Ήταν ο αείμνηστος, κορυφαίος διεθνώς, Έλληνας καθηγητής Ψυχιατρικής, διανοούμενος, βαθιά ανθρωπιστής και ακαδημαϊκός, ο Κώστας Στεφανής, εκείνος ο οποίος προσπάθησε πρώτος, ως υπουργός Υγείας στην δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, να θεσμοθετήσει τον ορισμό των μελών του Δ.Σ. του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) από το υπουργείο Υγείας. Η προσπάθειά του δυσφημίσθηκε και, πάντως, δεν ευοδώθηκε…

Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί εκ νέου να θεσμοθετήσει την ως άνω διαδικασία και εκδίδει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), προκειμένου η συζήτηση να μην εμπλακεί στον ανέξοδο λαϊκισμό, τον ρηχό συναισθηματισμό και την επικίνδυνη, πάντα, δημοαγωγία.
Αλλά, για να δούμε τι συμβαίνει, στην πραγματικότητα, με την νέα ΠΝΠ της κυβέρνησης:

Το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει να αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το ΚΕΘΕΑ χρηματοδοτείται και θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, στο ΚΕΘΕΑ έχει παραχωρηθεί ακίνητη δημόσια περιουσία του τέως Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΠΝΑ), καθώς και οι κατασκηνώσεις Στομίου Λάρισας του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ).

Ίσως δεν γνωρίζει πολύς κόσμος ότι, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία, το ΚΕΘΕΑ προσλαμβάνει προσωπικό μόνον μετά από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), ενώ το προσωπικό του Κέντρου μισθοδοτείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Ισχυρίζομαι ότι με την ΠΝΠ της κυβέρνησης διευρύνεται η συμμετοχή και η παρέμβαση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ.
Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν, με δικαίωμα ψήφου, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, όσα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των Δ.Σ. των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων και τα επίτιμα μέλη του ΚΕΘΕΑ.
Το μαζικό αυτό σώμα, μετατρέπεται με την ΠΝΠ από όργανο το οποίο περιοριζόταν στην εκλογή των μελών του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων. Η Γ.Σ. θα χαράσσει και διαμορφώνει πλέον την στρατηγική του Κέντρου στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και της επιλογής των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Έτσι, η Γενική Συνέλευση διαμορφώνει την πολιτική του ΚΕΘΕΑ σε κάθε θέμα, την υλοποίηση των οποίων αναλαμβάνει το Δ.Σ., σε συνεργασία με τον ασκούντα το ρόλο του διευθυντή και της επιτελικής ομάδας του.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το συμβούλιο πολιτικής (ΣΚΟΠ), το οποίο αποτελείται μέχρι σήμερα από τους διευθυντές ή υπευθύνους των επιμέρους μονάδων και τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ ως πρόεδρο, διευρύνεται καθολικά και αντικαθίσταται από τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ διαχειρίζεται χρήματα του κάθε φορολογούμενου πολίτη της χώρας μας, με επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας.
Εάν το νέο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, το οποίο θα ορισθεί από το υπουργείο Υγείας, έχει την πολυφωνία, η οποία απαιτείται εκ των ων ουκ άνευ, και τα μέλη του έχουν την εμπειρία, η οποία απαιτείται επίσης, προκειμένου να συνεχιστεί, με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση και ένταση, η πολύ σημαντική κοινωνική, επιστημονική και θεραπευτική δράση του Κέντρου, τότε η αλλαγή, την οποία επιφέρει η ΠΝΠ δεν πρόκειται να επηρεάσει διόλου την αποστολή, το ρόλο, τη λειτουργία, τη δημόσια χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ.