Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Αριστεροί με δεξιές τσέπες...
Πώς οι βουλευτές της κυβέρνησης από άνεργοι και φτωχοί, βάσει φορολογικών δηλώσεων, έγιναν εισοδηματίες.
Ως ένα «μεταπολιτευτικό παράδοξο» χαρακτηρίζουν πολλοί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, η οποία, 40 μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, που την ανέδειξαν, μετράει μόνο μία απώλεια, αυτήν του Στάθη Παναγούλη, μία προσχώρηση, της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, και εσχάτως 6 βουλευτές που «ενεχυρίασαν» την ψήφο τους στην κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς να έχουν προσχωρήσει. Και όλα αυτά έχοντας ψηφίσει τη μείωση του ΕΚΑΣ, τη δημιουργία του Υπερταμείου και την «υποθήκευση» της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και πολλά ακόμα.
Μια πρόχειρη ματιά στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των τελευταίων διαθέσιμων «πόθεν έσχες» τους, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις, που φέρνουν κακά μαντάτα για τους ίδιους και τη βουλευτική τους έδρα, μπορεί να δώσει μια εξήγηση για το «κοινοβουλευτικό παράδοξο». Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών αυτών δεν είχαν ξαναεκλεγεί, με συνέπεια η είσοδός τους, ανάμεσα σε άλλα προνόμια, να τους προσφέρει και σημαντική αύξηση των εισοδημάτων, και μάλιστα μέχρι τις αρχές του 2017 σε σημαντικό βαθμό αφορολόγητη. Βουλευτές που το 2014, προτού καθίσουν στα άνετα βουλευτικά έδρανα της συμπολίτευσης, εμφάνιζαν μηδαμινά εισοδήματα και το 2015, κατά την πρώτη κοινοβουλευτική τους θητεία, τα είδαν να πολλαπλασιάζονται δύο, τρεις, μέχρι και δέκα φορές σε σχέση με την προηγούμενη δήλωση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει οι βουλευτές είναι του 2016 και αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί το 2015, δηλαδή του πρώτου έτους της θητείας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Είχε προηγηθεί η κατάθεση του «πόθεν έσχες» του 2015, η οποία αφορούσε τα εισοδήματα του 2014. Παρατηρώντας και συγκρίνοντας τη λίστα των εισοδημάτων, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σε σχέση με τα προνόμια, αλλά, κυρίως, με την αλλαγή στον τρόπο ζωής που προσφέρει μια τυχόν εκλογή ενός πολίτη στην εθνική αντιπροσωπία. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η βουλευτής Ευβοίας Ζωή Λιβανίου, η οποία το 2014 εμφανίζει μηδενικό εισόδημα και στο «πόθεν έσχες» του 2015 δηλώνει ότι ήταν άνεργη. Η κ. Λιβανίου εκλέχθηκε για πρώτη βουλευτής μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και το συνολικό εισόδημά της ανήλθε για την ίδια χρονιά σε 23.285 ευρώ, που περιλαμβάνει τη βουλευτική της αποζημίωση, τα αντίστοιχα επιδόματα, συμμετοχές σε επιτροπές, αλλά και οποιοδήποτε άλλο εισόδημα.
ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί ο βουλευτής Αρτας και δικηγόρος Βασίλης Τσίρκας, ο οποίος εκλέχθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Για το 2014, στο «πόθεν έσχες» του 2015 ο βουλευτής Αρτας είχε δηλώσει 584,93 ευρώ, ενώ για το 2015, κατά την πρώτη κοινοβουλευτική του θητεία, παρουσιάζει 73.872,25 ευρώ, που περιλαμβάνει εισοδήματα από τη βουλευτική αποζημίωση, αντίστοιχα επιδόματα και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
Διαφωτιστική για την αλλαγή που επήλθε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίπτωση του βουλευτή Κορίνθου και δικηγόρου Γ. Ψυχογιού, ο οποίος το 2014 είχε δηλώσει εισόδημα 900,18 ευρώ, ενώ το 2015 το συνολικό του εισόδημα ανήλθε σε 71.378 ευρώ, κατά την πρώτη ετήσια κοινοβουλευτική του θητεία, αφού εκλέχθηκε για πρώτη φορά με τις εκλογές του Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Παρόμοια περίπτωση, ο βουλευτής Κοζάνης και σκηνοθέτης Θεμ. Μουμουλίδης, ο οποίος από το ποσό των 2.292 ευρώ το 2014 έφθασε τα 22.792 ευρώ συνολικά για το 2015, αφού εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Εντυπωσιακή είναι η περίπτωση της Ελισάβετ Σκουφά, η οποία εξελέγη βουλευτής Πιερίας τον Ιανουάριο του 2015. Για το 2014 είχε δηλώσει εισόδημα 4.743 ευρώ, ενώ για το 2015 το εισόδημά της αυξήθηκε στο ποσό των 62.536 ευρώ, περιλαμβάνοντας και επίδομα ανεργίας, ύψους 396 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η περίπτωση του βουλευτή Γρεβενών Αθαν. Μπγιάλα, ο οποίος το 2014 εμφάνιζε συνολικά εισοδήματα μόλις 2.360 ευρώ, ενώ αυτά αυξήθηκαν στο ποσό των 25.710 ευρώ συνολικά μετά την είσοδό του στη Βουλή, τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στη λίστα του κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια. Στα εισοδήματα, μάλιστα, περιλαμβάνονται ποσά από ακίνητα και από άλλες υπηρεσίες.
Ομοίως, η βουλευτής Καρδίτσας Παναγιώτα Βραντζά, η οποία για το 2014 είχε συνολικό δηλωμένο εισόδημα ύψους 3.680 ευρώ, ενώ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 τα εισοδήματά της αυξήθηκαν περίπου στα 28.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας ποσά από τη βουλευτική αποζημίωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίστοιχα, ο βουλευτής Φλώρινας Κων. Σέλτσας για το 2014 είχε συνολικά δηλωμένα εισοδήματα ύψους 6.400 ευρώ, τα οποία «εκτινάχθηκαν» στα 73.600 ευρώ για το 2015, μετά την εκλογή του στη Βουλή και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015. Και αυτοί οι βουλευτές είναι κάποιοι από τους ακόμα 38 βουλευτές που εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνταν για πολλά χρόνια μεταξύ -πολιτικής- φθοράς και αφθαρσίας, από το 2015 και μετά είδαν τα μηδενικά του τραπεζικού τους λογαριασμού να πολλαπλασιάζονται. Η πλειονότητα των βουλευτών, μάλιστα, συγκαταλέγεται στους «ωσεί παρόντες», καθώς ελάχιστοι τους θυμούνται φυσιογνωμικά ή μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους το ηχόχρωμα της φωνής τους. Και αυτό γιατί εμφανίζονται στη Βουλή μόνο για την παρουσία, δεν παίρνουν τον λόγο στις συζητήσεις που διεξάγονται και η φωνή τους ακούγεται αποκλειστικά όταν λένε «Ναι» στις ψηφοφορίες. Τώρα, με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και τη φθορά των τεσσάρων ετών, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ακούγεται έστω και αυτό το εύκολο «Ναι».
Ανθρωποι, λοιπόν, που βρέθηκαν στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν να παίρνουν μηνιαίο μισθό ο οποίος πολλές φορές ήταν μεγαλύτερος από το ετήσιο εισόδημα που εμφάνιζαν μέχρι τότε και το τελευταίο να ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 69.360 ετησίως. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επωφελούνται και των επιδομάτων, τα οποία μέχρι να μπουν στη Βουλή είτε είχαν δαιμονοποιήσει είτε έλεγαν δεξιά κι αριστερά ότι πρέπει να καταργηθούν.
Από το πουθενά, λοιπόν, πήραν επίδομα οργάνωσης γραφείου ύψους 936 ευρώ τον μήνα ή 11.230 ευρώ τον χρόνο, αποζημίωση εξόδων μετακίνησης ύψους 364 ευρώ τον μήνα ή 4.368 ευρώ τον χρόνο, αλλά και ταχυδρομικά τέλη ύψους 1.136,64 ευρώ τον μήνα ή 13.632 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, θερινά τμήματα, επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, βουλευτών και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Η κατάσταση, όμως, γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκή από τη στιγμή που για τα εισοδήματά τους ισχύει φορολόγηση 23% επί του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 9/2/2019