Ιδιαίτερα αιχμηρή με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εμφανίζεται, μιλώντας στα «Π», η βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι «θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία». «Ευτυχώς όμως η Δημοκρατία μας, παρά τα πλήγματα που δέχεται καθημερινά, λειτουργεί και, πολύ σύντομα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα κριθούν πολύ αυστηρά από τον ελληνικό λαό», προσθέτει και συμπληρώνει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Η κυρία Κεφαλογιάννη, που συναντήσαμε στο πολιτικό της γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, σχολιάζει και την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είχε ως κυρίαρχο στόχο να προωθήσει τις επιδιώξεις της δικής της χώρας σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες». Η ίδια μιλά και για την προσωπική της ζωή, απαντώντας αν έχει δεχτεί σεξιστικά σχόλια ή αν έχει κάποια σπεσιαλιτέ στη μαγειρική.

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις από τις αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο; Βλέπετε διάλυση των ΑΝ.ΕΛ.;

Το πλέον ανησυχητικό δεν είναι οι αναταράξεις στις οποίες αναφέρεστε, αλλά ο κυνισμός και η εξουσιολαγνεία των δύο κυβερνητικών εταίρων. Ανέλαβαν την εξουσία με ψέματα, συνέχισαν να κυβερνούν με κυνισμό και, πλέον, αποκαλύπτεται ότι δεν διστάζουν να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου ο μεν Πάνος Καμμένος να διασωθεί εκλογικά, ο δε Αλέξης Τσίπρας να επιβιώσει πολιτικά, πλήττοντας βάναυσα τη θεσμική και πολιτειακή υπόσταση της Ελλάδας. Αυτό το κακόγουστο πολιτικό θέατρο, που βλέπουμε τα τελευταία 4 χρόνια και πλέον φτάνει στην τελευταία του πράξη, θα ήταν ανάξιο σχολιασμού, εάν δεν συμπαρέσυρε τη χώρα μας σε μια δίνη τεράστιας αβεβαιότητας. Μην ξεχνάτε ότι η οικονομία βρίσκεται στην Εντατική, η μεσαία τάξη διαλύεται, οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών διογκώνονται, η ανάπτυξη είναι ασθενική και τα εθνικά μας μέτωπα ανοικτά. Και σε αυτήν τη συγκυρία εμείς ασχολούμαστε με τις δηλώσεις Καμμένου ή τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις Τσίπρα. Τα πράγματα είναι απλά: καθαρές λύσεις. Εάν ο κ. Τσίπρας έχει, παρά τη στάση Καμμένου, τη δεδηλωμένη, να έρθει να το αποδείξει με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Αλλιώς, ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές.

Αλήθεια, πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εκλογές;

Είναι σε όλους προφανές πλέον ότι, εάν μπορούσαν, θα εξαντλούσαν και την τελευταία ημέρα παραμονής στην εξουσία. Ολη η πρακτική της κυβέρνησης, η διάθεσή της να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες Αρχές, η βούλησή της να εργαλειοποιήσει θεσμούς και διαδικασίες ένα πράγμα αποδεικνύει: ότι θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Ευτυχώς, όμως, η Δημοκρατία μας, παρά τα πλήγματα που δέχεται καθημερινά, λειτουργεί και, πολύ σύντομα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα κριθούν πολύ αυστηρά από τον ελληνικό λαό. Η προσωπική μου άποψη; Οσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για την Ελλάδα. Δεν πάει άλλο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή; Υπάρχουν πρόθυμοι εκτός κυβέρνησης να τη στηρίξουν;

Αποδεικνύεται ότι, δυστυχώς, υπάρχουν πρόθυμοι να στηρίξουν αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία. Βεβαίως, η προσπάθεια των κ. Καμμένου και Τσίπρα να περιορίσουν την προσωπική και κομματική τους ζημία –και όχι να αποτρέψουν μια εθνική βλάβη από τη Συμφωνία των Πρεσπών– περιπλέκει τα πράγματα, καθώς κόμματα όπως το Ποτάμι μοιάζουν τώρα να εξαρτούν την ψήφο τους για τις Πρέσπες από το εάν η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή όχι. Το δεδομένο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Και η Συμφωνία των Πρεσπών αποδοκιμάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Συνεπώς, μάλλον με φύλλο συκής μοιάζει η επίκληση της όποιας εμπιστοσύνης της Βουλής που θέτουν ως προϋπόθεση κάποιοι βουλευτές για να ψηφίσουν τις Πρέσπες. Ως Ν.Δ. λέμε ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μπορέσει να διεκδικήσει όρους που δεν θα υποδαυλίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, χαρίζοντάς τους, ουσιαστικά, εθνότητα και γλώσσα «μακεδονική».

Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί στήριξη στην κυβέρνηση;

Η Ελλάδα οφείλει να είναι εξωστρεφής, να διεκδικεί ισότιμη θέση στο τραπέζι λήψης των αποφάσεων και να εμφανίζεται ως αξιόπιστος και συνετός εταίρος. Ωστόσο, μην κάνετε λάθος: η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα είχε ως κυρίαρχο στόχο να προωθήσει τις επιδιώξεις της δικής της χώρας σε ό,τι αφορά τις Πρέσπες. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, που μάλλον βλέπει με δυσπιστία κινήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως προσπάθειες επιβολής συγκεκριμένων θέσεων. Στη Νέα Δημοκρατία δεν μιλήσαμε ποτέ για «γερμανοτσολιάδες», ούτε βέβαια φωνάζαμε «go back, κυρία Μέρκελ», όπως έπραξε ο σημερινός πρωθυπουργός προς άγραν ψήφων. Από την άλλη, ευθύνη κάθε κυβέρνησης και κάθε κόμματος εξουσίας, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, που στην περίπτωση των Πρεσπών πλήττονται. Αυτό είναι και το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, στην καγκελάριο και με αυτήν την αρχή θα πορευθούμε στη Βουλή, εφόσον έλθει η συμφωνία, αλλά και πολύ σύντομα, ως εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Η Ν.Δ., ακόμα και αν πάρει την αυτοδυναμία στις εκλογές, θα πρέπει να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει;

Η Ν.Δ. έχει έναν και μοναδικό στόχο: να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική και θεσμική κρίση των τελευταίων ετών. Και σε αυτή την προσπάθεια είναι αναγκαία η συστράτευση της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Αρα, ως παράταξη απευθυνόμαστε στους πολίτες ζητώντας τους να στηρίξουν θετικά το πρόγραμμα της Ν.Δ., να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προκειμένου να μπει τέλος στον λαϊκισμό των τελευταίων ετών, να μπει φρένο στον θεσμικό κατήφορο που έχει οδηγήσει την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Η Ν.Δ., σε πείσμα των πλαστών διαχωριστικών γραμμών που επιχειρούν να χαράξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, δείχνει στην πράξη, ήδη από σήμερα, τη διάθεσή της για συνεννόηση και συμφωνία στα μείζονα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει και μετεκλογικά, ανεξάρτητα από την εντολή αυτοδυναμίας που θα λάβει από τον ελληνικό λαό.

«Εχω δεχθεί σεξιστικά σχόλια»

Εχετε δεχθεί σεξιστικά σχόλια στη Βουλή και πώς αντιδράσατε;

Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες, αρκετές φορές στον εργασιακό μας χώρο, δεχόμαστε σεξιστικά σχόλια. Αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη, που παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν θα αποτελούσα λοιπόν και εγώ εξαίρεση στον κανόνα. Ιδίως τα πρώτα χρόνια της θητείας μου. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα.

Τιμάτε όλες τις θεατρικές παραστάσεις. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφω για το θέατρο και την υποκριτική. Μικρότερη, στα μαθητικά μου χρόνια, συμμετείχα πάντα σε όλες τις θεατρικές ομάδες του σχολείου. Τώρα, παρακολουθώ συστηματικά παραστάσεις, εκτιμώ αφάνταστα ηθοποιούς και σκηνοθέτες και θαυμάζω τις δεξιότητές τους. Η παράδοσή μας στο θέατρο είναι τεράστια. Βαριά κληρονομιά, αλλά και σπουδαίο παρόν, με σημαντικούς καλλιτέχνες, που τη συνεχίζουν.

Λατρεύετε τα ανιψάκια σας. Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί τους;

Κυριολεκτικά τα λατρεύω. Αναζητώ διαρκώς χρόνο να βρεθώ μαζί τους. Είναι εντυπωσιακό να τα βλέπεις να μεγαλώνουν, να διαμορφώνουν χαρακτήρα, να έχουν άποψη για όλα και για όλους. Ο χρόνος που περνάω μαζί τους στο θέατρο, σε βόλτες ή στο σπίτι αποτελεί ένα διαρκές μάθημα για μένα.

Εχετε κάποια σπεσιαλιτέ στο φαγητό και ποια;

Οι δικές μου επιδόσεις στη μαγειρική δεν είναι το δυνατό μου σημείο. Ο χρόνος, βλέπεις, δεν μου επιτρέπει να μαγειρεύω σπίτι. Τις περισσότερες φορές θα φάω έξω ή κάποιες φορές στο πατρικό μου σπίτι. Λατρεύω την κουζίνα της μητέρας μου. Μαγειρεύει παραδοσιακά, κρητικές συνταγές, ιδιαίτερα νόστιμες και με καλές πρώτες ύλες. Και όταν υπάρχει αυτός ο συνδυασμός, ένα πιάτο φακές αποτελεί την καλύτερη σπεσιαλιτέ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας είδος γυμναστικής;

Γυμνάζομαι πολύ και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ακόμα πιο εντατικά. Κάνω πιλάτες, γιόγκα και αεροβική γυμναστική. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματός μου. Μου δίνει ενέργεια και, κυρίως, αδειάζει το μυαλό μου από τις δεκάδες υποχρεώσεις της ημέρας.

Θα βάφατε ποτέ τα μαλλιά σας ξανθά;

Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να το κάνω. Εξάλλου τα μαύρα μαλλιά νομίζω ότι ξεχωρίζουν πια ανάμεσα στα πολλά ξανθά που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/1/2019