Ταλαντούχα, γοητευτική και πάνω από όλα ειλικρινής και αυθεντική. Ο λόγος για την Πέγκυ Σταθακοπούλου, την οποία συναντήσαμε στο θέατρο «Σταθμός», στην τελευταία παράσταση «Ο ήχος του όπλου», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, η οποία μετά την επιτυχία που σημείωσε βάζει πλώρη για Θεσσαλονίκη. Σε μια εξομολόγηση ψυχής, μας αποκάλυψε γιατί αποφάσισε να κατέβει υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, δίνει συμβουλές στις γυναίκες που δυσκολεύονται να γίνουν μητέρες και αποκαλύπτει αν θα ξαναπαντρευτεί.

Γιατί μια αναγνωρισμένη ηθοποιός να κάνει το άλμα στην πολιτική, έναν χώρο που έχει συνδυαστεί με αρνητική κριτική;

Ολοι οι Ελληνες θέλουμε να βγει η χώρα μας οριστικά από τη βαθιά και εξοντωτική, για όλους μας, κρίση. Ολοι συμφωνούμε ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες εύκολες υποσχέσεις, που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ. Ολοι ξέρουμε ότι οι Ελληνες είμαστε ένας λαός που, όταν εργάζεται για έναν μεγάλο στόχο, μπορεί να φέρει όχι μόνο εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά και μια ουσιαστική συνεργασία μέσα από τις αντιθέσεις μας και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο πιστεύουμε ότι χρειάζεται λύσεις ο τόπος. Τέλος, όλοι μας συχνά υποστηρίζουμε ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι υγιές, οι πολιτικοί δεν μας εμπνέουν εμπιστοσύνη και η γλώσσα της πολιτικής είναι ξύλινη και προκατασκευασμένη. Και;... Μετά;... Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο μπορούμε να εργαστούμε;... Ο καθένας με τις δυνάμεις του και τις γνώσεις του; Τίποτα να ονειρευτούμε και να το προχωρήσουμε για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας; Δεν έχω απαντήσεις έτοιμες, εύκολες και προαποφασισμένες. Πιστεύω ότι ο σπουδαιότερος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου είναι ότι θέλω να μπορώ να δώσω ειλικρινείς απαντήσεις σε μένα και το παιδί μου, στους φοιτητές μου και στους νέους μου συναδέλφους. Και θέλω να ξέρω -εγώ προσωπικά και για μένα- ότι τουλάχιστον προσπάθησα να καταλάβω σε βάθος τα προβλήματα της χώρας μου και στη συνέχεια ότι πρότεινα και εργάστηκα για να βρούμε λύσεις.

Γιατί υποψήφια στις ευρωεκλογές και όχι στις βουλευτικές ή τις αυτοδιοικητικές;

Γιατί πιστεύω πως τώρα περισσότερο από ποτέ, μέσα σε ένα κλίμα ευρωσκεπτικισμού και λαϊκιστικών, ακραίων δυνάμεων, η Ελλάδα πρέπει να έχει εμπεριστατωμένο και ισχυρό λόγο στην Ευρώπη, παρουσία δυναμική, με προτάσεις ρεαλιστικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση της επόμενης δεκαετίας. Είναι η στιγμή που αξίζει να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πως πρέπει να πλησιάσουν περισσότερο τις κοινωνίες των πολιτών και να συνεργαστούν για περισσότερη Ευρώπη μέσα στην Ε.Ε. και περισσότερη ουσιαστική ένωση μέσα στην Ευρώπη. Οι κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και τη δουλειά όλων των πολιτών των κρατών-μελών και, φυσικά, των Ελλήνων στα επόμενα χρόνια λαμβάνονται τώρα στην Ευρώπη και δεν πρέπει αυτό να γίνει ερήμην μας. Δεν πιστεύω ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι απλώς μια ανάλυση κόστους / οφέλους.

Πολλοί λένε ότι οι πολιτικοί είναι υποκριτές. Εσείς, που προέρχεστε από τον χώρο της υποκριτικής, τι έχετε να πείτε για τους πολιτικούς;

Πρώτα από όλα, ένας ηθοποιός είναι καλλιτέχνης και όχι υποκριτής. Για μένα η τέχνη του θεάτρου βρίσκεται πολύ μακριά από την προσποίηση και το ψέμα. Αντίθετα, ακουμπάει με πάθος στην αλήθεια, που σε κάθε παράσταση πρέπει να επανεφευρίσκεται με κόπο και κατάθεση ψυχής. Επίσης, προϋποθέτει γενναιότητα. Να εκτίθεσαι συνεχώς με όλους τους τρόπους στην κρίση των άλλων και να αντέχεις. Επειδή με ενοχλεί πολύ η γενίκευση, δεν πιστεύω καθόλου ότι όλοι οι πολιτικοί είναι υποκριτές. Υπάρχουν, φυσικά, και τέτοιοι άνθρωποι στον χώρο της πολιτικής, όπως άλλωστε σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Ομως τελικά και νομοτελειακά αποκαλύπτονται, απαξιώνονται και εξαφανίζονται με κάποιον τρόπο. Υπάρχουν -θέλω να πιστεύω- και πολλοί πολιτικοί έντιμοι και θαρραλέοι, εργατικοί και αποτελεσματικοί σε ό,τι αναλαμβάνουν.

Τι προσδοκάτε να αλλάξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην Ελλάδα στα χρόνια μετά τα Μνημόνια;

Να συμβάλει η Ε.Ε. στο να ξαναγίνει η Ελλάδα «κανονικό» μέλος της ευρωζώνης. Να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι ο ελληνικός λαός με ρυθμούς εξαντλητικούς και θυσίες υπέρμετρες αναγκάστηκε να διανύσει μια τεράστια απόσταση. Και κυρίως ότι πολλές από τις αποφάσεις για την Ελλάδα ήταν σπάνιας βαρύτητας και επιδέχονται κριτική. Θα πρέπει όμως και η Ελλάδα να πειστεί ότι χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις άμεσα και ότι είναι λάθος συχνά η εντύπωση που έχουμε ότι το γενικότερο ευρωπαϊκό συμφέρον δεν συνάδει ποτέ με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Ισως οι αληθινά δύσκολες στιγμές να βρίσκονται μπροστά μου. Αυτό που σίγουρα δεν ήταν εύκολο για μένα ήταν η ίδια η απόφαση να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου σε έναν χώρο, αυτόν της πολιτικής, που δεν γνωρίζω. Παρ’ όλα αυτά, πήρα μια σοβαρή απόφαση και θα προσπαθήσω με ευθύνη να προσφέρω ό,τι περισσότερο μπορώ.

Το συζητήσατε με την κόρη σας όταν αποφασίσατε να κατεβείτε στην πολιτική; Αν σας έλεγε «όχι», τι θα κάνατε;

Συζητάω τα πάντα με την κόρη μου και εμπιστεύομαι πολύ τη γνώμη και την κρίση της. Ενα από τα κοινά γνωρίσματα του χαρακτήρα μας είναι ότι δεν παίρνουμε εύκολα και άκριτα τις αποφάσεις μας. Αν με συμβούλευε αρνητικά, θα άκουγα τα επιχειρήματά της, θα συζητούσαμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα έκανα αυτό που εγώ πιστεύω και θέλω.

Τι έχετε να πείτε στις γυναίκες που δυσκολεύονται να γίνουν μητέρες;

Πιστεύω πολύ στη δύναμη της θέλησης. Δυσκολεύτηκα πολύ και για χρόνια να γίνω μητέρα. Εκανα πολλές προσπάθειες και θεραπείες, ένιωσα απογοήτευση, αδυναμία και λύπη έπειτα από κάθε αποτυχία, πολύ συχνά, μέσα στα επτά χρόνια που προσπαθούσα. Ομως αυτό που έλεγα στον εαυτό μου συνεχώς ήταν πως όταν θέλεις στ’ αλήθεια να γίνεις μητέρα θα βρεις τον τρόπο. Αλλωστε υπάρχουν τόσα παιδιά εκεί έξω που μας χρειάζονται. Μητέρα γίνεσαι όχι επειδή είχες την τύχη να γεννήσεις ένα παιδί, αλλά επειδή έχεις τη δύναμη και την ανάγκη να προσφέρεις άπειρη αγάπη, φροντίδα, χρόνο και αλήθεια σε ένα παιδί.

Εχετε κάνει αισθητική επέμβαση; Είστε υπέρ;

Δεν έχω κάνει αισθητικές επεμβάσεις. Δεν είμαι υπέρ ή κατά των αισθητικών επεμβάσεων. Νομίζω ότι αυτή είναι μια απόφαση απολύτως προσωπική για κάθε άνθρωπο. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που θέλει και που αισθάνεται ότι θα τον κάνει να νιώθει χαρούμενος και ευχαριστημένος με τον εαυτό του. Προσωπικά, με ενδιαφέρει περισσότερο το στοίχημα να παραμένω μια ενδιαφέρουσα γυναίκα, αποδεχόμενη τον χρόνο, που στο κάτω-κάτω δεν φέρνει μόνο ρυτίδες και κούραση, αλλά και γνώση και γοητεία. Η νεότητα, πιστεύω, έχει να κάνει με την αληθινή περιέργεια και αγάπη για τη ζωή και με την ανάγκη μας να εξελισσόμαστε.

Ποιο είναι το μυστικό της ομορφιάς σας; Το καλοκαίρι ανεβάσατε μια φωτογραφία με μπικίνι και έγινε χαμός από θετικά σχόλια.

Πρώτα απ’ όλα -όπως όλες οι γυναίκες- δεν είμαι συνεχώς και πάντα όμορφη. Δεύτερον, δεν έχω μυστικά και δη ομορφιάς και, τρίτον, οι φωτογραφίες δεν αποκαλύπτουν πάντα τα αδύνατα σημεία μας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε. Δεν έχω -σε καμία περίπτωση- το τέλειο πρόσωπο ή σώμα. Γυμνάζομαι κατά περιόδους, περπατάω πολύ, κλαίω κάπου-κάπου για ό,τι με πληγώνει ή με θυμώνει και προσπαθώ να μην απαιτώ από μένα να είμαι σε όλα τέλεια. Κατά τα άλλα, βάζω κρέμα πρωί και βράδυ, φροντίζω να ενυδατώνω τον οργανισμό και το δέρμα μου, τρέφομαι σωστά και υγιεινά, χωρίς υπερβολές, και θέλω να αισθάνομαι συνεχώς γυναίκα.

Θα ξαναπαντρευόσασταν;

Δεν πιστεύω στις υποθετικές ερωτήσεις που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον και πολύ περισσότερο τις υποθετικές απαντήσεις, που είναι πάντα παραπλανητικές. Εχω μια οικογένεια που για μένα πάντα θα έχει μεγάλη σημασία στη ζωή μου. Δεν χρειάζομαι δεύτερη.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 16/3/2019