Είναι ο μοναδικός Ελληνας μπασκετμπολίστας που έχει κατακτήσει δύο φορές το triple crown (Ευρωλίγκα, πρωτάθλημα και κύπελλο), με διαφορετικές ομάδες, αλλά τώρα «κοιτάει» προς την πολιτική σκηνή, καθώς αποδέχθηκε την πρόταση να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Ο λόγος για τον πρώην άσσο της Εθνικής Μπάσκετ Δημήτρη Παπανικολάου, τον οποίο συναντήσαμε στο στέκι του, το bar-restaurant «Pere Ubu» στη Γλυφάδα, και σε μια χαλαρή συζήτηση μας αποκάλυψε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, μας μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, αλλά και τις δύο γυναίκες της ζωής του, τη σύζυγο και την κορούλα του.

Είσαι από τους ανθρώπους που έχεις βιώσει μεγάλες δόξες στο ελληνικό μπάσκετ. Πού έζησες τις καλύτερες στιγμές; Στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟ, στην ΑΕΚ, ή σε κάποια άλλη ομάδα;

Νιώθω πραγματικά τυχερός που έχω αγωνιστεί γι’ αυτές τις σπουδαίες ομάδες. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός τις εποχές που αγωνίστηκα είχαν κοινά σημεία. Δυνατούς διοικητικούς παράγοντες και ευδιάκριτους ρόλους. Η ΑΕΚ είναι επίσης μια μεγάλη ομάδα, αλλά την εποχή που έπαιξα (για δύο χρόνια) είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η συνεργασία μας να έχει δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, και στην ΑΕΚ, λόγω χαρακτήρα, θεωρώ ότι ανταποκρίθηκα με συνέπεια και αφοσίωση. Φυσικά, η πίεση ήταν τεράστια, καθώς ο πρωταθλητισμός απαιτεί σκληρή προπόνηση και «υψηλές ταχύτητες». Από όλη την αγωνιστική μου πορεία, όμως, έχω να θυμάμαι κυρίως τις όμορφες στιγμές, ανθρώπους που με στήριξαν, δυνατές σχέσεις με συμπαίκτες μου και λόγια αγάπης από τον κόσμο. Κοίταζα πάντα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να τιμώ κάθε φορά τη φανέλα της ομάδας που φορούσα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση.

Το νέο αστέρι του παγκόσμιου μπάσκετ είναι από την Ελλάδα και ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο. Θα ήθελες να παίξεις μαζί του μπάσκετ; Τον θαυμάζεις;

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι άξιος θαυμασμού όχι μόνον από εμένα, αλλά από όλο τον πλανήτη. Τα εξαιρετικά φυσικά του προσόντα, με τα οποία γεννήθηκε, και το σπάνιο ταλέντο του τον βοηθούν να βρίσκεται στους κορυφαίους του κόσμου. Για εμένα, όμως, δεν είναι μόνο το ταλέντο του ο λόγος που τον θαυμάζω. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρότυπο με ένα εξαιρετικό προσωπικό αφήγημα. Είναι ένα παιδί που μικρό βίωσε τρομερά δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Βγήκε νικητής και σήμερα είναι στην κορυφή του κόσμου. Για εμένα αυτό είναι λαμπρό παράδειγμα, ειδικά για τους νέους: το πώς μέσα από τις δυσκολίες μπορείς να πλάσεις έναν χαλύβδινο χαρακτήρα και να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Δεν χρειάζεται να πω, φυσικά, ότι θα ήταν μεγάλη μου τιμή να παίξω μαζί του. Είναι αυτονόητο.

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την πολιτική και να βάλεις υποψηφιότητα για βουλευτής;

Πάντα ήμουν ενεργός ως πολίτης και πάντα, με όποια δύναμη έχω, ήθελα και θέλω να βοηθάω όπως μπορώ τον τόπο μου. Θεωρώ ότι η συμμετοχή είναι στάση ζωής και είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τα πράγματα. Εχοντας αγωνιστεί σε πολύ μεγάλες ομάδες, έμαθα από πολύ μικρός ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα απ’ ό,τι ο καθένας μόνος του, ενώ, ως μέλος και της Εθνικής Ελλάδος, έχω νιώσει την τιμή και την υπερηφάνεια να φοράς το εθνόσημο και να αγωνίζεσαι για την πατρίδα. Πιστεύω, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να φέρει μια διαφορετική νοοτροπία στην πολιτική, με νέα πρόσωπα, σύγχρονες ιδέες, αλλά και με έναν μετριοπαθή λόγο, χωρίς λαϊκισμούς και διχαστική πολιτική. Προσμετρώντας όλα αυτά, λοιπόν, πήρα την απόφαση να μπω σε ένα καινούργιο «άθλημα», που θα το γνωρίσω για πρώτη φορά. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όμως, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας στους τομείς που γνωρίζω. Σας διαβεβαιώ.

Εχεις παίξει μπάσκετ με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη; Είναι καλός στο άθλημα;

Εχω παίξει, πράγματι, μπάσκετ μερικές φορές με τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν θα σας πω ποιος κέρδισε ή ποιος έβαλε τα περισσότερα καλάθια, για να σας κρατώ σε αγωνία. Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι είναι ένας πολύ καλός και στρατηγικός παίκτης. Γνωρίζοντάς τον από κοντά, θέλω να σας εκμυστηρευθώ ότι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που θέλησα να βάλω υποψηφιότητα. Με εντυπωσίασε τόσο η δυναμική και η αγάπη του για τον αθλητισμό όσο και οι αθλητικές του γνώσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει διαμετρήματα από μπάλες μπάσκετ και ποδοσφαίρου ανά ηλικία και λεπτομέρειες που μόνον ένας εξειδικευμένος άνθρωπος του αθλητισμού γνωρίζει. Ταυτίζομαι μαζί του στο ότι ο αθλητισμός είναι πιο απαραίτητος από ποτέ, ειδικά για τη νεολαία μας. Μέσα από τον αθλητισμό καλλιεργούνται σωστοί χαρακτήρες, μαθαίνεις τι σημαίνει αγωνίζομαι, συνεργάζομαι, κερδίζω και χάνω. Γυμνάζεις σώμα και μυαλό και μετράς τις δυνάμεις και τις αντοχές σου.

Θα έπαιζες μπάσκετ με τον Αλέξη Τσίπρα; Στην ίδια ομάδα ή στην αντίπαλη για να τον κερδίσεις;

Είμαι ήδη σε αντίπαλη ομάδα με τον κ. Τσίπρα σε πιο σημαντικό γήπεδο από αυτό του μπάσκετ. Αλλά να ξεκαθαρίσω κάτι... Ενώ υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στον αθλητισμό και την πολιτική, στο μεν πρώτο υπάρχει σχεδόν πάντα ένας ξεκάθαρος νικητής, ενώ στο δεύτερο μπορεί κάποιος να είναι πρώτος σε ψήφους και να επικρατεί, αλλά είναι όντως νικητής; Δεν αποτιμάται έτσι ακριβώς, καθώς οι ευθύνες αρχίζουν την επόμενη ημέρα της εκλογικής νίκης. Οι πολιτικοί κερδίζουν όταν ο πολίτης βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του, όταν νιώθει εθνικά υπερήφανος, όταν υπάρχει ασφάλεια, δικαιοσύνη και όταν η χώρα προοδεύει. Αυτή είναι η νίκη ενός πολιτικού και ενός κόμματος.

Ποιο ήταν το σημαντικότερο λάθος, κατά τη γνώμη σου, της κυβέρνησης Τσίπρα;

Τα λάθη της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και του ίδιου προσωπικά τα βλέπουμε στην πράξη και τα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Αστοχίες ή καθυστερήσεις μπορεί να υπάρξουν σε ένα πρόγραμμα, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να υπόσχεσαι μη εφαρμόσιμα πράγματα με άκρατο λαϊκισμό για να «χαϊδέψεις» τα αυτιά των πολιτών και στο τέλος, μάλιστα, να εφαρμόζεις όσα κατέκρινες όταν ήσουν αντιπολίτευση. Ειδικά σε μια ταραχώδη περίοδο, την οποία βιώνει η Ελλάδα, η σταθερότητα και η συνέπεια είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του είναι ο διχαστικός του λόγος, ο οποίος ξεκίνησε, βέβαια, όταν δεν ήταν κυβέρνηση και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε. Οι μεγάλοι παίκτες θέλουν την ομάδα ενωμένη και όχι διχασμένη. Μόνον έτσι νικάς.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα για σένα;

Πολλές ήταν οι δύσκολες στιγμές μου. Και στα παιδικά μου χρόνια και στη συνέχεια στον αθλητισμό. Μου έχτισαν χαρακτήρα, όμως, και πραγματικά «χρωστάω» πολλά στις δύσκολες στιγμές, και ας ακούγεται παράξενο. Ηταν αυτές που με ατσάλωσαν και με δυνάμωσαν και χάρη σε αυτές απέκτησα «γερό στομάχι».

Εχεις κάποιο χόμπι;

Τα χόμπι μου έχουν να κάνουν κυρίως με τη φύση, της οποίας είμαι λάτρης και τη θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι μας και πηγή τρομερής ενέργειας. Θεωρώ ότι καμία τεχνολογική πρόοδος δεν θα αντικαταστήσει το περπάτημα στο δάσος ή δίπλα στο ποτάμι, τη βόλτα στο βουνό και τις μαγικές παραλίες μας. Πιστεύω, επίσης, ότι πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε οι νέοι να αγαπήσουν, εκτός από το κινητό, και τη φύση. Να τους παροτρύνουμε, δηλαδή, προς τα απλά, αλλά τόσο σημαντικά πράγματα.

Τι σου αρέσει να κάνεις με την κόρη σου;

Κοιτάζω να περνώ ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί της. Αγαπά τη φύση, όπως ο μπαμπάς της (ευτυχώς!), και λατρεύει την ιππασία. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, προσπαθώ να περνάμε χρόνο μαζί κάνοντας τις αγαπημένες της δραστηριότητες και να μην της χαλάω χατίρι! Μου έχει πάρει λίγο τον αέρα, αλλά χαλάλι της. Το αξίζει!

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τραγουδιστής; Και το αγαπημένο τραγούδι;

Πολλά είναι τα αγαπημένα μου τραγούδια, όπως και οι αγαπημένοι μου τραγουδιστές. Ενα, όμως, από τα πιο αγαπημένα μου, που μου φέρνει στο μυαλό μια συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο, είναι το «My way» του Frank Sinatra. Η μουσική με συνοδεύει πάντα και δεν σας κρύβω ότι καταφεύγω συχνά σε αυτήν προκειμένου να χαλαρώσω.

Η σύζυγός σου, όταν της είπες ότι θα ασχοληθείς με την πολιτική, τι σου είπε;

Δεν ξαφνιάστηκε. Με ξέρει πολύ καλά. Γνωρίζει ότι καταπιάνομαι με πάθος και όρεξη σε ό,τι αποφασίσω να ασχοληθώ και γνωρίζει ότι ποτέ δεν έπαψα να είμαι ενεργός και να με ενδιαφέρουν τα κοινά. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και μια πολύ καλή μητέρα. Με στηρίζει σε όλα μου τα βήματα επί της ουσίας. Ασκεί καλοπροαίρετη κριτική και, όταν με βλέπει στις «μαύρες» μου, πέρα από το χαμόγελό της, που είναι πάντα εκεί, φροντίζει να μου φτιάξει τη διάθεση με ένα τέλειο πιάτο. Είναι, εκτός των άλλων, και δεινή μαγείρισσα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/2/2019