Υπάρχει μια φράση σχεδόν εμβληματική στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και παραπέμπει στις προεδρικές εκλογές του 1992, όταν ο Κλίντον κέρδισε τον Τζορτζ Χ. Μπους, κόντρα στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων: «It's the economy, stupid!» (Είναι η οικονομία, ανόητε!) και αφορούσε στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί ψήφισαν σκεπτόμενοι την οικονομική τους κατάσταση.

Η φράση αυτή χρησιμοποιείται κατά καιρούς και στην Ευρώπη, όταν πολιτικοί και κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι οι εκλογές κερδίζονται με καλές επιδόσεις στην οικονομία. Βγήκαν βέβαια και παραλλαγές αυτής της φράσης, μία από τις οποίες αποκτά τώρα δόξα και νόημα: «Είναι οι γυναίκες, ανόητε!».

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές της Τρίτης 6 Νοεμβρίου 2018, τα νέα είναι πολύ ευχάριστα για τις γυναίκες, αφού έχουν ήδη εκλεγεί 118 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι στα στοιχεία για την πολιτική τους προέλευση: 470 υποψήφιες κατέβηκαν με το Δημοκρατικό Κόμμα, έναντι 160 με τους Ρεπουμπλικάνους. Για πολλούς, οι γυναίκες πείσμωσαν από τα προσβλητικά σχόλια του Τραμπ και αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τι ψήφισαν όμως οι γυναίκες στις ενδιάμεσες; Το 60% έριξε ψήφο στους Δημοκρατικούς, έναντι 38% που προτίμησε υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων. Στους άνδρες τα ποσοστά ήταν σχεδόν μοιρασμένα. Οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα η υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης και από αυτούς που το πιστεύουν σχεδόν το 60% ψήφισε Δημοκρατικούς.

Μπορεί ο γυναικείος πληθυσμός (και οι Αμερικανοί γενικότερα) να γύρισαν την πλάτη στην Χίλαρι Κλίντον το 2016 και να έστειλαν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όμως η «Πορεία των Γυναικών» από την επομένη κιόλας των προεδρικών εκλογών και το κίνημα #metoo (αφορά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση) δημιούργησε δυναμική. Κινητοποίησε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που έσπευσαν να ψηφίσουν, χαρίζοντας τη νίκη στους Δημοκρατικούς, τουλάχιστον στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κύμα οργής δεν το είδε ο Τραμπ, ούτε καν τότε που ειρωνευόταν την Αμερικανίδα που έσπευσε στη Γερουσία να καταθέσει για την παρενόχληση που δέχτηκε από τον υποψήφιο του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο.  

Το σημαντικό είναι ότι οι γυναίκες μπήκαν στα ψηφοδέλτια, τόνισε η Ντέμπι Γουόλς, του Center for American Women and Politics. 

Μήπως αλλάζουν τελικά οι καιροί και ωριμάζει η ιδέα μιας Madam President; 

Διαβάστε επίσης:

Οι ιστορικές πρωτιές στις ενδιάμεσες εκλογές