Δικηγόρος με πολυετή πείρα και ισχυρό στίγμα στις δικαστικές αίθουσες των Αθηνών, αλλά ταυτόχρονα πολυπράγμων και με έντονη δράση στο κοινωνικό πεδίο. Ο λόγος για τον Ανδρέα Πάτση, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της ζωής του και να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική μέσω του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Τον συναντήσαμε στο Pasaji στο Citylink και μας μίλησε για τις άγνωστες πτυχές της ζωής του, την εμπλοκή του με τα κοινά και τη μεγάλη του αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γρεβενά.

Ακούγεται έντονα ότι ασχολείστε με την πολιτική. Θα σας ενδιέφερε να είστε υποψήφιος;

Εδώ και τέσσερα χρόνια διανύουμε τη χειρότερη πολιτικά περίοδο από τη Μεταπολίτευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝ.ΕΛ. αποδείχθηκε όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων και των ευθυνών που ανέλαβε, αλλά ουσιαστικά και πρακτικά επικίνδυνη. Η πολιτική της έχει τελειώσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, έχει ισοπεδώσει κάθε ελπίδα για κάτι καλύτερο. Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την όλο και πιο έντονη φτωχοποίησή τους, η μεσαία επιχειρηματική τάξη βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό, ο εθνικός πλούτος ξεπουλιέται, ο συνταξιούχος έπειτα από χρόνια προσφοράς έχει γίνει επαίτης, οι νέοι δεν βλέπουν πλέον στην πατρίδα τους κανένα μέλλον, γι’ αυτόν τον λόγο και αναζητούν διεξόδους στο εξωτερικό και χάνουμε έτσι μερικά από τα καλύτερα «μυαλά» της Ελλάδας. Εάν θέλουμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, να γυρίσουμε σελίδα και να δημιουργήσουμε προοπτική, απαιτείται μια πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Επειτα από δύο και πλέον δεκαετίες επαγγελματικής ενασχόλησης με τη δικηγορία, αισθάνομαι ότι η εμπειρία και οι γνώσεις που έχω αποκομίσει μπορούν να μεταφραστούν σε προσφορά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ίσως η τελευταία ελπίδα μας για να αντιστρέψουμε τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε ως λαός αυτή τη στιγμή, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την οικονομική κρίση και να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με χαμόγελο και αισιοδοξία. Στο πλαίσιο αυτό, έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Νομό Γρεβενών;

Τα Γρεβενά είναι ο τόπος καταγωγής μου, είναι η πατρίδα μου. Τον τόπο αυτό τον αγάπησα μέσα από την ιστορία της οικογενείας μου, διότι μεγάλωσα με τις αναμνήσεις του πατέρα μου και των παππούδων μου, από την εποχή που ζούσαν στον ορεινό όγκο του νομού και συγκεκριμένα σε ένα μικρό χωριό, το Δοτσικό. Η όλη μου σχέση λοιπόν, και η αγάπη μου για τα Γρεβενά, ξεκινάει μέσα από τις αναφορές της ίδιας μου της οικογένειας για τα παιδικά τους χρόνια και τη ζωή τους εκεί. Οταν έχασα τον πατέρα μου, αποφάσισα να επιστρέψω στις ρίζες μου και να ξαναπερπατήσω στα βήματα της οικογένειάς μου. Ετσι βρέθηκα στα Γρεβενά και άρχισα σιγά-σιγά να τα ανακαλύπτω και να τα αγαπώ και εγώ ο ίδιος. Αρχισα να αναπτύσσω προσωπικές σχέσεις, να χτίζω φιλίες, να ενδιαφέρομαι ουσιαστικά για τον τόπο και τα προβλήματά του. Παρά τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, θέλω και επιδιώκω να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στα Γρεβενά, μου αρέσει να επισκέπτομαι τα πανέμορφα χωριά, να συνομιλώ με τους κατοίκους και να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους.

Το πρώτο μέλημά σας στην περίπτωση που εκλεγείτε βουλευτής Γρεβενών;

Τα Γρεβενά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι ένας από τους φτωχότερους νομούς της χώρας, ένας νομός αδικημένος, που έχει άμεση ανάγκη μια ένεση ανάπτυξης, ένας νομός που βουλιάζει, ερημώνει και γερνά. Παράλληλα, όμως, είναι ένας πλούσιος τόπος, με πολλές προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολήθηκε πραγματικά, κανείς δεν ανέπτυξε ένα ουσιαστικό σχέδιο έτσι ώστε τα Γρεβενά να αναδείξουν τον πλούτο τον οποίο έχουν και να μπουν σε μια τροχιά προόδου. Οι μέχρι τώρα επιλογές πολιτικών προσώπων που έχουν εκπροσωπήσει κεντρικά τον νομό έχουν αφήσει σταθερά τον τόπο σε ένα τέλμα, στο ίδιο σημείο. Οι όποιες λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων αναζητούνται κάθε φορά που οι εκλογές είναι προ των πυλών και στη συνέχεια ξεχνιούνται, χωρίς να υλοποιηθούν. Εάν μου δινόταν λοιπόν η ευκαιρία, θα προσπαθούσα να βοηθήσω τον τόπο μου και τους ανθρώπους του, να συνεισφέρω στην ανόρθωσή του, φέρνοντας τα Γρεβενά στο προσκήνιο, στην κορυφή των αποφάσεων των κέντρων εξουσίας.

Είστε δικηγόρος, έχετε ασχοληθεί με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο, τώρα με την πολιτική. Σας ιντριγκάρουν οι προκλήσεις;

Ημουν, είμαι και θα είμαι δικηγόρος. Αυτό αγαπώ και αυτό υπηρετώ επί 25 συνεχόμενα χρόνια. Παράλληλα, όμως, είμαι ένας άνθρωπος δημιουργικός, ανήσυχος, με όραμα, στόχους και έντονο το αίσθημα της προσφοράς. Και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Αγαπώ τον αθλητισμό και γι’ αυτόν τον λόγο ασχολήθηκα ενεργά. Αρα, δεν είναι θέμα προκλήσεων, είναι θέμα στάσης ζωής. Πάντα κοιτάω μακριά, βάζω στόχους και τους υλοποιώ, γιατί είμαι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λέξεων. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο της προσφοράς έρχεται και το ενδιαφέρον μου για την πολιτική.

Η απαισιοδοξία που υπάρχει στους πολίτες για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους υπάρχει τρόπος να αλλάξει;

Εχω δύο γιους, τον Πάρη, 26 ετών, υποψήφιο διδάκτορα, και τον Γιάννη, 18 ετών, φοιτητή της Νομικής. Μέσα από τα παιδιά μου βλέπω την αγωνία και την αβεβαιότητα της νέας γενιάς για το μέλλον. Βιώνω τον προβληματισμό, την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία για τα επόμενα χρόνια. Η δική μας η γενιά, εμείς που δημιουργήσαμε και πετύχαμε πολλούς από τους στόχους μας, εμείς που είχαμε περισσότερες ευκαιρίες να αξιοποιήσουμε, επιβάλλεται να αναλάβουμε την ευθύνη και να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας, με έργα και πράξεις και όχι με λόγια. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον έτσι ώστε η νέα γενιά, στην οποία και θα παραδώσουμε, να ξαναβρεί το κίνητρο και την προοπτική. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι έτσι ώστε να μετατραπεί η τωρινή απογοήτευση της κοινωνίας σε κύμα ελπίδας, αισιοδοξίας και προόδου.

Περάσατε δυσκολίες μέχρι να φτάσετε στη σημερινή σας εξέλιξη ή ήσασταν από τους τυχερούς;

Δεν πιστεύω στην τύχη. Πιστεύω στη δουλειά, τη σοβαρότητα και την εντιμότητα. Θεωρώ πως, αν έχεις σχέδιο, όραμα και ιδέες και τις υλοποιείς με σωστό τρόπο, η επιτυχία έρχεται και σε βρίσκει μόνη της. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος. Οι δύσκολες στιγμές ήταν πολλές. Ειδικά στην αρχή της καριέρας μου. Βρέθηκα μόνος μου σε έναν χώρο αρκετά δύσκολο και ανταγωνιστικό και έπρεπε να επιβιώσω, γιατί έπρεπε να μεγαλώσω και τα παιδιά μου. Ξεκίνησα από το μηδέν, από ένα μικρό γραφείο, και με πολύ αγώνα, πίστη και όραμα κατόρθωσα, στα χρόνια που πέρασαν, να δημιουργήσω μια αξιοπρεπή και σοβαρή δικηγορική εταιρεία, με έδρα την Αθήνα και με γραφεία στη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και την Τουρκία, μια εταιρεία που απασχολεί 120 άτομα προσωπικό και έχει ιδιώτες -πάνταπελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως εταιρεία κληθήκαμε, όπως και το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και καταφέραμε να σταθούμε ζωντανοί και ενεργοί. Αν έκανα λοιπόν έναν απολογισμό με βάση την αφετηρία μου, τις προδιαγραφές που είχα όταν ξεκίνησα και το σημείο στο οποίο έχω φτάσει μέχρι τώρα, θα μπορούσα να πω ότι στην επαγγελματική μου πορεία πέρασα δυσκολίες, βρήκα μπροστά μου πολλά εμπόδια, τα οποία με σκληρή δουλειά παρέκαμψα, καταφέρνοντας να πετύχω τους στόχους μου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/12/2018