Η «Greek Mafia» έρχεται και πάλι στα πράγµατα στο Λάνγκλεϊ, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της CIA. Τρεις µήνες µετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα διευθύντρια της «Εταιρείας», Τζίνα Χάσπελ, επέλεξε έναν Ελληνοαµερικανό αξιωµατούχο για να γίνει το δεξί της χέρι. Ο Aντι Μακρίδης, ένας βετεράνος της CIA µε καριέρα 32 χρόνων, αναβαθµίζεται σε Νο 3 στην ιεραρχία της υπηρεσίας.

Ως chief operating offi cer θα είναι πλέον ο άνθρωπος που θα διευθύνει τις καθηµερινές λειτουργίες της CIA, καταλαµβάνοντας µια θέση που για όσους γνωρίζουν πώς δουλεύουν τα πράγµατα στη Βιρτζίνια θεωρείται εφαλτήριο για ακόµα υψηλότερα πόστα, όπως εκείνα του αναπληρωτή διευθυντή ή ακόµα και του διευθυντή της υπηρεσίας. Οπως θα περίµενε κανείς από ένα πρόσωπο που βρίσκεται τόσο ψηλά στην ιεραρχία της CIA, ελάχιστα είναι γνωστά για τον Αντι Μακρίδη. Και, βέβαια, καµία φωτογραφία του δεν κυκλοφορεί στο ∆ιαδίκτυο, πέραν εκείνης που έδωσε στη δηµοσιότητα η ίδια η υπηρεσία.

«Ο Αντι φέρνει πλούτο εµπειρίας από την 32χρονη καριέρα του στη CIA και διαθέτει βαθιά κατανόηση του τρόπου µε τον οποίον λειτουργεί η υπηρεσία», ανέφερε η Χάσπελ κατά την ανακοίνωση της αναβάθµισής του. Και τον περιέγραψε ως τον «απόλυτο οµαδικό παίκτη». Προστατευόµενος του -επίσης Ελληνοαµερικανού πρώην διευθυντή της CIA- Τζορτζ Τένετ, ο Μακρίδης προοριζόταν εδώ και χρόνια για τα υψηλά πόστα.

Σήµερα ανήκει στη στενή οµάδα των συνεργατών που θα βοηθήσουν τη Χάσπελ να «τρέξει» τη CIA σε µια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι σχέσεις της υπηρεσίας µε τον Αµερικανό πρόεδρο είναι τουλάχιστον τεταµένες, έπειτα από την παράξενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραµπ µε τον Βλαντιµίρ Πούτιν τον Ιούλιο, αλλά και την πρόσφατη απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα του πρώην διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν.

Σε µια εποχή που η κοινότητα των πρακτόρων βρίσκεται σε αναβρασµό, ο Μακρίδης θα είναι υπεύθυνος για την καθηµερινή λειτουργία της CIA. Πρακτικά, καλείται να διαχειριστεί την τεράστια γραφειοκρατία της υπηρεσίας, αντιµετωπίζοντας διοικητικά θέµατα, ζητήµατα προσωπικού αλλά και προϋπολογισµού. Η δουλειά αυτή είναι «σηµαντική, αλλά όχι σέξι», λέει στο CBS πρώην στέλεχος των αµερικανικώνµυστικών υπηρεσιών.

Οµως, παρότι δεν διαθέτει τη λάµψη άλλων πόστων της CIA, η θέση του COO ανοίγει στον Μακρίδη τον δρόµο για τη διεκδίκηση ακόµα και της καρέκλας του διευθυντή.  

*Η φωτογραφία που δημοσίευσε η CIA, με αφορμή την αναβάθμιση του Αντι Μακρίδη (δεξιά). Δίπλα του η επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζίνα Χάσπελ.

ΕΥΡΕΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ

Αλλωστε, πρόκειται για ένα στέλεχος ευρείας αποδοχής στη CIA, µε εκείνους που έχουν δουλέψει στο πλάι του να λένε µόνο τα καλύτερα για αυτόν. «Ο Αντι Μακρίδης είναι ένας από τους πιο ταλαντού χους πράκτορες µε τους οποίους έχω δουλέψει στα 33 µου χρόνια στη CIA», είπε στο CBS ο Μάικλ Μορέλ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας. «Είναι έξυπνος, αλλά ταπεινός, σκληρός, αλλά γλυκοµίλητος, έµπειρος και γνώστης κάθε πτυχής των δραστηριοτήτων της CIA».

«Ο Αντι είναι µια εξαιρετική επιλογή», προσθέτει ο Τζον ΜακΛάφλιν, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας. «Η δουλειά του δεν περιορίζεται στο να διασφαλίζει ότι τα τρένα φτάνουν στην ώρα τους. Εχει να κάνει επίσης µε τη δηµιουργία οµάδων ικανών να κάνουν τη δουλειά, γιατί τα ζητήµατα που επιλύονται µε µια µονοδιάστατη προσέγγιση είναι ελάχιστα», εξηγεί. Η δουλειά του Μακρίδη περιπλέκεται από την είσοδο της γενιάς των «millennials» στο Λάνγκλεϊ.

Οι πράκτορες που έχουν περάσει δύο ή τρεις δεκαετίες στην υπηρεσία δίνουν σιγά-σιγά τη θέση τους σε µια νεότερη γενιά, συντελώντας σε µια µεγάλη πολιτισµική αλλαγή µέσα στους κόλπους της «Εταιρείας». «Υπάρχουν 23χρονοι και 24χρονοι που τώρα µπαίνουν στην υπηρεσία και για αυτούς η 11η Σεπτεµβρίου είναι πολύ µακρινή, γιατί συνέβη πριν από 17 χρόνια», εξηγεί στο CBS ο Ρόναλντ Μαρκς, πρώην στέλεχος της CIA.

Στο προσκήνιο η «Greek Mafia»

Η ΑΝΟΔΟΣ του Αντι Μακρίδη στα ανώτερα κλιµάκια της ιεραρχίας της CIA φέρνει στο προσκήνιο αυτήν που είναι γνωστή στη γλώσσα των κατασκόπων ως «Greek Mafi a».

Το πανίσχυρο ελληνοαµερικανικό λόµπι του Λάνγκλεϊ µετρά δεκαετίες παρουσίας και δράσης µέσα στους κόλπους της CIA και, όπως δείχνει η επιστροφή του στα ανώτερα πόστα της ιεραρχίας (δεκατέσσερα χρόνια µετά την αποχώρηση του Τζορτζ Τένετ από τη θέση του διευθυντή), ζει και βασιλεύει. Μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της CIA, οι Ελληνες αξιωµατούχοι φρόντιζαν εδώ και δεκαετίες να αλληλοϋποστηρίζονται. Το άτυπο αυτό λόµπι συναντιόταν στην κυριακάτικη λειτουργία της Αγίας Σοφίας της Ουάσινγκτον, «συνεδρίαζε» συνοδεία φαγητού µία φορά τον µήνα, αλλά πάνω από όλα στήριζε και προωθούσε τα δικά του παιδιά. Τα αρχικά µέλη της «Greek Mafia» στρατολογήθηκαν από τον Τοµ Καραµεσίνη, που υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη της CIA.

Ο Καραµεσίνης ήταν ο άνθρωπος που έστησε ένα από τα µεγαλύτερα κατασκοπευτικά δίκτυα της CIA στον κόσµο, οργάνωσε πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Φιντέλ Κάστρο και κυνήγησε τον Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Η ελληνική κοινότητα της CIA του οφείλει την ύπαρξή της, καθώς ο Καραµεσίνης στρατολόγησε και εκπαίδευσε σηµαντικούς Ελληνοαµερικανούς κατασκόπους, όπως ο Τζορτζ Ιωαννίδης ή ο Τζορτζ Κάλαρης. Ο Ιωαννίδης δεν θεωρούνταν παρά ένας ασήµαντος πράκτορας, όµως ο αποχαρακτηρισµός απόρρητων εγγράφων στην 40ή επέτειο της δολοφονίας του Κένεντι αποκάλυψε τόσο τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο όσο και την άµεση σχέση του µε τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ.

Από την άλλη πλευρά, ο Κάλαρης θεωρείται ο άνθρωπος που έδωσε τέλος στην εχθρότητα δεκαετιών ανάµεσα στη CIA και το FBI, όταν έστησε µια κοινή επιχείρηση. Οµως, το πιο θρυλικό και γνωστό από  τα µέλη της «ελληνικής µαφίας» της CIA είναι σίγουρα ο Γκαστ Αβράκωτος. Ο τραχύς πράκτορας, µε καταγωγή από τη Λήµνο και γνωστός στους κόλπους των κατασκόπων µε το παρατσούκλι «Dr Dirty», υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί στην ήττα των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Ο Αβράκωτος ήταν το πρόσωπο - κλειδί που έστησε την τεράστια µυστική επιχείρηση της CIA για τη χρηµατοδότηση, τον οπλισµό και την εκπαίδευση των Αφγανών µουτζαχεντίν στον πόλεµο κατά των Σοβιετικών. Χρόνια αργότερα, η CIA θα έβρισκε απέναντί της τον Οσάµπα µπιν Λάντεν και τους Ταλιµπάν, τους οποίους η ίδια είχε εκθρέψει.

Ετσι τα χτυπήµατα της 11ης Σεπτεµβρίου έµελλε να γράψουν την πιο σκοτεινή σελίδα στην καριέρα ενός άλλου Ελληνοαµερικανού της CIA, του Τζορτζ Τένετ. Η ιστορία στον «σκιώδη» κόσµο των µυστικών υπηρεσιών κάνει πολύ συχνά κύκλους. Ως διευθυντής της «Εταιρείας» έως το 2004, ο Τένετ κατηγορήθηκε ότι απέτυχε να αποτρέψει την 11η Σεπτεµβρίου, κέρδισε τα εύσηµα για την ήττα των Ταλιµπάν και στοχοποιήθηκε για την εκτίµησή του ότι το Ιράκ κατείχε όπλα µαζικής καταστροφής. «Ακόµη µένω ξάγρυπνος τα βράδια και σκέφτοµαι όλα τα πράγµατα που µπορούσαµε να κάνουµε, αλλά δεν κάναµε, για να αποτρέψουµε την 11η Σεπτεµβρίου», θα έλεγε σε µια σπάνια συνέντευξή του το 2007, έπειτα από την ετυµηγορία της αρµόδιας επιτροπής, σύµφωνα µε την οποία η CIA του Τένετ απέτυχε να αξιολογήσει σωστά την απειλή της «Αλ Κάιντα».