Αρκετές ήταν οι πρωτιές σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ και τελικά έμειναν ανοικτές σε κάθε ερμηνεία. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι ενίσχυσαν την δύναμή τους στη Γερουσία, αλλά έχασαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, έστω και με περιορισμένη τελικά διαφορά. 

Η Αλεξάντρια Οκάσο Κορτέζ πέτυχε μια σαρωτική νίκη στη Νέα Υόρκη και μπήκε στα 29 της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφοντας ιστορία ως η νεότερη σε ηλικία βουλευτής. Με ποιο κόμμα; Με τους Δημοκρατικούς, που όμως τρόμαξαν και εκείνοι με την υποψηφιότητά της.

Η ίδια ανήκει στην πλέον προοδευτική (εώς σοσιαλιστική) πτέρυγα του κόμματος και κατέβηκε στη μάχη με το σύνθημα: «Γυναίκες σαν εμένα δεν κατεβαίνουν στην πολιτική». Η μητέρα της είναι από το Πουέρτο Ρίκο και ο πατέρας της είναι από το Μπρονξ.

Η Αϊάνα Πρέσλεϊ έγινε η πρώτη αφροαμερικανή που μπαίνει στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Μασαχουσέτη. Κατάφερε να φέρει αέρα ανανέωσης στο κόμμα σε μια Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Δημοκρατικούς.

Το είπε και στην αιχμηρή ομιλία της: «Οι εποχές ζητούν τολμηρή και ατρόμητη προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Δεν είναι αρκετό να έρθουν οι Δημοκρατικοί στα πράγματα. Εχουν σημασία και τα πρόσωπα από πλευράς Δημοκρατικών.

Η Ρασίντα Τλαΐμπ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα από την Παλαιστίνη που θα περάσει την πύλη του Κογκρέσου και θα καθίσει στα έδρανα της Βουλής.

Εξελέγη στο Μίσιγκαν, όπου υπηρέτησε στην τοπική Βουλή από το 2009 έως το 2014. Δημοκρατική, που την «κουβάλησαν» έξω από προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ (το 2016), όταν τον ρώτησε αν έχει διαβάσει ποτέ το Σύνταγμα.

H Ίλχαν Ομάρ είναι μια παλιά γνώριμη σε πρωτιές, καθώς πριν από μερικά χρόνια εξελέγη σε τοπική Βουλή ως η πρώτη Αμερικανίδα που μπήκε σε νομοθετικό σώμα ούσα πρόσφυγας από τη Σομαλία. 

Τώρα κατάφερε να μπει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για λογαριασμό των Δημοκρατικών.

O Tζάρεντ Πόλις έγινε ο πρώτος ανοικτά γκέι πολιτικός που εξελέγη κυβερνήτης σε Πολιτεία των ΗΠΑ.

Θα αναλάβει το Κολοράντο με εξαιρετικά «αριστερή» (για τις ΗΠΑ) ατζέντα σε θέματα όπως η νομιμοποίηση της κάνναβης, η θανατική ποινή, το σύστημα περίθαλψης.

H Σαρίς Ντέβις έγινε η πρώτη Native American (όπως αποκαλούνται πλέον οι αυτόχθονες Αμερικανοί) που μπαίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το Κάνσας και είναι επίσης ανοικτά γκέι.

Υπήρξε και αθλήτρια της πυγμαχίας, ενώ έκανε την εξάσκησή της στη δικηγορία στον Λευκό Οίκο επί Ομπάμα.

Η Ντεμπ Χάρλαντ από το Νέο Μεξικό είναι επίσης Native American και εξελέγη και εκείνη για λογαριασμό των Δημοκρατικών. Έχει και ένα ακόμα ρεκόρ, αφού είναι η πρώτη Native American που υπήρξε και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.