Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ένα από τα επτά θαύματα της... Ορθοδοξίας, σε μια παράφραση των «επτά θαυμάτων του κόσμου». Ο λόγος για τον νέο Καθεδρικό της Σωτηρίας του Λαού, τον ψηλότερο ορθόδοξο ναό του κόσμου, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουμανία και είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Χριστού και τον Απόστολο Ανδρέα. Ετσι, το Βουκουρέστι γίνεται επίκεντρο της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια, καθώς η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ναού φέρνει την Εκκλησία της Ρουμανίας στην… κορυφή του κόσμου, αφού το ύψος του φτάνει τα 113 μέτρα και όταν ολοκληρωθεί, το 2024, θα είναι ο ψηλότερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο, με την κεντρική καμπάνα του να βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά.

Αυτό το νέο ρεκόρ, ωστόσο, για τους ναούς της Ορθοδοξίας αλλά και για την Εκκλησία της Ρουμανίας κόστισε, από το 2010 μέχρι σήμερα, 110 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος που έχει ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε μια χώρα με μεγάλα προβλήματα στις υποδομές. Η χρηματοδότηση έχει καλυφθεί μέχρι στιγμής κατά 75% από τα κρατικά ταμεία. Αλλωστε, η κυβερνητική πολιτική της Ρουμανίας υπολογίζει στη στήριξη της πάντα ισχυρής ορθόδοξης κοινότητας και η Εκκλησία της χώρας διατηρεί απόλυτες ισορροπίες με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αλλωστε και οι τουριστικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει ο εμβληματικός πια ναός για τη Ρουμανία είναι υπέρ του κράτους.

Ο ναός βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και το ρεκόρ του θα καταγραφεί σε μερικά χρόνια, όταν θα ολοκληρωθεί η ανέγερσή του. Η κατασκευή αυτή από την πρώτη στιγμή προκάλεσε πολλές συζητήσεις, με κάποιες φωνές να παρατηρούν τη σύγκριση μεταξύ της Μόσχας και του Βουκουρεστίου για το ποια πόλη θα φιλοξενεί τον ψηλότερο ναό του κόσμου. Η πρωτιά από τη Μόσχα ήταν επόμενο να χαθεί, ωστόσο, όπως δήλωσε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, «η Ρουμανία έχει ανάγκη από έναν αντιπροσωπευτικό καθεδρικό ναό, που θα συμβολίζει την πίστη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων». Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, με κάθε τιμή και χριστιανική κατάνυξη, αλλά και με την παρουσία του «πρώτου» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, που στηρίζει την Εκκλησία της Ρουμανίας και το σπουδαίο έργο της, εγκαινιάστηκε ο καθεδρικός ναός και πλήθος κόσμου και πιστών έσπευσε να παραβρεθεί στην ξεχωριστή για τη χώρα τελετή.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί, πάνω από 2.000, συγκεντρώθηκαν έξω από τον ιερό ναό για τα θυρανοίξια, ενώ αρκετές χιλιάδες παρακολουθούσαν από τις γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στο προαύλιο. Η παρουσία μάλιστα του κόσμου ήταν τόσο έντονη που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και γι’ αυτό δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ τους, με τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ενώ αρκετές ήταν και οι λιποθυμίες πιστών που περίμεναν για ώρα στην ουρά για να εισέλθουν στο Ναό.

Σημειώνεται ότι παρών στην τελετή εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, που εκόμισε τεμάχιο της τιμίας χειρός του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, Πολιούχου της Πάτρας. Οταν ολοκληρωθεί η ανέγερσή του, ο ναός θα εκτείνεται σε εμβαδόν 14.000 τ.μ., προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 6.000 πιστούς.

Εντυπωσιακά είναι και τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του ναού, καθώς με την περάτωση της κατασκευής του θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στη Ρουμανία και ο ψηλότερος ορθόδοξος ναός στον κόσμο, με την κεντρική του καμπάνα να βρίσκεται στα 120 μέτρα ύψος. Θα είναι δέκα μέτρα ψηλότερος και από τον μέχρι σήμερα ψηλότερο ναό, τον Καθεδρικό του Ιησού Σωτήρα στη Μόσχα, με ύψος 103 μέτρα. Επίσης, ο ναός στη Ρουμανία έχει τη μεγαλύτερη καμπάνα εκκλησίας στον κόσμο, η οποία ξεπερνά αυτήν του Αγίου Πέτρου στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/12/2018