Στο νησί Σεντόζα της Σιγκαπούρης θα γίνει η ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά πρόεδρο της Βορείου Κορέας και ενώ είναι σε ισχύ οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της. Το ραντεβού θα γίνει στις 9 το πρωί της 12ης Ιουνίου, εκτός απροόπτου.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ίδιο το νησί που θα τους φιλοξενήσει. Η Σεντόζα είναι ένα πολυτελές θέρετρο για λίγους και εκλεκτούς. Έχει ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, καζίνο, σμαραγδένιες παραλίες, εμπορικά κέντρα, μέχρι και στούντιο της Universal. Μπορεί κανείς να αγοράσει και βίλα αρκεί να έχει περίπου 21 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι τα πράγματα, καθώς το παρελθόν του ήταν σκοτεινό. Προτού ονομαστεί Σεντόζα («ειρήνη και ηρεμία») ήταν γνωστό ως Pulau Belakang Mati, το οποίο σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «το νησί του πισώπλατου θανάτου». Και πώς να μην ήταν έτσι, αφού στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από την Ιαπωνία ως στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους Αυστραλούς και Βρετανούς στρατιώτες που παραδόθηκαν στον Αυτοκρατορικό Στρατό της Ιαπωνίας, το 1942.

Υπήρξε επίσης τόπος εκτέλεσης των κατοίκων της Σιγκαπούρης με κινεζική καταγωγή, που κατηγορούνταν για σαμποτάζ κατά των Ιαπώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκτελέσεις γίνονταν στην παραλία που σήμερα φιλοξενεί ένα από τα πολυτελέστερα γήπεδα γκολφ όλης της Ασίας.

Όλα αυτά τελείωσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης αποφάσισε να φτιάξει έναν επίγειο παράδεισο για τους πλούσιους. Ασφαλώς η δημοσιότητα που θα αποκτήσει η Σεντόζα λόγω της συνάντησης κορυφής θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στην πραγματικότητα, δεν την είχε ανάγκη. Αυτοί που μπορούν να πάνε εκεί, θα πάνε.