O βουλευτής Ζοζέ Σιλβάνο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα: Να είναι σε διαφορετικά σημεία την ίδια στιγμή. Φυσικά δεν πρόκειται για έναν απλό βουλευτή, αλλά για τον γενικό γραμματέα του PSD, του μεγαλύτερου κόμματος της πορτογαλικής κεντροδεξιάς.

Μπορεί να βρίσκεται στο Κοινοβούλιο στη Λισαβόνα και την ίδια στιγμή να τον βλέπουν -με φυσική παρουσία- στην πόλη Βίλα Ρεάλ περίπου 400χλμ μακριά. Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο απλό, διότι οι παρουσίες στη Βουλή συνοδεύονται από ημερήσια αποζημίωση. Εκεί ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Σιλβάνο βρισκόταν σε μια πόλη μακριά από την πρωτεύουσα και την ίδια στιγμή γινόταν καταγραφή του ψηφιακού του αποτυπώματος στο έδρανό του στη Βουλή. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί στο Κοινοβούλιο, ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία του και να λάβει την αποζημίωση που προβλέπεται. Έτσι ασφαλώς λαμβάνει μέρος και στις ψηφοφορίες.

Επειδή δεν ήταν η πρώτη φορά που τον έβλεπαν σε διαφορετικά μέρη, οι αρμόδιες Αρχές της χώρας αποφάσισαν να το ψάξουν. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι προφανώς ο βουλευτής δεν μπορεί να βρισκόταν σε δύο μέρη ταυτόχρονα.

Και επειδή η φυσική του παρουσία ήταν προφανής κάπου μακριά, βγήκε το συμπέρασμα ότι ένας άλλος βουλευτής (μάλλον συνεννοημένος) είχε πάρει τον κωδικό χρήστη/password του εν λόγω βουλευτή, άνοιγε τον υπολογιστή του και δήλωνε την ψηφιακή παρουσία.

Φυσικά, κανείς από το κόμμα δεν ομολόγησε ανοικτά τη συμμετοχή στο κόλπο.

Πάντως, επειδή το όλο θέμα προκάλεσε σάλο, ο Σιλβάνο κατέφυγε σε άλλη μέθοδο: Μια μέρα υπέγραψε με φυσική παρουσία το «παρών» στην Επιτροπή Διαφάνειας (!!) και μετά εξαφανίστηκε. Κανείς δεν τον ξαναείδε σε διαδρόμους και επιτροπές.

Πριν από λίγες μέρες πέρασε στην αντεπίθεση, διαβάζοντας μια ανακοίνωση στα Μέσα Ενημέρωσης: Δήλωσε ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος, διέψευσε ότι έδωσε σε συνάδελφό του τους κωδικούς για την ψηφιακή παρουσία και απέδωσε την όλη φασαρία στο γεγονός ότι είναι γενικός γραμματέας του κόμματος και τα ΜΜΕ έχουν ρίξει το βάρος επάνω του.

Αρκετά στελέχη του κόμματος κρατούν αποστάσεις, όμως ο επικεφαλής του PSD, Ρούι Ρίο, έριξε την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας ότι άλλα είναι τα αληθινά προβλήματα της Πορτογαλίας...