Παραδοσιακά, οι εξουσίες έχουν αγαπηµένα ΜΜΕ, τα οποία χρησιµοποιούν για την καλύτερη προβολή των θέσεών τους, για να κάνουν τη «βρώµικη δουλειά», για να «δοκιµάζουν» αντιδράσεις, για να προωθούν ή και να... αποµακρύνουν πολιτικά στελέχη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα µπορούσε να σπάσει αυτή την παράδοση, και στα τέσσερα χρόνια που είναι ένοικος του Μαξίµου έχει δείξει τις προτιµήσεις του, ιδίως στον χώρο της έντυπης δηµοσιογραφίας.

Είναι εµφανές ότι η πολιτική και ιδεολογική «δουλειά» γίνεται µέσα από την επίσηµη αγαπηµένη του κ. Τσίπρα, που δεν είναι άλλη από την «Εφηµερίδα των Συντακτών». Μια γρήγορη αναζήτηση στην προσωπική σελίδα του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα, καθώς καταδεικνύεται πως στη συγκεκριµένη εφηµερίδα έχει δώσει τις περισσότερες συνεντεύξεις και έχει γράψει τα περισσότερα άρθρα.

Αντιστοίχως, τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίµου χρησιµοποιούν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα την εφηµερίδα «Documento» για τη λεγόµενη «βρώµικη δουλειά», για την ανάδειξη «σκανδάλων», για τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω εφηµερίδα έχει προνοµιακή ενηµέρωση κυρίως για την εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων και δικογραφιών, κάτι που δεν ισχύει µε την «Εφηµερίδα των Συντακτών» ή και την στενά κοµµατική «Αυγή». Ιδίως η τελευταία αποτελεί τη µεγάλη «ριγµένη» στα χρόνια του κ. Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για µεγάλα χρονικά διαστήµατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να κάνει εµπάργκο, µη δίνοντας συνεντεύξεις. Είναι ενδεικτικό ότι έπειτα από περίπου τρία χρόνια, ο κ. Τσίπρας έδωσε στην «Κυριακάτικη Αυγή» συνέντευξη στις 20 Ιανουαρίου, επιλέγοντας τον διευθυντή της εφηµερίδας και πρώην διευθυντή του γραφείου του, κ. Τσέκερη. Εξαίρεση στον τρόπο που αντιµετωπίζουν την «Αυγή» αποτελούν κάποια κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Κυριάτσης, ο Γιάννης Μπαλάφας, που έχουν βιωµατική σχέση µε την ιστορική εφηµερίδα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ Η ΜΠΕΤΥ

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιλέγει συχνά-πυκνά την «Εφηµερίδα των Συντακτών» όταν προκύπτουν µεγάλα γεγονότα και την αξιοποιεί ως το κατάλληλο βήµα για τις σηµαντικές παρεµβάσεις του. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι και η σύντροφός του, κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα, τη µία και µοναδική φορά αυτά τα χρόνια που έχει µιλήσει ως «πρώτη κυρία» επέλεξε την «Εφηµερίδα των Συντακτών» για να δώσει µια πολυσέλιδη συνέντευξη, η οποία αποτέλεσε αναµφισβήτητα µεγάλη δηµοσιογραφική επιτυχία.

Ο Αλ. Τσίπρας στις 25 Ιανουαρίου 2017, όταν και συµπληρώθηκαν ακριβώς δύο χρόνια από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στην «Εφηµερίδα των Συντακτών». Το ίδιο είχε πράξει λίγους µήνες νωρίτερα και συγκεκριµένα στις 4 Ιουνίου 2016, όταν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δανειστών, όπως επίσης και στις 20 Οκτωβρίου 2017. Η επιλογή του δηµοσιογράφου ήταν πάντα ίδια, του Νίκου Σβέρκου, που εδώ και µερικούς µήνες έχει αποχωρήσει από την εφηµερίδα και έχει αναλάβει διευθυντής στον κοµµατικό ραδιοφωνικό σταθµό «Στο Κόκκινο 105,5». Εκτός από τις συνεντεύξεις, υπάρχουν και τα κοµβικά άρθρα του κ. Τσίπρα σε ηµεροµηνίες-σταθµούς.

Πριν από λίγες εβδοµάδες, στις 8 ∆εκεµβρίου 2018, δηµοσιεύθηκε άρθρο του πρωθυπουργού για το σηµαντικό ταξίδι στη Μόσχα. Στις 5 Μαΐου του ίδιου έτους, ο κ. Τσίπρας αρθρογραφούσε για να καταδείξει τη σηµασία της εξόδου από το Μνηµόνιο. Οπως επίσης, στις 13 Μαρτίου 2017, ο πρωθυπουργός σηµείωνε σε άρθρο του τον τρόπο που οραµατίζεται την Ευρώπη και την ανάγκη αντιµετώπισης των πολιτικών λιτότητας.

Η καλή εφηµερίδα, από την πλευρά της, περιβάλλει διαχρονικά µε ένα δίχτυ προστασίας τον κ. Τσίπρα, καθώς ουδέποτε έχει ασκηθεί προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό. Στις πιο δύσκολες στιγµές, γνωστοί αρθρογράφοι, όπως ο έγκυρος συνάδελφος Τάσος Παππάς, δίνουν ένα πιο ιδεολογικό περίβληµα στη στήριξη του πρωθυπουργού, που συνήθως το αµπαλάρουν µε το πόσο επικίνδυνη είναι η δεξιά Ν.∆. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Αντιθέτως, και εδώ είναι ο ιδιαίτερος ρόλος της, συχνά αναλαµβάνει την αποδόµηση, συνήθως µε πολιτικό τρόπο, των προσώπων που κατά διαστήµατα βρέθηκαν κοντά ή συνεργάστηκαν µε τον κ. Τσίπρα. Επί της ουσίας, η «Εφηµερίδα των Συντακτών» ήταν αυτή που «προετοίµασε» το διαζύγιο µε τον Πάνο Καµµένο, µε διαδοχικά πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ. Το πιο εµβληµατικό πρωτοσέλιδο της «Εφηµερίδας των Συντακτών» ήταν στις 11 Οκτωβρίου 2018, όταν µε αφορµή ένα ταξίδι του τότε υπουργού Αµυνας στις ΗΠΑ, η εφηµερίδα κυκλοφόρησε µε πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Π. Καµµένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα». Υπήρξε τότε τρισέλιδο ρεπορτάζ, ενώ στον κ. Καµµένο ήταν αφιερωµένο και το κύριο άρθρο της εφηµερίδας, µε το οποίο υποστηριζόταν αναλυτικά το πρώτο θέµα.

Τα πρωτεία, δε, στην υλοποίηση της «γραµµής» διατηρεί η δηµοσιογράφος Αντα Ψαρρά, η µοναδική ίσως στην εφηµερίδα που το πράττει µε τρόπους που δεν ταιριάζουν µε τη φιλοσοφία της εφηµερίδας, αλλά και µε τους στοιχειώδεις κανόνες τήρησης της δηµοσιογραφικής δεοντολογίας. Ενδεχοµένως, επειδή είναι και η µοναδική που αντιλαµβάνεται πιο γρήγορα από όλους τις «µετακινήσεις» του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Τις σφόδρα επικριτικές αναφορές σχολίασε, βεβαίως, ο Πάνος Καµµένος, υποστηρίζοντας, µεταξύ άλλων, ότι «η “ΕΦ.ΣΥΝ” εκτελεί συµβόλαιο επιχειρηµατία µε πολλά χρήµατα, που θα αποκαλυφθεί σύντοµα». Ακολούθησε ένα διάστηµα µε εκτόξευση επικριτικών σχολίων και αναφορών ανάµεσα στις δύο πλευρές, µε τον Π. Καµµένο να µην παρουσιάζει τα στοιχεία που υπονοούσε ότι έχει για τον τρόπο που χρηµατοδοτείται η «Εφηµερίδα των Συντακτών».

Πάντως, ακόµα και σήµερα, ο πρώην υπουργός Αµυνας δηλώνει δηµοσίως ότι «ήξερα από τις σχέσεις µου µε τον πρωθυπουργό και το Μαξίµου ότι η “Εφηµερίδα των Συντακτών” και η “Αυγή” παίρνουν γραµµή απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο». ∆είχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά των κυρίων Αλ. Φλαµπουράρη και Θαν. Καρτερού.

Ο «ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗΣ»

Ο τελευταίος «στόχος» της «Εφηµερίδας των Συντακτών» είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Η διαφορά, βεβαίως, του κ. Πολάκη µε τον κ. Καµµένο είναι ότι ο Κρητικός πολιτικός είναι προσωπικός φίλος του κ. Τσίπρα, για αυτό και πολλοί αναρωτιούνται πόσο «κατευθυνόµενα» µπορεί να είναι τα αλλεπάλληλα επικριτικά δηµοσιεύµατα. Σε κάθε περίπτωση, η εφηµερίδα, που αφουγκράζεται και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι ο κ. Πολάκης δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα στην κυβέρνηση µε τον τρόπο που πολιτεύεται, αλλά και µε τις πρακτικές του. Μάλιστα, το πιο σκληρό άρθρο, που έστελνε σπίτι του τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, υπέγραφε ο νέος διευθυντής σύνταξης της εφηµερίδας, Σωτήρης Μανιάτης, ενώ είχε προηγηθεί σφόδρα ειρωνικό άρθρο ενός πολύ καλού αρθρογράφου της εφηµερίδας, του ∆ηµήτρη Νανούρη, στο οποίο χαρακτήριζε «αρκουδιάρη» τον κ. Πολάκη.

Τα σχετικά δηµοσιεύµατα προκάλεσαν έντονες συζητήσεις για το πόσο υποκινούνται από το Μαξίµου, µε αποτέλεσµα ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιώργος Πετρόπουλος, να διευκρινίσει ότι «εκεί που δεν υπάρχει “γραµµή” της εφηµερίδας είναι οι στήλες των αρθρογράφων. Μόνοι τους αποφασίζουν -στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης των συντακτών µας, που είναι κατοχυρωµένη στην “ΕΦ. ΣΥΝ”- και για το περιεχόµενο και για το ύφος και για τη γραµµή των γραπτών τους. Γι’ αυτό και τα υπογράφουν. Είτε σας αρέσουν αυτά τα γραπτά είτε όχι, κανένας άλλος πέραν αυτών δεν είναι υπεύθυνος». Εκτός από τον πρωθυπουργό αλλά και τους «στόχους», η εφηµερίδα έχει και τους αγαπηµένους της υπουργούς. Πρώτος στις προτιµήσεις φαίνεται πως είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος αρθρογραφεί τακτικά στην εφηµερίδα, ενώ πολλές φορές έχει απολαύσει τα υποστηρικτικά δηµοσιεύµατα και ρεπορτάζ.

Ανάµεικτη είναι πάντως η αντιµετώπιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η «Εφηµερίδα των Συντακτών» είναι σαφώς µια εφηµερίδα που έχει πλούσιο ρεπορτάζ, που εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσµα, αλλά και µε πλουραλισµό στις απόψεις. Για παράδειγµα, σε τακτική βάση αρθρογραφεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέµιους της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εµφανές πως η εφηµερίδα έχει επιλέξει να κρατήσει στοιχεία από το ιστορικό εγχείρηµα της «Ελευθεροτυπίας». γό Υγείας, υπέγραφε ο νέος διευθυντής σύνταξης της εφηµερίδας, Σωτήρης Μανιάτης, ενώ είχε προηγηθεί σφόδρα ειρωνικό άρθρο ενός πολύ καλού αρθρογράφου της εφηµερίδας, του ∆ηµήτρη Νανούρη, στο οποίο χαρακτήριζε «αρκουδιάρη» τον κ. Πολάκη. Τα σχετικά δηµοσιεύµατα προκάλεσαν έντονες συζητήσεις για το πόσο υποκινούνται από το Μαξίµου, µε αποτέλεσµα ο επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ, Γιώργος Πετρόπουλος, να διευκρινίσει ότι «εκεί που δεν υπάρχει “γραµµή” της εφηµερίδας είναι οι στήλες των αρθρογράφων. Μόνοι τους αποφασίζουν -στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης των συντακτών µας, που είναι κατοχυρωµένη στην “ΕΦ. ΣΥΝ”- και για το περιεχόµενο και για το ύφος και για τη γραµµή των γραπτών τους. Γι’ αυτό και τα υπογράφουν. Είτε σας αρέσουν αυτά τα γραπτά είτε όχι, κανένας άλλος πέραν αυτών δεν είναι υπεύθυνος».

Εκτός από τον πρωθυπουργό αλλά και τους «στόχους», η εφηµερίδα έχει και τους αγαπηµένους της υπουργούς. Πρώτος στις προτιµήσεις φαίνεται πως είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος αρθρογραφεί τακτικά στην εφηµερίδα, ενώ πολλές φορές έχει απολαύσει τα υποστηρικτικά δηµοσιεύµατα και ρεπορτάζ. Ανάµεικτη είναι πάντως η αντιµετώπιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η «Εφηµερίδα των Συντακτών» είναι σαφώς µια εφηµερίδα που έχει πλούσιο ρεπορτάζ, που εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσµα, αλλά και µε πλουραλισµό στις απόψεις. Για παράδειγµα, σε τακτική βάση αρθρογραφεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέµιους της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εµφανές πως η εφηµερίδα έχει επιλέξει να κρατήσει στοιχεία από το ιστορικό εγχείρηµα της «Ελευθεροτυπίας».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/3/2019