O γενικός γραμματέας του ΚΙΝ. ΑΛ. αποτελεί την επόμενη γενιά της πολιτικής σκηνής. Χαμογελαστός, ευδιάθετος και με θετική ενέργεια, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ήρθε για να μείνει. Τον συναντήσαμε στο bar-restaurant «In Town» στη Μητροπόλεως και στην πρώτη του προσωπική συνέντευξη μας μίλησε για τα νέα του καθήκοντα, αλλά και τη συνεργασία του με τη Φώφη Γεννηματά. Ο γοητευτικός πολιτικός μάς μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη, την «Πέρσα», αλλά και γιατί επέλεξε να κάνει διακοπές σε camping.  

Πώς νιώθει ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική, όταν έχει έναν τόσο κομβικό ρόλο σε τόσο νεαρή ηλικία;

Σίγουρα δεν είναι κάτι που το λες εύκολο. Αλλά για μένα η ευκαιρία που μου έδωσε η Φ. Γεννηματά, όπως και σε άλλους νέους της γενιάς μου, σηματοδοτεί αυτό ακριβώς που είναι το ζητούμενο για το πολιτικό μας σύστημα σήμερα... Η γενιά της κρίσης να βρει χώρο να εκφραστεί. Να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην επόμενη μέρα της χώρας. Γι’ αυτό ακριβώς είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά παράλληλα και πρόκληση. Στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι το αξίζουμε.  

Θεωρείτε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να αποκτήσει εκ νέου τη δυναμική που είχε μετά τις εσωκομματικές εκλογές;  

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής με τους 212.000 συμπολίτες μας, που έγιναν συνιδρυτές του εγχειρήματός μας, αποδεικνύει ότι το πολιτικό κενό που προκύπτει από τη λαϊκίστικη, τυχοδιωκτική πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία της συντηρητικής Ν.Δ. να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική πρέπει να καλυφθεί. Ο προοδευτικός δημοκρατικός χώρος έχει διαχρονικά ισχυρά ερείσματα και πλειοψηφική κοινωνική βάση. Η πολιτική μας βούληση είναι σαφής: η επαναπροσέγγιση και η έκφραση των μη προνομιούχων. Με προτάσεις και λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων. Ναι, θα αποκτήσουμε τη δυναμική και τον ρόλο πρωταγωνιστή για την επόμενη μέρα.    

Τι ήταν αυτό που οδήγησε στο να χωρίσουν οι δρόμοι σας με το Ποτάμι;

Ήταν η διαφορετική προσέγγιση για την αυτόνομη πορεία μας και την αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής. Κάτι που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Συνεχίζουμε με τα στελέχη του Ποταμιού που επέλεξαν να δώσουμε μέχρι το τέλος τη μάχη που όλοι μαζί ξεκινήσαμε.    

Είναι δεδομένη η παρουσία σας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και εφόσον η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της ακυβερνησίας;

Για εμάς το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών είναι πολύ απλό. Την επόμενη μέρα των εκλογών, με την εντολή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός και με βάση το συγκεκριμένο προγραμματικό μας πλαίσιο, θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Για να μην έχει κανείς το δικαίωμα να κάτσει ξανά απέξω και να πετροβολάει, δηλητηριάζοντας την κοινωνική συνοχή, όπως έκανε η Ν.Δ. με τα «Ζάππεια» και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις «πλατείες», παρέα με τη Χρυσή Αυγή.    

Σας εμπνέει η λογική των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ;

Η πολιτική τοποθέτηση δεν γίνεται με χάρακα και υποδεκάμετρο. Η λογική των ίσων αποστάσεων είναι το πρώτο βήμα του ετεροπροσδιορισμού. Δεν μας εκφράζει. Εξάλλου δεν υπάρχει διάκριση στην εφαρμοζόμενη συντηρητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Δεν υπάρχει διάκριση στη διχαστική ρητορική και στο κλίμα πόλωσης, στο οποίο και οι δύο επενδύουν. Δεν υπάρχει διάκριση στην τυχοδιωκτική αντιπολιτευτική τους στάση εν μέσω κρίσης για να «ωριμάσουν» αγκαλιά με την καρέκλα. Τις απαντήσεις σε αυτά δίνουμε με σύγχρονο προοδευτικό λόγο, με σαφές κοινωνικό πρόσημο και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, επενδύοντας στην εθνική συνεννόηση και την κοινωνική συνοχή.  

Η καθημερινή σας συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά πώς είναι;

Η Φώφη Γεννηματά είναι ένας άνθρωπος που χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί του. Πάντα πρόθυμη να ακούσει, να συμβουλεύσει, αλλά, παράλληλα, να εμπνεύσει ασφάλεια και να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις όταν απαιτούνται. Να βρει χρόνο ακόμα και για τα πιο μικρά και να δώσει χώρο στους νέους ανθρώπους. Πολλές φορές ακόμα και με το ανθρώπινο πρόσωπό της πάνω από το πολιτικό.    

Ως νέος άνθρωπος, πώς βλέπετε τον Τσίπρα και τους υπόλοιπους νεαρούς σε ηλικία κυβερνητικούς παράγοντες, όπως, π.χ., Τζανακόπουλο και σία;

Θα επαναλάβω κάτι που για εμένα είναι κανόνας: Το νέο στην πολιτική δεν είναι θέμα ηλικίας και, δυστυχώς, τα στελέχη της κυβέρνησης αποδεικνύουν κάθε μέρα πως, αν και ηλικιακά νέοι, εφαρμόζουν τις πλέον παλαιοκομματικές πρακτικές. Το νέο έχει να κάνει με τη νοοτροπία, τις φρέσκες ιδέες και τον σύγχρονο λόγο. Με πράξεις ουσίας, μακριά από τη στείρα συνθηματολογία.  

Γιατί επιλέξατε να κάνετε εναλλακτικές διακοπές σε camping;

Οταν είσαι σε μία παραλία με τη σκηνή σου, εκεί πραγματικά ξεκουράζεσαι. Ξεφεύγει το μυαλό σου. Ενα απλό Σαββατοκύριακο μοιάζει με πενταήμερο και το πρόγραμμά μου απαιτεί αυτούς τους πλασματικούς «πολλαπλασιαστές».  

Στην προσωπική σας ζωή πώς είστε;

Θέλετε να παντρευτείτε και να κάνετε οικογένεια ή αισθάνεστε μικρός; Δεν νομίζω ότι έχει έρθει ακόμα η ώρα. Η οικογένεια και τα παιδιά είναι σίγουρα κάτι που θέλω να κάνω, αλλά απαιτεί και μία αφοσίωση, που στην παρούσα φάση δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου.  

Τι είναι αυτό που σας εντυπωσιάζει σε μια γυναίκα;

Οποιος πει ότι δεν μετράει η εξωτερική εμφάνιση μάλλον δεν μας λέει όλη την αλήθεια. Αλλά αυτό είναι μόνο στην αρχή. Αυτό που πραγματικά μετράει για εμένα σε μία γυναίκα είναι το χιούμορ, η εξυπνάδα, ο έντονος χαρακτήρας, ίσως όμως και μία παιδική αφέλεια.    

Εχετε κάποιο χόμπι;

Πριν γίνω γραμματέας, είχα πολλά. Τώρα σαν να δυσκόλεψαν κάπως τα πράγματα. Από το μπάσκετ, το σκι και το γυμναστήριο, μου έχει μείνει μόνο το τελευταίο.  

Είστε φανατικός Ολυμπιακός. Πώς προέκυψε η αγάπη σας στη συγκεκριμένη ομάδα;

Με πατέρα γεννημένο και μεγαλωμένο στον Πειραιά, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και πολλές επιλογές. Οχι ότι θα ήθελα να έχω άλλωστε. Ο Ολυμπιακός ήταν πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Από μικρός με τον αδελφό μου πάντα μετράγαμε αντίστροφα πριν από κάθε αγώνα... Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, δεν κάναμε διακρίσεις. Ηταν οι λύπες, οι χαρές, η καζούρα με τους φίλους στο σχολείο, το γήπεδο. Οσο και αν μεγαλώνεις, αυτά δεν αλλάζουν.    

Μαγειρεύετε;

Εγώ λέω πως ναι. Οι φίλοι μου λίγο διαφωνούν, αλλά δεν κάμπτουν το ηθικό μου. Εχοντας μείνει μόνος μου, και μάλιστα στο Λονδίνο, χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, το να μάθεις έστω και τα στοιχειώδη είναι μονόδρομος.  

Ποια η σχέση σας με τα ζώα; Εχετε σκύλο;  

Ναι, έχω, την «Πέρσα». Είναι presa canario και η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο «χαζομπαμπάς». Είναι μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μου και ο καλύτερος τρόπος να ηρεμήσω ύστερα από μία δύσκολη μέρα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 25 Αυγούστου, 2018