Η ψήφος των πολιτών μιας χώρας που ζουν στο εξωτερικό αποτελεί υπόθεση ρουτίνας για πολλά κράτη του κόσμου. Άλλοτε οι πολίτες καλούνται σε εκλογικά τμήματα, άλλοτε στέλνουν με ταχυδρομείο την επιλογή τους.

Στην Ελλάδα ακόμα αυτό δεν έχει γίνει πραγματικότητα, για πολιτικούς λόγους. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει με φόβο την ετυμηγορία των εκατοντάδων χιλιάδων που έφυγαν από τη χώρα για να βρουν δουλειά. Η διείσδυσή του σε αυτούς είναι μικρή. Έχουν μόνο την υποχρέωση να πληρώνουν την Εφορία (ενίοτε και το ασφαλιστικό ταμείο) που άφησαν πίσω τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος χάρη στις ψήφους από το εξωτερικό ήταν οι επεισοδιακές προεδρικές εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 2016 στην Αυστρία. Οι υποψήφιοι τότε ήταν ο 72χρονος καθηγητής πανεπιστημίου και στηριζόμενος από τους Οικολόγους, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και ο Νόρμπερτ Χόφερ του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO).

Ο Βαν ντερ Μπέλεν κατάφερε να κερδίσει στον β’ γύρο των εκλογών χάρη στις επιστολικές ψήφους. Εντός Αυστρίας είχε κερδίσει ο Χόφερ. Τελικά, έγινε πρόεδρος με το οριακό 50,3% έναντι 49,7%.

Βέβαια ακολούθησε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Αυστρίας κίνηση: Ο ηττημένος προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ακύρωσε τον β’ γύρο και όλο το αποτέλεσμα, λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Προκηρύχθηκαν ξανά εκλογές για τα τέλη του 2016. Εκεί η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν ήταν σαρωτική: 53,8% έναντι 46,2% για τον Χόφερ. Ανακούφιση σε όλη την Ευρώπη.

Πάντως, το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Μπορεί να έχασε την προεδρία, αλλά κέρδισε την αντικαγκελαρία. Στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2017 ήρθε τρίτο πίσω από το κεντροδεξιό κόμμα (OVP) του νεαρού Σεμπάστιαν Κουρτς και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO) του Κρίστιαν Κερν και συμφώνησε να στηρίξει την κυβέρνησή του Κουρτς. Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε του FPO είναι πλέον αντικαγκελάριος της Αυστρίας.