Tο πρώτο της «σόλο» ταξίδι, χωρίς την παρουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, και με την ευθύνη να εκπροσωπήσει το αμερικανικό έθνος πραγματοποιεί, αυτή την εβδομάδα, η σύζυγός του, Μελάνια. Η περιοδεία της πρώτης κυρίας γίνεται στην Γκάνα, το Μαλάουι, την Κένυα και την Αίγυπτο (τέσσερις χώρες της Αφρικής που διαχρονικά υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες), ενώ η Μελάνια προωθεί την καμπάνια της, «Be best campaign», που εγκαινιάστηκε από την ίδια τον Μάιο και αφορά τη μόρφωση των παιδιών.

«Με απασχολεί ότι στον σημερινό, ταχύτατα αναπτυσσόμενο κόσμο τα παιδιά μπορεί να είναι λιγότερο έτοιμα να εκφράσουν ή να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και πολλές φορές στρέφονται σε καταστροφική ή εθιστική συμπεριφορά, όπως το μπούλινγκ, τα ναρκωτικά ή ακόμη και η αυτοκτονία», είχε αναφέρει η Μελάνια στην παρουσίαση της καμπάνιας της, καλώντας τους ενηλίκους να γίνουν παράδειγμα υγιούς συμπεριφοράς. Ο διεθνής Τύπος αντιμετώπισε την πρωτοβουλία της ως μια πρώτη προσπάθεια να ξεφύγει από τη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ και να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων πρώτων κυριών, που είχαν αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως η Μισέλ Ομπάμα, η οποία είχε διπλάσιο προσωπικό στο «East Wing» και ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των κοριτσιών και τον υγιή τρόπο ζωής των παιδιών, η Μπάρμπαρα και η Λόρα Μπους, που αγωνίστηκαν απέναντι στον HIV, αλλά και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία ήταν μια επιφανής δικηγόρος προτού τρέξει την καμπάνια της.

Το πρώτο ταξίδι της Μελάνια, όμως, είναι καθοριστικό και για την ίδια προσωπικά, καθώς οι προηγούμενες πρώτες κυρίες είχαν κάνει πολλές και ιδιαίτερα επιτυχημένες επισκέψεις στην Αφρική. Παράλληλα, η περιοδεία της έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον πρόεδρο Τραμπ, που, σύμφωνα με τους «New York Times», προέβη σε ρατσιστικές δηλώσεις εις βάρος της Αφρικής στο παρελθόν, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι, παρά την πολιτική Τραμπ «America first», ο διεθνής ρόλος και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του Τρίτου Κόσμου (sic) δεν μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω.

Οι πρώτοι μήνες

Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών χρειάστηκε ένα εξάμηνο προκειμένου να μετακινηθεί μόνιμα στον Λευκό Οίκο από την Νέα Υόρκη. Το επόμενο διάστημα απέφυγε τις δημόσιες εμφανίσεις, εκτός όταν θεσμικοί λόγοι επέβαλλαν να βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου της. Τα ξένα Μέσα τής απέδωσαν τον χαρακτηρισμό «διακριτική», που περιέγραφε πλήρως την κομψή, αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερη παρουσία της δίπλα στον Τραμπ. Η ίδια επέλεξε αυτόν τον ρόλο για τον εαυτό της καθώς ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά της και την ανατροφή του γιου του ζεύγους Τραμπ, του μικρού Barron.

Η καθυστερημένη άφιξή της στον Λευκό Οίκο έγινε για να ολοκληρώσει ο Barron το σχολείο, ενώ, ακόμη και σήμερα, φημολογείται ότι προσπαθεί να μην τον αποσπά από την καθημερινότητά του. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Stephanie Grisham, ο μικρός Βarron δεν θα ακολουθήσει τη μητέρα του στο ταξίδι, προκειμένου να μείνει αφοσιωμένος στα μαθήματα και τις ασχολίες του. Τα δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για ένταση στη σχέση του Ντόναλντ και της Μελάνια Τραμπ αναφέρουν ότι κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια και συναντιούνται αποκλειστικά για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, ενώ πρόσφατα δημοσίευμα ήθελε τη Μελάνια να χτίζει «de facto τοίχο» ανάμεσα στο «West Wing», όπου βρίσκονται τα γραφεία του Ντόναλντ και της Ιβάνκα Τραμπ, και το «East Wing», που αφορά την πρεσβευτική κατοικία. Η Μελάνια, ωστόσο, φαίνεται να προσπαθεί να διατηρήσει τους δεσμούς της οικογένειάς της ισχυρούς και, παρά την εντυπωσιακή εμφάνισή της, είναι μια μητέρα που νοιάζεται για το παιδί της - και μια σύζυγος προέδρου που ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών συνολικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά και την ανακοίνωση της «Be best campaign», είπε απευθυνόμενος στη σύζυγό του: «Μελάνια, είσαι έμπνευση», εγείροντας ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να εμπνεύσει τους πολίτες ανά τον κόσμο. Η Μελάνια είχε βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου ήδη από το ξεκίνημα της θητείας Τραμπ, αλλά για λάθος λόγους. Οι σχολιαστές ασχολήθηκαν πρώτιστα με τις ενδυματολογικές επιλογές της, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «επανάσταση στον Λευκό Οίκο». Ο Τύπος σχολιάζει ότι οι επιλογές της είναι άλλοτε υπέρμετρα πολυτελείς και άλλοτε περισσότερο διπλωματικές. Η πορεία της, στον κόσμο όμως, δεν αντικατοπτρίζεται αποκλειστικά στην εντυπωσιακή εμφάνισή της και η ζωή της δεν υπήρξε προδιαγεγραμμένη.

Παρά το γεγονός ότι η ομορφιά της ξεγελά εύκολα, η Μελάνια κατάγεται από μια ταπεινή οικογένεια. Ο Αυστριακός πατέρας της, Viktor Knavs, ήταν έμπορος αυτοκινήτων, ενώ η Σλοβένα μητέρα της, Amalija, εργαζόταν ως πατρονίστ σε μια εταιρεία με παιδικά ρούχα στη Sevnica. Η Μελάνια, γεννημένη στο Novo Mesto της Σλοβενίας, χάραξε το δικό της μονοπάτι στον χώρο του μόντελινγκ. Στις ΗΠΑ μετακόμισε το 1996, όταν ήταν 26 χρόνων, ενώ έγινε Αμερικανίδα πολίτης μία δεκαετία αργότερα και αφού πρώτα παντρεύτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωσε η Μελάνια, σε αντιδιαστολή με την τωρινή της θέση, αποτελούν έμπνευση για τις γυναίκες, καθώς αντιλαμβάνονται την πρώτη κυρία ως μία εξ αυτών. Σημειώνεται πάντως ότι, όταν πολίτες της Γκάνας ρωτήθηκαν από το BBC αν η Μελάνια Τραμπ θα μπορούσε να τους εμπνεύσει, η πρώτη κυρία έλαβε θετικά σχόλια, που, όμως, δεν παρουσιάστηκαν από τα διεθνή media που αντιστρατεύονται τον πρόεδρο Τραμπ κατ’ αναλογία με την προηγούμενη σύζυγο Αμερικανού προέδρου, τη Μισέλ Ομπάμα.

Δημοσιεύθηκε στο Strategies & Politics των Παραπολιτικών 6/10/2018