Ήταν ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, όταν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθηνας, το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» τυλίγονταν στις φλόγες. Ήταν στολισμένα για τα Χριστούγεννα που πλησίαζαν.

Στις 3:07 το πρωί αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις. Οι φλόγες δεν άργησαν να ξεπηδήσουν από τα κτίρια. Τα εύφλεκτα υλικά ήταν τόσο πολλά, που δεν έμεινε τίποτα.

Η Πυροσβεστική, που έφθασε και στα δύο σημεία μισή ώρα αργότερα με 38 οχήματα και 170 άνδρες, είχε να επιτελέσει δύσκολο έργο. Κύριο μέλημά της ήταν να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς στα διπλανά κτίρια.

Οι εμπρησμοί στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν» ήταν μόνο η αρχή.

Το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στις 3 Ιουνίου 1981 με την ταυτόχρονη πυρπόληση των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτος» και «Ατενέ» και σε μικρότερη έκταση στις 4 Ιουλίου στον «Δραγώνα» και τρεις μέρες αργότερα στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.

Το μπαράζ αυτό των εμπρηστικών επιθέσεων έβαλε την «ταφόπλακα» στο ελληνικό λιανεμπόριο και οδήγησε στην εισβολή των ξένων πολυκαταστημάτων στη χώρα. Έστω και αν έγιναν προσπάθειες να ανοίξουν και πάλι.

Οι δύο υποθέσεις, όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες.