Ποιες ομάδες υποστηρίζουν οι Έλληνες πολιτικοί στο Μουντιάλ
yxnpn23duou639lzf36t
Stories

Ποιες ομάδες υποστηρίζουν οι Έλληνες πολιτικοί στο Μουντιάλ

Με αγωνία και ενθουσιασµό περιµένουν το Παγκόσµιο Κύπελλο της Ρωσίας

Στις 6 το απόγευµα της προσεχούς Πέµπτης, όταν ο διαιτητής θα σφυρίξει σέντρα στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας για το Ρωσία  Σαουδική Αραβία, κηρύσσοντας την έναρξη του Μουντιάλ, η Βουλή των Ελλήνων θα έχει µόλις ψηφίσει ένα ακόµα νοµοσχέδιο µε προαπαιτούµενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι οµιλίες των πολιτικών αρχηγών θα έχουν ολοκληρωθεί και το αποτέλεσµα θα έχει ανακοινωθεί. Κακά τα ψέµατα, όµως... Από το πρωί ήδη εκείνης της ηµέρας, το µυαλό αρκετών θα ταξιδεύει στη Ρωσία και στη στρογγυλή θεά. Από την εποµένη, δε, οπότε και τα προαπαιτούµενα θα έχουν ολοκληρωθεί, οι δύο µεγάλες τηλεοράσεις στο εντευκτήριο θα µείνουν κολληµένες στο Μουντιάλ. Όπως και να έχει, οι «ποδιές» του Μέσι, τα σπριντ του Σαλάχ, οι βολίδες του Κριστιάνο και οι αποκρούσεις του Νόιερ και του Κουρτουά είναι ολίγον τι περισσότερο θελκτικά από περικοπές σε συντάξεις και φοροεπιδροµή. Μιλώντας στα «Π», οι περισσότεροι βουλευτές δήλωσαν ότι όχι απλώς θα δουν το Μουντιάλ, αλλά ήδη έχουν επιλέξει και την Εθνική που θα υποστηρίξουν. Η απουσία της Ελλάδας ανάγκασε τους περισσότερους να ακολουθήσουν οµάδες που θαύµαζαν από µικρά παιδιά. Άλλος υποστηρίζει τη Βραζιλία επειδή πρόλαβε τον Πελέ, άλλοι Αργεντινή γιατί µεγάλωσαν µε τον Μαραντόνα, οι νεότεροι επιλέγουν Βέλγιο θεωρώντας ότι οι Αζάρ και Λουκάκου θα κάνουν πάρτι, ενώ δεν λείπουν και επιλογές όπως η Σενεγάλη. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επιλέγουν την αγαπηµένη τους οµάδα πολλές φορές µε µη ποδοσφαιρικά κριτήρια. Στον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγµα, κυριαρχούν οι «Αργεντινοί», ενώ στη Ν.∆. ισχυρή τάση αποτελούν οι γαλλόφιλοι.

Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αν και δεν εκφράζει σε συζητήσεις του κάποια ιδιαίτερη προτίµηση, θυµάται ωστόσο µε ενθουσιασµό το Μουντιάλ µε την οµάδα της Βραζιλίας του Πελέ. Μολονότι µπασκετικός, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα παρακολουθήσει τη διοργάνωση. Παραδοσιακά υποστήριζε Βραζιλία και Αργεντινή, ωστόσο φέτος ένα µέρος της καρδιάς του θα είναι και µε την Πορτογαλία. Στο πρό σφατο ταξίδι του στη Λισαβόνα, µάλιστα, αγόρασε µια φανέλα της Εθνικής µε το όνοµα του Κριστιάνο Ρονάλντο για τον µικρό του γιο.

Μοιρασµένοι θα είναι, όµως, και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέκαθεν έτρεφε συµπάθεια στην Αργεντινή. Οµοίως και ο γενικός γραµµατέας του ΚΚΕ, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας, ο οποίος στηρίζει την «Αλµπισελέστε» για άλλον ένα λόγο: «Στηρίζω την Αργεντινή στο φε τινό Μουντιάλ όχι µόνο επειδή πιστεύω ότι αξίζει να το κατακτήσει ο Λιονέλ Μέσι, αλλά και επειδή η συγκεκριµένη οµάδα ευαισθητοποιήθηκε προς το δράµα του παλαιστινιακού λαού και αρνήθηκε να δώσει φιλικό αγώνα µε το Ισραήλ στην Ιερουσαλήµ. Επίσης, στηρίζω και τη Σερβία, επειδή είναι µια χώρα µε σηµαντική αθλητική παράδοση, που έχει χρόνια να βρεθεί στο Παγκόσµιο Κύπελλο», λέει στα «Π» ο κ. Κουτσούµπας.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει παραδοσιακά τη Γαλλία. Όπως, µάλιστα, λέει χαρακτηριστικά σε φίλους, θυµάται ακό µη τον ηµιτελικό του 1982, όταν η Γαλλία του Πλατινί και του Ζιρές αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη ∆υτική Γερµανία. ∆εύτερη επιλογή του προέδρου της Ν.∆. είναι η Ισπανία. Φανατική ποδοσφαιρόφιλη είναι και η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το 2014 είχε εντυπωσιάσει µε την ανάλυσή της στα µατς του Μουντιάλ, και ειδικά στο 7-1 της Γερµανίας επί της Βραζιλίας. Σφοδρός υποστηρικτής της Βραζιλίας δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, αν και δεν µπορεί να κρύψει τον θαυµασµό του στον Λιονέλ Μέσι. Ο Β. Λεβέντης υποστηρίζει τη Γερµανία, θαυµάζοντας, όπως λέει, την πειθαρχία τους. Ο επικεφαλής του Ποταµιού, Στ. Θεοδωράκης, ανέκαθεν υποστήριζε την Ιταλία, λόγω της αγάπης του στις µεσο γειακές χώρες. ∆εδοµένου, όµως, του αποκλεισµού της «Σκουάντρα Ατζού ρα», θα υποστηρίξει τη Γαλλία, «λόγω Μακρόν», όπως λέει. Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, Φώφη Γεννηµατά, ανέφερε στα «Π» πως δεν έχει αποφασίσει ακόµα, µέχρι τουλάχιστον να αρχίσουν οι αγώνες, αν και είναι µεταξύ Γαλλίας και Αργεντινής, αλλά δεν απέκλεισε να στηρίξει στο τέλος την Ισπανία, ενώ ο πρόεδρος της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, δεν κρύβει την προτίµησή του στην Αργεντινή.

ΣΕΛΕΣΑΟ

Η παρακαταθήκη του Πελέ

Σε σχέση µε την αγάπη των Ελλήνων για τους Βραζιλιάνους, λίγοι είναι οι βουλευτές που θα υποστηρίξουν τη «Σελεσάο». Ο Κώστας Σκανδαλίδης του Κινήµατος Αλλαγής, πάντως, επισηµαίνει ότι άρχισε να κοιτάζει προς Βραζιλία από τότε που ο Ολυµπιακός νίκησε τη Σάντος, µε τον µακαρίτη Κώστα Πολυχρονίου να «βιδώνει» τον µεγάλο Πελέ. «Αρχιζα να κοιτάω προς Βραζιλία και να αποκτώ µια κάπως “θρησκευτική αντίληψη” για το ποδόσφαιρο. Στο Μουντιάλ του 1970, που ήταν και το πρώτο έγχρωµο που είδαµε, λάτρεψα αυτή την οµάδα, που τη θεωρώ την καλύτερη που είδαµε ποτέ. Είχε τους καλύτερους παίκτες και θυµάµαι ακόµα και σήµερα όλη την 11άδα», λέει. Με τη Βραζιλία θα είναι και ο Γιώργος Αµυράς, λόγω καταγωγής της µητέρας του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μάριος Γεωργιάδης, αλλά και ο γραµµατέας της Κ.Ο. της Ν.∆., Κώστας Τσιάρας.

ALLEZ LES BLEUS ΚΑΙ ΑΛΜΠΙΣΕΛΕΣΤΕ

Οπαδοί του Μέσι και των τρικολόρ

Η παρακαταθήκη του Πελέ Ισχυρή πλειονότητα είναι και οι οπαδοί της Γαλλίας. «Οταν Ελλάδα και Κύπρος απουσι- άζουν, στηρίζω τη Γαλλία, τη χώρα της ελευ- θερίας και του πολιτισµού, που είναι πάντα δίπλα µας! Και ακόµα περισσότερο γιατί η πολυπολιτισµική οµάδα της αντιπροσωπεύει την ανοιχτή κοινωνία της ενσωµάτωσης. Εύ- χοµαι, λοιπόν, νίκη της Γαλλίας ξανά, όπως το 1998!», λέει στα «Π» ο βουλευτής της Ν.∆. Θεόδωρος Φορτσάκης. Με τη Γαλλία δηλώ- νουν επίσης οι «γαλάζιοι» Χρ. Σταϊκούρας, Β. Γιόγιακας, Γ. Γεωργαντάς και Κ. Γκιουλέκας, αλλά και ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάµι. Στα παιχνίδια της Αργεντινής, η Βουλή θα θυµί- ζει γήπεδο. Ειδικά στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οπαδοί των «αλµπισελέστε» κυριαρχούν. Μεταξύ αυτών, η Ν. Κασιµάτη, η Γ. Γεννιά και ο Γ. Σαρακιώτης. Αλλά και στη Ν.∆. οι «Αργεντίνοι» είναι πολλοί. Πρώτος και καλύτερος ο Νικήτας Κακλαµάνης, ακο- λουθούν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γερά- σιµος Γιακουµάτος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Χρίστος ∆ήµας.

ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ

Η Ντέρμπι Κάουντι και ο θρυλικός Κλαφ

Ιδιαίτερα δυνατή θα είναι η κερκίδα της Αγγλίας. «Είμαι φανατικός οπαδός της Αγγλίας και λάτρης του αγγλικού πρωταθλήματος, το οποίο είναι το μόνο χωρίς σκοπιμότητες», είπε στα «Π» ο κ. Τραγάκης, ο οποίος θυμάται ακό- μη το Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, με την αρμάδα του Πελέ να σηκώνει το τρόπαιο. Οπαδός της Αγγλίας είναι και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. «Είμαι Αγγλία φανατικά. Με επηρέασε το περιοδικό “Shoot”, που αγόραζα από παιδί, και ένα συγκλονιστικό ματς Τσέλσι - Λιντς που είχα δει στην τηλεόραση», μας είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος δηλώνει στο νησί οπαδός της Ντέρμπι Κάουντι και λάτρης του Μπράιαν Κλαφ. Με τα «λιοντάρια» και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης: «Παρακολουθώ χρόνια το αγγλικό ποδόσφαιρο και όσο μπορώ την ομάδα μου, τη Γουέστ Χαμ. Επομένως, η ποδοσφαιρική μου προτίμηση είναι δεδομένη», είπε στα «Π».

ΟΙ ΙΒΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΦΑ 

Ο Κριστιάνο και οι Αφρικανοί

Υπέρ της Ισπανίας θα φωνάξουν η Αννα Καραμανλή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γιώργος Βλάχος της Ν.Δ. Ο Ρονάλντο, η παρουσία στον πάγκο του «δικού» μας Φερνάντο Σάντος, αλλά και τα κοινά μνημονιακά βάσανα αποτέλεσαν για πολλούς το έναυσμα ώστε να υποστηρίξουν την Πορτογαλία. Έτσι, τον Κριστιάνο και την παρέα του θα υποστηρίξουν ο φανατικός οπαδός της Ρεάλ Χρήστος Μπουκώρος (Ν.Δ.), ο Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Από εκεί και πέρα, δεν λείπουν και τα «κουφά». Ο Ανδρέας Κατσανιώτης της Ν.Δ., από τη στενοχώρια του που δεν πέρασε η Ιταλία, την οποία υποστηρίζει, δεν θα δει το Μουντιάλ. Ο Νίκος Δένδιας θα υποστηρίξει Σενεγάλη, θεωρώντας ότι ο Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ είναι τεράστιος παίκτης, αλλά και Ισλανδία, για την ηρωική προσπάθεια. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από την στιγμή που δεν πήγε η Ολλανδία, η ομάδα δηλαδή που υποστηριζε από μικρό παιδί, σε αυτό το μουντιάλ θα είναι με τη Νιγηρία. Ο Γρηγόρης Ψαριανός λέει στα «Π» ότι υπο- στηρίζει τη Γαλλία, όχι μόνο γιατί είναι φαν του Μακρόν, αλλά και γιατί «παίζει φαντεζί ποδόσφαιρο και οι ποδοσφαιριστές της δεν παίζουν ποτέ αντιαθλητικά. Μια φορά το έκανε ο παιχταράς ο Ζιντάν και χάσαμε το Μουντιάλ», ανέφερε.

ΤΑ «ΠΑΝΤΣΕΡ»

Απότην εποχή του Ρουμενίγκε

«Ποια Εθνική υποστηρίζετε, κύριε αντιπρόεδρε;», ρωτήσαμε τον βουλευτή της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, μόλις τον συναντήσαμε στη Βουλή. «Η ερώτηση που μου κάνετε είναι προσβλητική. Είμαι με τη Γερμανία», είπε. Η δεύτερη ερώτηση βγήκε αυθόρμητα… «Ήσασταν με τη Γερμανία και πριν από τα Μνημόνια;». «Ημουν πάντα με τη Γερμανία», απάντησε γελώντας ο κ. Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας τα «πάντσερ» από την εποχή του Ρουμενίγκε. Με την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ είναι από τη Ν.Δ. και ο Κώστας Καραγκούνης, ο Θεόδωρος Καράογλου (δεύτερη επιλογή η Βραζιλία) και ο Γιώργος Στύλιος, ο οποίος μιλά για ομάδα-μηχανή.

ΟΙ ΒΕΛΓΟΙ

Με την «παρέα» του Αζάρ

Αισιόδοξοι για μεγάλα πράγματα από το Βέλγιο είναι τρεις «γαλάζιες» μπαλαδόφατσες. Συγκεκριμένα, ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είναι και «Αργεντινή», αλλά τη βλέπει να χωλαίνει μεσοαμυντικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παραδοσιακά υποστηρίζει την αποκλεισμένη Ολλανδία, αλλά θεωρεί ότι το Βέλγιο έπαιξε την καλύτερη μπάλα στα προκριματικά, και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θέλει να πάει ψηλά το Βέλγιο, για να χρυσωθεί το χάπι για τον αποκλεισμό της Εθνικής Ελλάδας από την παρέα του Λουκάκου, του Αζάρ και του Κουρτουά.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα