Σε κάθε πόλεμο οι αντιμαχόμενες πλευρές παρατάσσονται με στρατιώτες, αξιωματικούς, στρατηγούς και αρχιστράτηγο.

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με έναν εμπορικό πόλεμο, όπως έχει χαρακτηριστεί από διεθνή ΜΜΕ, σαν το «Forbes», ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα ήταν ο αρχιστράτηγος και ένας Ελληνας ομογενής θα ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς.

Πρόκειται για τον Michael Kratsios, αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου και αναπληρωτή σύμβουλο του προέδρου Τραμπ.

Ο Michael Kratsios κατά τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στην πολυμελή αντιπροσωπία που επισκέφθηκε τη χώρα μας, καθώς οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης. Γιατί στρατηγός, όμως; Μια πτυχή της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Ντ. Τραμπ στην Κίνα με την επιβολή δασμών στο εμπόριο αφορά και την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η «Χώρα του δράκου» μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει μειώσει εντυπωσιακά την απόστασή της από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιβραδύνουν. Η προώθηση, λοιπόν, της υψηλής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Ντ. Τραμπ, με τον Ελληνα ομογενή να λειτουργεί ως εκτελεστικός βραχίονας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν είχε ορίσει επικεφαλής στο Γραφείο Τεχνολογίας, με αποτέλεσμα ο Michael Kratsios να λειτουργεί ως de facto επικεφαλής, επωμιζόμενος το βάρος της εφαρμογής της πολιτικής Τραμπ στον χώρο των νέων τεχνολογιών, με την Κίνα να βρίσκεται πάντα στο οπτικό πεδίο ως ο βασικός ανταγωνιστής και τον σύμβουλο του προέδρου να ξεδιπλώνει μεθοδικά τους σχεδιασμούς του Λευκού Οίκου.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τον περασμένο Μάιο, ο Michael Kratsios ανέλαβε να μιλήσει στους εκπροσώπους 40 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως η Google, η Facebook, η Intel και η Goldman Sachs, σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, και να εξηγήσει το εθνικό σχέδιο που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι ώστε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Η ίδια συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας επαναλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα, με το Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου να βάζει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της κβαντικής πληροφορικής.

Τον περασμένο Ιούνιο, μάλιστα, ο Michael Kratsios μίλησε σε συνέδριο στο ΜΙΤ και εξέφρασε την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ να βοηθήσει όσο μπορεί τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, «αποδεσμεύοντας», όπως είπε χαρακτηριστικά, «κυβερνητικά δεδομένα» για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Εδώ και ενάμιση χρόνο, ο Michael Kratsios έχει γίνει ο κύριος εκφραστής της επαναστατικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου στις επιχειρήσεις τεχνολογίας, πράγμα που δεν πρόκειται να σταματήσει να κάνει, παρόλο που στις αρχές Σεπτεμβρίου η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας ενέκρινε τον Kelvin Droegemeier για να αναλάβει επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Οπως σχολιάζουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η τοποθέτηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τον Kratsios, αντιθέτως τον απελευθερώνει από τη στιγμή που έκανε τις πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Εκτός, όμως, από τη θεσμική εμπλοκή του στην εφαρμογή της πολιτικής Τραμπ, έχει αναλάβει ακόμα έναν ρόλο.

Η παρεμβατική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ σε μια αγορά που είχε συνηθίσει να λειτουργεί πιο απελευθερωμένα δημιούργησε ανησυχία σε πολλούς επιχειρηματίες. Ο ίδιος ανέλαβε με στοχευμένες παρεμβάσεις και συναντήσεις να καθησυχάσει τα κατάλληλα πρόσωπα και να εκπέμψει ένα μήνυμα ηρεμίας και σταθερότητας από την αμερικανική διοίκηση. Στον Λευκό Οίκο έφτασε τον Ιανουάριο του 2017 όχι μέσω του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Μέχρι να κερδίσει ο Ντ. Τραμπ, είχε αναλάβει επιτελικές θέσεις στις εταιρείες Thiel Capital και Clarium Capital Management, ως επικεφαλής και οικονομικός διευθυντής, αντίστοιχα. Ο Michael Kratsios αποτέλεσε ουσιαστικά τον συνδετικό κρίκο του Ντ. Τραμπ με τον επιχειρηματία των νέων τεχνολογιών Peter Thiel, υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου από τη στιγμή που διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.