Η «σιδηρά κυρία» του Star κέρδισε το διπλό στοίχημα. Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση, καταξιωμένη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, όχι μόνο αναδείχθηκε θριαμβεύτρια της τηλεθέασης, κατακτώντας την πρώτη θέση στο δυναμικό κοινό, αλλά παράλληλα απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας διευθυντικής θέσης με απόλυτη επιτυχία.

Σεμνή, χαμογελαστή και φιλόξενη, μας υποδέχτηκε στο γραφείο της και σε μια ειλικρινή κουβέντα μάς μίλησε για τα νέα της καθήκοντα, την επιτυχημένη πορεία της, τον άντρα της ζωής της, αλλά και τα δύο τους παιδιά.    

Είστε ευχαριστημένη από τη φετινή πορεία του δελτίου ειδήσεων του Star, δεδομένου του ανταγωνισμού;  

Είμαστε όλοι πολύ ικανοποιημένοι από τη φετινή πορεία του κεντρικού δελτίου. Η πρωτιά στο κοινό 18-54 ήταν βασικό ζητούμενο της διοίκησης του σταθμού, τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τις ειδήσεις. Αλλωστε, πρόκειται για τον βασικό παραγωγικό κορμό των πολιτών και το target group των τηλεθεατών που επιζητούν οι διαφημιστές.

Η φετινή σεζόν ήταν, συγκριτικά με πέρυσι, περισσότερο ανταγωνιστική και αυτό διότι φέτος στη ζώνη των οκτώ επέστρεψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ενώ την προηγούμενη χρονιά ανταγωνιζόμασταν μόνο με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Δεν σας κρύβω ότι το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου είχε ανατροπές στη διευθυντική πυραμίδα και συνακόλουθα αρκετές δυσκολίες. Ετσι, η επιτυχία δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αναμενόμενη. Το τελικό αποτέλεσμα όμως δικαίωσε όλη την ομάδα των ειδήσεων και με το παραπάνω.    

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το «κλειδί» της διαχρονικής επιτυχίας σας σε αυτό το απαιτητικό πόστο;

Η σκληρή δουλειά και τίποτε άλλο. Στην πορεία μου με βοήθησε ότι δεν εμφανίστηκα στην παρουσίαση των δελτίων ειδήσεων από το πουθενά, αλλά ξεκίνησα από το ρεπορτάζ, από τη δεκαετία του ’90, με ζέστη, κρύο και βροχή, πάρα πολλές ώρες ορθοστασία στο πεζοδρόμιο έξω από τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εξωτερικών και τις Συνόδους Κορυφής.

Αυτά τα δεκαέξι χρόνια με έμαθαν πολλά και δεν θα τα άλλαζα με τίποτα. Δούλεψα όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνα. Η πολύχρονη εμπειρία πια είναι βασικό στοιχείο, που μου επιτρέπει να εξελίσσομαι στη δουλειά μου.    

Είστε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση, σε έναν χώρο που είναι αρκετά ανδροκρατούμενος. Τελικά, οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα; Ηταν ένας στόχος ζωής αυτός; Πώς συνδυάζετε και τα δύο;    

Εχω απόλυτη επίγνωση του ότι η παρουσία μπροστά στις κάμερες έχει ημερομηνία λήξης. Είμαι υπέρ τού να αναδεικνύονται νέα πρόσωπα στον χώρο τόσο της ενημέρωσης όσο και της ψυχαγωγίας. Ηταν λοιπόν μία από τις σκέψεις που έκανα τα τελευταία χρόνια, πως, όταν έρθει η στιγμή να φύγω από την παρουσίαση, θα ήθελα να αναλάβω μια διευθυντική θέση.

Ωστόσο, η πρόταση για τη διεύθυνση ειδήσεων ήρθε πολύ νωρίτερα από όσο το είχα φανταστεί. Ηταν τιμή και ευθύνη για μένα να είμαι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση και με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Κυριακόπουλο για την εμπιστοσύνη τους. Δούλεψα σε δύο επίπεδα: να αποκτήσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ταυτότητα για τον τηλεθεατή, πάντοτε σε αρμονία με την ευρύτερη ταυτότητα του καναλιού, και να αποκτήσει ο τρόπος δουλειάς μας καλύτερη οργάνωση και συγκρότηση. Θεωρώ πως και στους δύο τομείς έγιναν φέτος άλματα, με τη βοήθεια όλων των συναδέλφων, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως δεν υπάρχουν και άλλα περιθώρια βελτίωσης.      

Τι να περιμένουμε τη νέα σεζόν από το κανάλι στο πεδίο της ενημέρωσης, μετά και τη συμπόρευση με τον Alpha;  

Θεωρώ πως η συγκατοίκηση με τον Alpha θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, που θα λειτουργήσει θετικά και για τους δύο σταθμούς. Εχω πολλούς φίλους στο συγκεκριμένο κανάλι και εκτιμώ τον κ. Παπαδρόσο. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο διευθύνσεις θα συνεχίσουν να εργάζονται με την αυτοτέλειά τους, όπως τώρα. Εννοείται πως σε θέματα κοινής λήψης μπορεί να υπάρξει διευκόλυνση, όπως όμως συμβαίνει και τώρα    

Σε ποια κατεύθυνση οφείλει να στραφεί ο ενημερωτικός τομέας, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε επίπεδο τηλεθέασης, αλλά και επιρροής στην κοινωνία;  

Η τηλεθέαση είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει δελτίο ειδήσεων που να ξεπετάγεται ξαφνικά στις 8 σαν σημαδούρα. Το brand name ενημέρωσης που έχει κάθε κανάλι, η δυναμική του προγράμματος όλο το 24ωρο και η δυνατότητα να συγκεντρώνει τηλεθεατές μέσα στην ημέρα, όπως και το περίφημο lead in είναι σημαντικές παράμετροι, που επηρεάζουν τους πίνακες τηλεθέασης. Η επιρροή στην κοινωνία είναι πιο σύνθετο ζήτημα στην εποχή μας, οπότε οι πηγές πληροφόρησης είναι πάρα πολλές και διαφορετικές. Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να εργάζεται με αξιοπρέπεια.    

Πιστεύετε ότι οι ειδήσεις έχουν ακολουθήσει τη φθίνουσα πορεία της πολιτικής στη χώρα;  

Η οικονομική κρίση και συνακόλουθα η οργή και η απογοήτευση των πολιτών συνολικά προς το πολιτικό σύστημα έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην τηλεοπτική ενημέρωση. Η πορεία του Mega και τα αρνητικά ανακλαστικά που είχε προκαλέσει στους τηλεθεατές είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα, όχι όμως το μοναδικό. Οπως θα έχετε παρατηρήσει και εσείς, τα πρόσωπα που άντεξαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες είναι εκείνα που είχαν δημιουργήσει μια πιο καθαρή σχέση με τους πολίτες.    

Τι σας άφησε η δυσάρεστη εμπειρία της πολεμικής που δεχθήκατε επαγγελματικά την εποχή που ο σύζυγός σας ήταν υπουργός Επικρατείας;

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε και όλο αυτό πλέον το έχω αφήσει πίσω μου.    

Μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας. Ποιος είναι για εσάς ο πιο σημαντικός ρόλος;

Νομίζω πως για κάθε μητέρα η πιο σημαντική σχέση είναι πάντα εκείνη με τα παιδιά της. Για μένα η οικογένεια είναι προτεραιότητα. Οι επαγγελματικές επιτυχίες έρχονται και παρέρχονται. Η ευτυχισμένη οικογένεια όμως και οι δεσμοί που αντέχουν στο πέρασμα των χρόνων είναι η μοναδική ανεκτίμητη αξία στη ζωή μου    

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Δύσκολες στιγμές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δεν στέκομαι όμως σε αυτές, διότι οι ευχάριστες στιγμές είναι πολύ περισσότερες και προτιμώ να θυμάμαι αυτές. Είμαι άνθρωπος που και στις πιο αντίξοες συνθήκες θα προσπαθήσω να βρω τη θετική πλευρά. Πιστεύω στη φράση «Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς».    

Μικρή, τι ονειρευόσασταν να γίνετε;  

Ονειρευόμουν να σπουδάσω Ιστορία της Τέχνης και να γίνω ζωγράφος ή διευθύντρια σε μεγάλη γκαλερί ή μουσείο. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές ακόμη το σκέφτομαι και αναρωτιέμαι πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή μου αν είχα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.  

Είστε ακόμα ερωτευμένη με τον σύζυγό σας; Ποια είναι τα μυστικά του γάμου σας;

Είμαστε μαζί με τον Θόδωρο σχεδόν τριάντα χρόνια. Τον αγαπώ, τον εκτιμώ και τον θαυμάζω απεριόριστα ως άνθρωπο. Νομίζω πως, όταν ένα ζευγάρι έχει καταφέρει στη διάρκεια μιας ζωής να διατηρήσει αναλλοίωτα αυτά τα στοιχεία, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα, ο δεσμός παραμένει άρρηκτος.    

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Ιουλίου, 2018