Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρακολουθούν τον ουρανό και τον απέραντο Κόλπο του Ομάν, φοβούμενοι ότι κάποιο από τα μικρά αλιευτικά σκάφη που περνούν δίπλα τους μπορεί να τοποθετήσει βόμβα στο πλοίο τους. Τη νύχτα βλέπουν γι' άλλη μια φορά την ταινία Spider-Man και τα άλλα DVD με υπερήρωες που έχουν στο σκάφος, τα περισσότερα από τα οποία τα έχουν δει πάνω από 20 φορές, για να αποσπάσουν την προσοχή τους από τους πυραύλους που πετούν από πάνω τους. Το 11μελές πλήρωμα από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές συγκαταλέγεται μεταξύ χιλιάδων ναυτικών που έχουν εγκλωβιστεί σε πλοία αγκυροβολημένα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, λόγω του πολέμου στο Ιράν και του διπλού αποκλεισμού της ζωτικής αυτής υδάτινης οδού.

«Θέλω να πάω σπίτι», είπε ένας Ινδός πλοίαρχος που ζήτησε να αναφερθεί με το παρατσούκλι του, Ραμπ, ώστε να παραμείνει ανώνυμος. Το πλοίο του είναι αγκυροβολημένο περίπου τρία χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι Shinas, στο Ομάν, εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Τις τελευταίες 30 ημέρες, ο πλοίαρχος δεν μπορεί να εντοπίσει τη θέση GPS του σκάφους του. «Είναι εντελώς κενό. Δεν ξέρουμε πού βρισκόμαστε».

Τουλάχιστον 20.000 πολίτες ναυτεργάτες είναι εγκλωβισμένοι σε 2.000 πλοία που αναμένουν τη λήξη της σύγκρουσης γύρω από τα Στενά του Ορμούζ. Δέκα ναυτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου και έχουν καταγραφεί 29 επιθέσεις σε πλοία, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Την περασμένη Τετάρτη, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέλαβε δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και άνοιξε πυρ εναντίον ενός τρίτου.

Τα πλοία έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα αυτόματου εντοπισμού τους καθώς φοβούνται για επιθέσεις, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν ποια σκάφη βρίσκονται γύρω τους. Αντ' αυτού, οι πλοίαρχοι έχουν αρχίσει να μεταδίδουν τις θέσεις τους χρησιμοποιώντας τη λειτουργία live τοποθεσίας του WhatsApp, πράγμα που ο Ραμπ δηλώνει ότι βλέπει για πρώτη φορά στα 26 χρόνια που έχει περάσει στη θάλασσα.

Χρησιμοποιεί επίσης το WhatsApp για να επικοινωνεί με άλλα πλοία που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή και να μοιράζεται φήμες για επιθέσεις και χάρτες που δείχνουν πού έχουν τοποθετηθεί νάρκες. Ορισμένοι πλοίαρχοι αξιοποίησαν επαφές στο Ιράν για να διαπραγματευτούν διαδρομές γύρω από τα στενά.

Σύμφωνα με το διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο, όλοι οι ναυτικοί έχουν δικαίωμα επαναπατρισμού από ζώνη πολέμου, ωστόσο δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σκάφη τους, οπότε παραμένουν εγκλωβισμένοι μέχρι οι εταιρείες τους να βρουν εθελοντές για να τους αντικαταστήσουν.

Το συμβόλαιο του Ραμπ έληξε πριν από δύο μήνες. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις αντικαταστάτη, γιατί κανείς δεν θέλει να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο σε εμπόλεμη ζώνη. Όλοι σκέφτονται τις οικογένειές τους. Είμαστε ναυτικοί, όχι πολεμιστές», δήλωσε.

Παρ' όλα αυτά, αναγκάζονται να είναι μάρτυρες του πολέμου. «Όταν ξεκίνησε, είδα ένα μαχητικό αεροσκάφος να επιτίθεται σε ένα drone και να το καταρρίπτει στον αέρα», ανέφερε ο Ραμπ.

Δεν είναι ο πρώτος πόλεμος που βιώνει. Όταν ο Ραμπ ήταν 19 ετών και είχε μόλις ξεκινήσει την καριέρα του στη θάλασσα, βρέθηκε εγκλωβισμένος στο λιμάνι Rashid, στα ΗΑΕ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Τώρα, σε ηλικία 45 ετών, βρίσκεται και πάλι εγκλωβισμένος.

Όλοι στο πλοίο είναι «πολύ αγχωμένοι», επεσήμανε. Περνούν την ώρα τους παρακολουθώντας τον ουρανό, μιλώντας στις οικογένειές τους όταν έχουν σήμα και καθαρίζοντας το σκάφος τους. Η εταιρεία παρέχει δέκα gigabyte δεδομένων κινητής τηλεφωνίας τον μήνα σε καθέναν από αυτούς, τα οποία επαρκούν ώστε το πλήρωμα να πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις στις οικογένειές του κάθε μέρα, αν και όσο βρίσκονται αγκυροβολημένοι στα ανοικτά, το σήμα δεν είναι πάντα αξιόπιστο. Ναυτικοί σε άλλα πλοία χωρίς δυνατότητα αποβίβασης δεν μπορούν να ανανεώσουν τα δεδομένα κινητής τους, με αποτέλεσμα να έχουν αποκοπεί εντελώς από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.

Πριν από λίγες μέρες, ένα μικρό σκάφος ανεφοδιασμού έφτασε από το λιμάνι για να παραδώσει αποθέματα τροφίμων και νερού, τα οποία θα είναι αρκετά για ενάμιση μήνα, σε περίπτωση που η σύγκρουση κλιμακωθεί εκ νέου. «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα ψαρεύουμε και θα τρώμε τουρσιά, ρύζι και όσπρια», είπε ο Ραμπ.

Ο Μανότζ Γιαντάβ, γενικός γραμματέας της Forward Seamen's Union of India, ανέφερε ότι ορισμένα πλοία εφάρμοζαν περιορισμούς στη διανομή πόσιμου νερού. Τα πληρώματα αρκετών σκαφών ανέφεραν ότι τα αποθέματά τους σε κατεψυγμένα κρέατα, φρούτα και λαχανικά έχουν εξαντληθεί. Ένα πλοίο εξοικονομούσε καύσιμα ενεργοποιώντας τη γεννήτριά του μόνο για το μαγείρεμα. Τα μέλη του πληρώματος βασίζονταν στον φωτισμό έκτακτης ανάγκης.

Ο Μοχάμεντ Αρασέντι, συντονιστής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) για την περιοχή, δήλωσε: «Όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο περισσότερα αιτήματα βοήθειας λαμβάνουμε που αφορούν έλλειψη τροφίμων και νερού... Κάποιοι επιβιώνουν μόνο με φακές, κάποιοι με ψωμί».

Η ομοσπονδία έχει λάβει 1.900 κλήσεις για βοήθεια από ναυτικούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλοία γύρω από τα στενά. Οι περισσότεροι προέρχονται από την Ινδία, τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής έχει επαναπατρίσει 450 άτομα.

Ο Αρασέντι δήλωσε: «Είναι βασανιστήριο. Φανταστείτε το: Βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους πάνω σε ένα κομμάτι μέταλλο στη μέση της θάλασσας, ενώ σε απόσταση περίπου ενάμισι χιλιομέτρου ή και λιγότερο βλέπουν βομβαρδισμούς».

Η Μελάνι Γουόρμαν, διευθύντρια επικοινωνίας του βρετανικού οργανισμού Sailors' Society, δήλωσε: «Πρόκειται για εξαιρετικά ανθεκτικούς ανθρώπους που είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένοι στα μακρόχρονα ταξίδια και στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Ωστόσο, πρόκειται για μια ακραία κατάσταση».

Πίσω στην πατρίδα τους, οι οικογένειες των συχνά «αόρατων» ναυτεργατών ανησυχούν τρομερά. Η Γουόρμαν είπε: «Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια περίπτωση όπου ο 25χρονος γιος μιας οικογένειας είχε επιβιβαστεί στο πλοίο του στις αρχές του χρόνου και σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση την πρώτη νύχτα της σύγκρουσης. Η οικογένεια είναι εντελώς συντετριμμένη».

- Η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο δοκιμάστηκε περαιτέρω χθες (Κυριακή), όταν ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποιήσεις εκκένωσης για επτά τοποθεσίες πέραν της «ουδέτερης ζώνης» που έχει καταλάβει στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για παραβίαση της ανακωχής.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση σε μία από τις τοποθεσίες, την πόλη Κφαρ Τεμπνίτ, σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι «οι παραβιάσεις της Χεζμπολάχ καταλύουν, στην πράξη, την εκεχειρία» και ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να ανταποκριθεί σε «προσχεδιασμένες, επικείμενες ή συνεχιζόμενες επιθέσεις». Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά ισραηλινών στρατευμάτων στον Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ όσο το Ισραήλ συνεχίζει τις «παραβιάσεις της εκεχειρίας».


ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News