Πώς αλλάζουν οι καιροί μαζί με τις κυβερνήσεις... Και δεν είναι μόνο το διάσημο και πολυσυζητημένο "go back" του Αλέξη Τσίπρα αλλά η εικόνα που εμφάνιζε η Ελλάδα στο εξωτερικό κάθε φορά που η καγκελάριος της Γερμανίας ερχόταν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια δύο ήταν που επισκέφθηκε τη χώρα μας.. Η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2012 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά διαδηλώσεων λόγω της επίσκεψης της καγκελαρίου από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και λοιπά συνδικάτα εργαζομένων με την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σημερινός πρωθυπουργός μάλιστα, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με την ασφάλεια της θέσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδινε τότε τον τόνο των διαδηλώσεων λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός θα δώσει απάντηση διότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι κάτι το εγκληματικό». Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα εμφανιζόταν στη συγκέντρωση μαζί με τον τότε επικεφαλής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς.

 

Επιπλέον ο σημερινός συγκυβερνήτης, Πάνος Καμμένος ο οποίος έβαλε πλάτη για την ψήφιση του μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, κατά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ το 2012, δήλωνε πως «ο κ. Σαμαράς έχει το δικαίωμα να κάνει τον επαίτη για την προσωπική του πολιτική επιβίωση, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να ταπεινώνει έναν υπερήφανο λαό όπως τον ελληνικό».

Μάλιστα, η αγανάκτηση του Πάνου Καμμένου ήταν τέτοια που είχε φτάσει μέχρι τη γερμανική πρεσβεία για να επιδώσει ψήφισμα του κόμματος του, βάση του οποίου η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ανεπιθύμητη στη χώρα μας.

Την ημέρα μάλιστα που έφυγε η Άνγκελα Μέρκελ έγινε νέα συγκέντρωση στην οποία ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Πάνο Καμμένο να καθαρίζει το πρόσωπο του Τέρενς Κουίκ.

Η Αθήνα γινόταν πεδίο μάχης με την αστυνομία να προσπαθεί να στήσει τείχη, να πέφτουν μολότοφ από τους «γνωστούς-αγνώστους» και το κέντρο της πρωτεύουσας να παραλύει.

Από την πλευρά τους Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, με τα μέλη της ΠΟΕ- ΟΤΑ να έχουν ντυθεί αξιωματικοί των ναζί.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 10 Απριλίου 2014 η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μας με τις αντιδράσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους ΑΝΕΛ αλλά και τους συνδικαλιστές να είναι ανάλογες του 2012 με την πρωτεύουσα να έχει παραλύσει και την ελληνική αστυνομία να έχει κινητοποιήσει άνω των 3000 αστυνομικών για την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Αρκεί να σημειωθεί πως στο Κολωνάκι γινόταν εξωνυχτιστικός έλεγχος πέριξ του «Ευαγγελισμού» και σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευόταν σε συγγενείς ασθενών να προσεγγίσουν το νοσοκομείο προκειμένου να επισκεφθούν τους οικείους τους.

Στις τότε πορείες είχαν εμφανιστεί πανό γραμμένα στα γερμανικά με τη νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου να είναι πρώτη.