Oι γενικότερες αλλαγές –κωλοτούμπες- των κυβερνητικών στελεχών τόσο στην πολιτική κατεύθυνση όσο και στη στρατηγική φαίνεται ότι τους επηρέασαν και στις καθημερινές τους συνήθειες, έχοντας καθιερώσει νέα στέκια όπου συχνάζουν για καφέ, ποτό ή και φαγητό. Πλέον, οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεχάσει τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εναλλακτικά καφέ, που τους χαρακτήριζαν για χρόνια και κυρίως στο ξεκίνημα της βουλευτικής θητείας τους στην κυβέρνηση, και έχουν γίνει θαμώνες των πιο in μαγαζιών του κέντρου της Αθήνας, κυρίως σε Κολωνάκι και Παγκράτι. Φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν κουραστεί… να παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις στα κλειστά γραφεία της Βουλής ή των υπουργείων και επιλέγουν τα πολυσύχναστα καφέ-μπαρ, πέριξ του Κολωνακίου. Ορισμένα φυσικά εξ αυτών έχουν γράψει ιστορία ως στέκια υψηλόβαθμων στελεχών όλων των κομμάτων.

Κολωνάκι, Τσακάλωφ και ξερό ψωμί…

Σταθεροί πλέον στις προτιμήσεις τους, κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν φανατικά για τον κυριακάτικο καφέ τους το πολυσύχναστο «Da capo» στην Τσακάλωφ και το «Alfiere» στη Σέκερη, όπου συχνά θα συναντήσει κανείς τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος δημιουργεί «πηγαδάκια» πολιτικών ζυμώσεων τόσο με βουλευτές όσο και με περαστικούς «συντρόφους» τους. Το παραδοσιακό πολιτικό στέκι, η «Βιβλιοθήκη», δεν χάνει την αίγλη του ακόμη και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί από το κυβερνητικό «στρατόπεδο» που επισκέπτονται το γνωστό καφέ στην πλατεία του Κολωνακίου, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου με τον σύζυγό της, Θοδωρή Δρίτσα, καθώς και τον πρώην υφυπουργό Δημήτρη Μάρδα. Επίσης, η πολυσύχναστη στοά «City Link» έχει γίνει σταθερός προορισμός για κυβερνητικά ραντεβού που επιδιώκουν να γίνουν και γνωστά, καθώς το σημείο δεν προσφέρεται για κρυφές συναντήσεις. Εσχάτως, επιλογή αρκετών βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει το γνωστό καφέ-μπαρ «Τ5» στο κέντρο της Τσακάλωφ, που παλαιότερα ήταν «απαγορευτικό» για τους εκφραστές της «πρώτη φορά Αριστεράς». Σταθεροί θαμώνες είναι πλέον κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Νίκος Παππάς, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, καθώς και οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα των κυβερνητικών, είναι το «Low Profile» στο Σύνταγμα, που εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης για τις σύντομες «αποδράσεις» από τα καθήκοντά τους, καθώς είναι κοντά στη Βουλή αλλά και σε υπουργεία. Πιο συχνός πελάτης εκεί είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που δεν συνηθίζει να επιλέγει πολύβουα μέρη για να πιει τον καφέ ή το ποτό του. Από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει κανείς συχνά την Αννέτα Καββαδία και τον Κώστα Δουζίνα με συνεργάτες και φίλους τους.

Στην Καρύτση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, Γιάννης Δραγασάκης, επιλέγει τα συνοικιακά μαγαζιά πέριξ της Πλατείας Καρύτση για τις καθημερινές του βόλτες και τον καφέ του, ενώ προτιμά να γευματίζει στο «Black Duck». Το εστιατόριο-τσιπουράδικο «Ελιά και Τσίπουρο» στον πεζόδρομο της Ζαλοκώστα, πίσω από το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί πόλο έλξης και λόγω της κοντινής απόστασής του από τη Βουλή, με πολλούς βουλευτές να συχνάζουν εκεί, κυρίως το μεσημέρι, για καλούς μεζέδες και τσίπουρο. Πρόσφατα εκεί εντοπίσαμε τη βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα να γευματίζει σε πολύ ευχάριστο κλίμα με συνεργάτες της. Από το συγκεκριμένο μαγαζί κατά καιρούς έχει περάσει σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, όπου τα λένε και με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων σε πολύ πιο χαλαρή διάθεση από ό,τι στο Κοινοβούλιο, που κυριαρχούν οι αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους.

Ο παραδοσιακός και οι σταθεροί

Στο Παγκράτι για καφέ και σπέσιαλ ναξιώτικη κουζίνα Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, Γιάννης Δραγασάκης, επιλέγει τα συνοικιακά μαγαζιά πέριξ της Πλατείας Καρύτση για τις καθημερινές του βόλτες και τον καφέ του, ενώ προτιμά να γευματίζει στο «Black Duck». Το εστιατόριο-τσιπουράδικο «Ελιά και Τσίπουρο» στον πεζόδρομο της Ζαλοκώστα, πίσω από το υπουργείο Εξωτερικών, αποτελεί πόλο έλξης και λόγω της κοντινής απόστασής του από τη Βουλή, με πολλούς βουλευτές να συχνάζουν εκεί, κυρίως το μεσημέρι, για καλούς μεζέδες και τσίπουρο. Πρόσφατα εκεί εντοπίσαμε τη βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα να γευματίζει σε πολύ ευχάριστο κλίμα με συνεργάτες της. Από το συγκεκριμένο μαγαζί κατά καιρούς έχει περάσει σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, όπου τα λένε και με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων σε πολύ πιο χαλαρή διάθεση από ό,τι στο Κοινοβούλιο, που κυριαρχούν οι αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους. Πιο παραδοσιακά στέκια επιλέγει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος γευματίζει συχνά σε ταβέρνες του κέντρου της Αθήνας, θέλοντας μάλλον να αποφύγει τα πολυσύχναστα μαγαζιά που πλέον επιλέγουν οι συνάδελφοί του. Η οδός Βαλαωρίτου συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία και βασικό «πέρασμα» των πολιτικών παραγόντων, για καφέ και γρήγορο φαγητό συνήθως, και την τιμητική του έχει ο «Jimmy’s», όπου για πολλά χρόνια συχνάζουν βουλευτές και υπουργοί για μία ανάπαυλα, πολύ κοντά στη Βουλή. Εκεί έχουν εντοπιστεί αρκετές φορές ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, καθώς και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Η ταβέρνα «Μαύρος Γάτος» στο Παγκράτι αποτελεί επίσης έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είναι πολλά τα βράδια που απολαμβάνουν τα πιάτα και το καλό κρασί του. Ανάμεσά τους οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Χρήστος Μπγιάλας, Δημήτρης Βέττας, Σπύρος Λάππας και πολλοί άλλοι.

Στο Παγκράτι για καφέ και σπέσιαλ ναξιώτικη κουζίνα

Το στέκι του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και πολλών στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, το «Musique Café» στο Παγκράτι, έχει γίνει πλέον σταθερό σημείο συνάντησης για πολλούς κορυφαίους βουλευτές και υπουργούς. Μάλιστα, για ένα διάστημα αποτελούσε και αγαπημένο μαγαζί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ειδικά στις αρχές της διακυβέρνησής του, «πεταγόταν» από το Μαξίμου για ένα γρήγορο καφεδάκι είτε με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο είτε με τον τότε «αγαπημένο» του υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Το γνωστό καφέ του Παγκρατίου βρίσκεται στην Πλατεία Προσκόπων, στα σύνορα με το κέντρο της Αθήνας, και απέχει μόλις λίγα λεπτά από το Μέγαρο Μαξίμου, διαδρομή που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεγε να κάνει με τα πόδια, συνοδεία όλου του κυβερνητικού «στρατού». Εκτοτε έγινε προορισμός για την «ελίτ» των συνεργατών του αλλά και αρκετών στελεχών της κυβέρνησης. Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, φανατικοί θαμώνες είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης και οι βουλευτές Χρήστος Μπγιάλας, Δημήτρης Βέττας και Σπύρος Λάππας. Το γνωστό καφέ του Παγκρατίου το επιλέγουν τόσο για τον καφέ και τα ποτά του όσο και για τα εκλεκτά πιάτα του, με σπεσιαλιτέ κυρίως από τη ναξιώτικη κουζίνα. Αιτία είναι η καταγωγή των ιδιοκτητών από το νησί του Αιγαίου, με τις τιμές στα ψάρια να είναι «τσιμπημένες», ωστόσο αυτό δεν πτοεί τα κυβερνητικά στελέχη και δείχνουν σταθερή προτίμηση στα πιάτα αυτά.