Συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Μητέρα τριών παιδιών, σύζυγος, αλλά και σούπερ γιαγιά. Η υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, είναι μια γυναίκα δυναμική, σικάτη, ακομπλεξάριστη και εξοικειωμένη με την ηλικία της. Μας υποδέχτηκε στο γραφείο της, στη Μεσογείων, και μας μίλησε για τον εγγονό της, τον Κωστή, που της έχει πάρει τα μυαλά, το αγαπημένο της κολιέ, αλλά και τα παιδιά της, που της λείπουν, αφού ζουν στον Βόλο.

Προέρχεστε από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Πώς μπορείτε να συγκυβερνάτε με ένα κόμμα στο οποίο οι περισσότεροι δεν πιστεύουν στον Θεό και στην Εκκλησία;

Πράγματι, ο ιδεολογικός προσανατολισμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρίσκεται στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Πριν απαντήσω, όμως, στην ουσία της ερώτησής σας, θα πρέπει να διευκρινίσω πως, σε ό,τι αφορά τον Θεό και την Εκκλησία, διατυπώνετε κάπως απόλυτα την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς όσοι στελεχώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άθεοι, πολέμιοι της Εκκλησίας. Ωστόσο, οι ΑΝ.ΕΛ. συγκυβερνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε βαθιά ταύτιση θέσεων και απόψεων στα σημαντικά ζητήματα, τα οποία άπτονται της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, με την κοινωνία όρθια, τον μετασχηματισμό της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου προς το υγιέστερο και τη μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές υπάρχουν σε επιμέρους θέματα και αυτό είναι φυσιολογικό. Σήμερα, όμως, προέχουν η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και η ανάταση της κοινωνίας. Σε αυτό είναι που ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχουμε μια ισχυρή και τίμια συνεργασία.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα μπορούσαν να συνεργαστούν αποκλειστικά με όποια πολιτική δύναμη προάγει το συμφέρον του ελληνικού λαού και στοχεύει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην ταυτόχρονη εξυγίανση του δημοσίου βίου με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές, όπως συνάγεται από τις πράξεις του, ότι βρίσκεται στον αντίποδα όλων αυτών. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι η απάντηση είναι πρόδηλη.

Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» που θα μπορούσε να οδηγήσει τους Ανεξάρτητους Ελληνες εκτός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα ήταν η ακύρωση της ταύτισης στα σημεία που προανέφερα, τα οποία οδήγησαν εξ αρχής στον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι καθημερινά, όσο περνάει ο καιρός και πετυχαίνουμε τους στόχους, η συγκυβέρνηση γίνεται όλο και πιο δυνατή.

Πώς, αλήθεια, ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με την κεντρική πολιτική σκηνή;

Πριν μπω στον χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής ασχολούμουν μάχιμα με τη δικηγορία. Παράλληλα, είχα διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου και νομαρχιακή σύμβουλος. Για να είμαι ειλικρινής, τότε δεν με ενδιέφερε να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική. Δεν υπήρχε κάποιος που να με εμπνέει. Τότε τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Το πολιτικό σύστημα είχε απαξιωθεί και οι κύριοι εκπρόσωποί του αδυνατούσαν να εμπνεύσουν όχι μόνο εμένα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, η οποία δοκιμαζόταν σκληρά και κανείς δεν φαινόταν να μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό το πέτυχε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σημερινός υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατάφερε να ορθώσει ανάστημα και να εμπνεύσει πολύ κόσμο, μιλώντας από τότε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας, την ανόρθωση της κοινωνίας και τις ελληνικές αρχές και αξίες. Ετσι, λοιπόν, αποφάσισα και εγώ να συστρατευθώ με τον Πάνο Καμμένο στον αγώνα για μια Ελλάδα καλύτερη και δικαιότερη, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

Ποια η σχέση σας με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο; Εχουν υπάρξει στιγμές που έχετε έρθει σε ρήξη;

Η σχέση μου με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάνω από όλα μια ανθρώπινη και ουσιαστική σχέση. Με έχει στηρίξει ουσιαστικά σε όλη αυτήν την πολιτική διαδρομή και εδώ μπορώ να πω ότι έχει το σημαντικό χαρακτηριστικό που έχουν οι επικεφαλής: στηρίζει τους συνεργάτες του. Φυσικά, σε όλη αυτήν την πορεία υπήρχαν και στιγμές διαφωνιών και διαφορών, όπως υπάρχουν σε κάθε ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία. Αυτό νομίζω ότι θα ήταν αφύσικο αν δεν συνέβαινε.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής σας διαδρομής μέχρι σήμερα;

Υπήρξαν και υπάρχουν αρκετές δύσκολες, αλλά και ωραίες στιγμές. Μην ξεχνάτε ότι η πολιτική είναι ένας διαρκής αγώνας. Το σημαντικό εδώ είναι οι δύσκολες στιγμές που έζησε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Το να αντιμετωπίζει ένας πολιτικός δύσκολες στιγμές είναι, επιτρέψτε μου να πω, ευθύνη και στοιχείο της καθημερινότητάς του. Επιπρόσθετα, πρέπει να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι το προσωπικό. Αυτό είναι που μετράει νομίζω.

Εχω μάθει ότι είστε αφοσιωμένη στο εγγονάκι σας. Μιλήστε μας για τη σχέση σας αυτή. Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί;

Εδώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ρήση «Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου» ισχύει απόλυτα. Πρόκειται για μια μοναδική σχέση και οφείλω να ομολογήσω ότι όταν βρίσκομαι στον Βόλο προσπαθώ να βρίσκω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ για να κάνω πράγματα μαζί με τον εγγονό μου, τον Κωστή. Να πηγαίνουμε βόλτες, να παίζουμε και, βεβαίως, να παρακολουθώ την εξέλιξή του, η οποία έχει εκπληκτικούς ρυθμούς.

Εχετε κάνει δύο γάμους και έχετε τρία παιδιά. Με τη δουλειά που κάνετε, είναι δύσκολος ένας γάμος;

Ο γάμος, όταν υπάρχει κατανόηση και ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, είναι μια ωραία διαδρομή. Οφείλω να πω ότι ο σύζυγός μου επιδεικνύει μεγάλη κατανόηση στο βεβαρυμμένο πρόγραμμά μου και μου συμπαραστέκεται σε κάθε στιγμή. Αυτό βοηθάει πολύ τα πράγματα. Από την πλευρά μου, όμως, κι εγώ φροντίζω κάθε εβδομάδα να επισκέπτομαι τον Βόλο, ο οποίος ανήκει και στην εκλογική μου περιφέρεια, έστω και για λίγες ώρες, προκειμένου να βλεπόμαστε.

Πώς είναι να βρίσκεται κανείς σε τόση απόσταση από τα αγαπημένα του πρόσωπα, από την οικογένειά του; Σας λείπουν τα παιδιά σας;

Ισως αυτό να είναι και το πιο επίπονο σε αυτό που κάνω. Θεωρητικά, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζει κανείς την καθημερινότητα, όταν ξέρει ότι οι αγαπημένοι του άνθρωποι είναι κοντά του. Αυτό στην περίπτωσή μας ισχύει αμφίδρομα. Οταν, όμως, υπάρχει απόσταση, τα πράγματα δυσκολεύουν. Θέλει πολλή προσπάθεια για να την καλύψεις. Οπως και να ’χει, όμως, νομίζω ότι κι εγώ και ο σύζυγός μου και τα παιδιά συντονιζόμαστε και τελικά είμαστε παρών ο ένας για τον άλλον.

Λέτε την ηλικία σας; Σας αγχώνουν οι ρυτίδες;

Δεν έχω τέτοια θέματα. Είμαι απολύτως εξοικειωμένη με την ηλικία μου και με το γεγονός ότι ο χρόνος περνά και αφήνει τα σημάδια του. Από κει και πέρα, σημασία για μένα έχει να υπάρχει υγεία. Οσο υπάρχει υγεία, όλες οι ηλικίες έχουν τα καλά και τα κακά τους.

Ασχολείστε με την εμφάνισή σας; Πώς σας αρέσει να ντύνεστε;

Ποια γυναίκα δεν ασχολείται με την εμφάνισή της; Είναι γεγονός ότι το να ντύνεσαι ωραία σε κάνει να νιώθεις και ωραία. Σε ό,τι με αφορά, μου αρέσει να ντύνομαι κλασικά και πάντα ανάλογα με την ηλικία μου και την περίσταση.

Εχετε αδυναμία στις πέρλες; Σχεδόν πάντα φοράτε αυτό το κολιέ.

Το συγκεκριμένο κολιέ αποτελεί δώρο της μητέρας μου, η οποία δεν βρίσκεται σήμερα στη ζωή. Εχει πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα, για αυτόν τον λόγο και το φοράω συχνά.

«Κολυμπάω σχεδόν όλο τον χρόνο»

Μαγειρεύετε; Εχετε κάποια σπεσιαλιτέ;

Σε όλο το διάστημα που ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά και τώρα, με την ιδιότητα της υφυπουργού, ο χρόνος για μαγείρεμα βρίσκεται δύσκολα. Συνεπώς, δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια σπεσιαλιτέ.

Τι ρόλο παίζουν στην ψυχαγωγία και τη διασκέδασή σας η μουσική και ο χορός;

Νομίζω ότι εκ των πραγμάτων η μουσική και ο χορός είναι σύμφυτα με την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Μου αρέσει πολύ η κλασική και η έντεχνη μουσική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακούω αποκλειστικά μόνο αυτά τα είδη. Σε ό,τι αφορά τον χορό, είχα ασχοληθεί κατά το παρελθόν με παραδοσιακούς χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων. Εχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ομορφιά οι παραδοσιακοί χοροί.

Εχετε κάποια αγαπημένη συνήθεια στον ελεύθερο χρόνο σας;

Μια βόλτα με τον σύζυγό μου και με φίλους, ένα φαγητό είναι πράγματα που μου αρέσουν να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου. Σίγουρα κάνω πράγματα με την οικογένειά μου και, βεβαίως, μου αρέσει το κολύμπι στη θάλασσα, το οποίο προσπαθώ να κάνω όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.