Μια περίεργη ιστορία είδε τι φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες και έρχεται από την Ιαπωνία. Ο φύλακας ενός κήπου στην καρδιά του Τόκιο ένιωθε πολύ φοβισμένος όταν ερχόταν η ώρα να ζητήσει από τους τουρίστες να πληρώσουν εισιτήριο εισόδου, με αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι δωρεάν και ο κήπος να εμφανίσει ζημιές εκατομμυρίων Γιέν.

Η ιστορία ήρθε στην επιφάνεια, όπως γράφουν τα ΜΜΕ της χώρας, μετά την καταγγελία άλλου εργαζομένου. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε τα γεγονότα: Ο υπάλληλος, στην ηλικία των 70 ετών, σταμάτησε τον Απρίλιο του 2014 να εισπράττει τα 200 Γιέν της εισόδου (περίπου 1,5 ευρώ) και 50 Γιέν για τα παιδιά (περίπου 0,40 ευρώ).

Για περίοδο 2,5 ετών έμπαιναν όλοι δωρεάν. Πόσοι μπήκαν; Περίπου 160 χιλιάδες επισκέπτες με την απώλεια εσόδων να φτάνει τα 25 εκατομμύρια Γιέν (περίπου 195 χιλιάδες ευρώ).

Όταν ο 70χρονος κλήθηκε για εξηγήσεις, είπε ότι κάποτε ένας τουρίστας τού έβαλε τις φωνές που δεν μπορούσε να συνεννοηθεί στα αγγλικά. Ο ηλικιωμένος δεν ήθελε να ταράζεται και αποφάσισε να αφήνει τους επισκέπτες να περνούν δωρεάν. 

Είχε μέθοδο: Μοίραζε τα εισιτήρια και στο τέλος της ημέρας ζητούσε από άλλον υπάλληλο να ακυρώνει τους αριθμούς των εισιτήριων, ώστε να μην φαίνεται η διαφορά μεταξύ πωλήσεων και (μηδενικών) εισπράξεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sankei Shimbun, η διεύθυνση του κήπου αποφάσισε να του παρακρατήσει το 10% του μισθού του για απώλεια εσόδων. Του έκανε και μια ακόμα πρόταση: να επιστρέψει το μισό του εφάπαξ  από τη συνταξιοδότηση. Δεν είναι γνωστό αν το αποδέχθηκε.

Δείτε το site του Εθνικού Κήπου (στα αγγλικά).