Ευγενικός, αξιοπρεπής, αλλά και με πολύ χιούμορ, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Ταλιαδούρος φαίνεται πως είναι από τους λίγους πολιτικούς που ξέρουν πότε να αποχωρήσουν από την πολιτική σκηνή. Τον συναντήσαμε στο σπίτι του και μας μίλησε για τον λόγο που αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, για το πρόβλημα της γυροειδούς αλωπεκίασης που έγινε χειρότερο με... την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ενώ εξηγεί γιατί βλέπει «Survivor».  

Γιατί αποφασίσατε να αποχωρήσετε από την κεντρική πολιτική σκηνή;

Τη σκέψη μου για αυτή την απόφαση την είχα από τη στιγμή που πρωτοπολιτεύτηκα, το 1989. Οτι στην πολιτική πρέπει μετά από 25-30 χρόνια να αποχωρείς. Εγώ πολιτεύτηκα πολύ νέος, ήμουν 32 ετών, και θεωρώ ότι όταν έχεις κάνει περίπου 12 εκλογές και έχω εκλεγεί 9 φορές είναι αρκετό το όριο. Αρα αποχωρώ από το να είμαι υποψήφιος. Από την πολιτική δεν αποχωρώ. Θα συνεχίσω να συμμετέχω, να στηρίζω τον αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να γράφω τα άρθρα μου, να βλέπω τον κόσμο και όταν θα ξεκινήσουν οι εκλογές θα είμαι στην Καρδίτσα να στηρίξω την παράταξή μου.  

 Θεωρείτε ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά σας;

Αυτό είναι θέμα που θα το εκτιμήσει ο καθένας. Εγώ θεωρώ ότι στην ενεργό πολιτική ζωή θα πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο. Δεν μπορεί να είσαι βουλευτής διά παντός μέχρι τα 80 σου.  

Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, θα είναι ένας καλός πρωθυπουργός;

Πιστεύω ότι θα είναι ένας άριστος πρωθυπουργός. Και αυτό γιατί έχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο εφαρμογής μέτρων. Εχει ένα σχέδιο μελετημένο σε ό,τι αφορά στην οικονομία, τον τρόπο που θα έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα και, βεβαίως, και σε άλλους τομείς. Και το σημαντικότερο είναι ότι θα είναι ένας ρεαλιστής πρωθυπουργός. Δεν δίνει υποσχέσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Γιατί, όπως έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός, «εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό».  

Από τη μεγάλη εμπειρία σας στην πολιτική, πώς θα χαρακτηρίζατε τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας, δυστυχώς, είναι ένας πολιτικός ο οποίος είναι δημαγωγός και λαϊκιστής. Ηρθε στην εξουσία δίνοντας υποσχέσεις που ήταν αδύνατον να εκπληρωθούν. Υποστήριζε ανακριβή πράγματα, «χτυπώντας στην πλάτη τους πολίτες» και όχι, βεβαίως, λέγοντας την αλήθεια. Πολιτικά δεν ήταν ειλικρινής. Και έχουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα. Μια πολιτική που οδηγεί την Ελλάδα σε αδιέξοδο.  

Πολλοί λένε ότι τα τελευταία χρόνια έχει πέσει το επίπεδο στη Βουλή. Συμφωνείτε;

 Είναι ζητούμενο σήμερα ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο, ώστε ένας νέος, μορφωμένος και έντιμος άνθρωπος να εισέλθει στην πολιτική. Και τούτο γιατί, δυστυχώς, η πολιτική σήμερα έχει απαξιωθεί. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε αυτό να διορθωθεί. Στη Βουλή έχει και καλούς πολιτικούς. Εκείνο το οποίο θα έλεγα είναι ότι από πλευράς κυβέρνησης λένε πράγματα τη μια μέρα έτσι, την άλλη μέρα αλλιώς, τα οποία δεν ανταποκρίνονται ούτε στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ούτε και στην πραγματικότητα, πράγμα που οδηγεί την πολιτική στην απαξίωση.  

Είστε καθηγητής στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Πώς είστε με τους φοιτητές; Είστε αυστηρός;

Είμαι δίκαιος. Προσπαθώ να τους περάσω πως πρέπει να διαβάσουν και πως πρέπει να μαθαίνουν, έτσι ώστε να καλλιεργήσω ένα κλίμα ότι πρέπει να μελετήσουν, να είναι σοβαροί και να μπορούν να προχωρήσουν με επιτυχία αύριο στη ζωή τους.  

Με τη σύζυγό σας πώς τα φτιάξατε;

Είμαστε μαζί από φοιτητές. Γνωριστήκαμε στο πανεπιστήμιο και από τότε ακολουθήσαμε μαζί μια πορεία, στην οποία η σύζυγός μου με στήριξε σε όλο τον προεκλογικό αγώνα που έκανα. Ηταν δίπλα μου και αγωνιζόταν μαζί μου.  

Εχετε και έναν γιο… Θέλετε να γίνετε παππούς; Τι του λέτε;

Θέλω να γίνω παππούς με μεγάλη χαρά. Του λέω να κάνει τις επιλογές του, να προχωρήσει, να είναι καλός στη δουλειά του, να αγωνίζεται. Είναι νομικός και τον λένε Θανάση, έχει το όνομα του παππού του.  

Αν σας πει ότι θέλει να γίνει πολιτικός, τι θα του πείτε;

Είναι δική του επιλογή. Αυτήν τη στιγμή έχει κάνει τα μεταπτυχιακά του, έχει πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δουλεύει ως δικηγόρος σε μια μεγάλη δικηγορική εταιρεία. Αγωνίζεται επαγγελματικά πάρα πολύ.  

Βλέπετε «Survivor»;

To «Survivor» μου αρέσει, το βλέπω, έχει ένα ενδιαφέρον. Μου αρέσει το γενικό σύνολο και αυτή η αγωνιστικότητα.  

Αν ήσασταν νέος, θα πηγαίνατε;

Ενδεχομένως, ναι. Μου αρέσει το περιβάλλον. Μου αρέσει και το βουνό και η θάλασσα.  

Ποιο είναι το χόμπι σας;

Το χόμπι μου είναι το αυτοκίνητο. Να οδηγώ, να πηγαίνω περιοδείες, να βλέπω τα χωριά και να έχω επαφή με τον κόσμο.  

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ηθοποιοί;

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ. Από μικρό παιδί τους έβλεπα. Πάντα μου άρεσαν.  

Μου είπατε πριν ότι από δέκα ετών σας έπεφταν τα μαλλιά σας. Σας άγχωσε ποτέ αυτό;

Από δέκα ετών έπεφταν τα μαλλιά με τρύπες και ξαναέβγαιναν. Επεφταν λόγω γυροειδούς αλωπεκίασης που είχα από μικρό παιδί και ίσως αυτό να οφείλεται σε προσωπικό εσωτερικό άγχος. Αυτό κάποια στιγμή μετά τις εκλογές, ίσως λόγω της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ και του πώς πάει η Ελλάδα, μου δημιούργησε μεγαλύτερο άγχος και έπαθα συνολική γυροειδή αλωπεκίαση. Τώρα που ξαναέρχεται η Ν.Δ. αρχίζουν και ξαναβγαίνουν τα μαλλιά μου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 12 Μαίου 2018