Μία ήταν η στιγμή που σημάδεψε τη μεγάλη γιορτή της αποφοίτησης στο Κολλέγιο Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε και φέτος με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα: ο 18χρονος Αντώνης Σταματιάδης, γιος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, που δολοφονήθηκε πρόσφατα από ληστές στο σπίτι του στην Κηφισιά, κατέβηκε τα σκαλιά και παρέλαβε το απολυτήριό του.

Αμέσως οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα, για να τιμήσουν το παιδί που πέρασε μια τόσο απίστευτα δύσκολη χρονιά στην τελευταία τάξη του Λυκείου.

Η 89η τελετή αποφοίτησης των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε κλίμα χαράς και, όπως πάντα, έντονης συγκίνησης.

Γονείς, συγγενείς, φίλοι, δάσκαλοι, καθηγητές και απόφοιτοι του φημισμένου ιδιωτικού σχολείου τίμησαν με την παρουσία τους την τάξη του 2018, στην τελετή που έγινε, φυσικά, μπροστά στο ιστορικό κτίριο Μπενάκειο του Παλαιού Ψυχικού. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σίσσυ Παυλοπούλου.  

ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ  

Πολλά γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό της εκδήλωσης, για να καμαρώσουν τα παιδιά τους που αποφοίτησαν από το σχολείο. Ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαλονίκης για τον γιο του, Γιάννη, οι εφοπλιστές Δημήτρης Δαλακούρας και Σίμων Ζαφέτ, ο κατασκευαστής Αρης Βωβός και ο επιχειρηματίας ειδών ένδυσης Σάμι Φάις. Εκεί ήταν και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, για να δει από κοντά την αποφοίτηση της κόρης του. Υπερήφανος πατέρας και ο Ιάκωβος Πάλλης, γιος της πρώην υπουργού της Ν.Δ., Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, ενώ από την «οικογένεια» της Ν.Δ. ήταν και η Αλεξία Εβερτ, με τον γιο της, Γεώργιο-Μιλτιάδη, να ανήκει επίσης στην τάξη του ’18.

Από τον επιχειρηματικό κόσμο, το «παρών» έδωσαν για να χειροκροτήσουν τα  παιδιά τους και τους συμμαθητές τους ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, ο Σπύρος Φιλάρετος, COO της Alpha Bank, και ο Γιάννης Βερίγος, γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στα ΕΛ.ΤΑ.

Εμφανώς συγκινημένη και η παρουσιάστρια Μαρία Μπακοδήμου στην αποφοίτηση του γιου της, Αθανάσιου-Νικήτα. Η τελετή (Commencement) ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο εφοπλιστής Νίκος Τσαβλίρης, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού), αφού πέρυσι το φθινόπωρο διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον Αλέξανδρο Σαμαρά, που είχε συμπληρώσει 11 χρόνια θητείας.

«Να είστε υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου, αλλά και σταθερή πυξίδα στην πορεία σας να έχετε την ενεργό αγάπη για την πατρίδα σας, την Ελλάδα μας», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσαβλίρης.

Το Commencement ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης με ομιλίες από εκπροσώπους της τάξης του 2018, την απονομή των καθιερωμένων βραβείων σε μαθητές και μαθήτριες και την επίδοση των διπλωμάτων αποφοίτησης. Ο ενδυματολογικός κώδικας ήταν βέβαια αυστηρός.

Το Κολλέγιο έχει καθιερώσει οι τελειόφοιτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής να φορούν τήβεννο, «ένδυμα διεθνώς καθιερωμένο για επίσημες τελετές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», όπως έγραφε στο σχετικό σημείωμα που είχαν λάβει οι οικογένειες των αποφοίτων. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι απόφοιτοι συμμετείχαν στο παραδοσιακό δείπνο, στο προαύλιο του θεάτρου του Κολλεγίου, και στην αποχαιρετιστήρια γιορτή, στον υπαίθριο χώρο της Λέσχης του ΣΑΚΑ.

Για τις εκδηλώσεις αυτές, ο κώδικας απαιτούσε «απογευματινό ένδυμα», με ιδιαίτερη επισήμανση για τα αγόρια να φορούν λευκό πουκάμισο. Θυμίζουμε ότι το Κολλέγιο Αθηνών έχει ήδη συμπληρώσει εννιά δεκαετίες ζωής, καθώς ιδρύθηκε το 1925 από μια ομάδα φωτισμένων Ελλήνων, με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα, και την υποστήριξη Αμερικανών φιλελλήνων. Στο ξεκίνημά του, τον Οκτώβριο του 1925, το Κολλέγιο στεγάστηκε σε ένα μισθωμένο κτίριο στην οδό Ανδρου 18.

Στο Ψυχικό μεταφέρθηκε το 1929. Το 1980 δημιουργήθηκε το «αδελφό» σχολείο, το Κολλέγιο Ψυχικού.   Πηγή: Secret