Με αφορμή μία επίσκεψή του σε μονάδες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει ως… έγκλημα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει ότι το υπουργείο Υγείας θα ορίζει εφεξής τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ!

Συγκεκριμένα, η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού έχει ως εξής:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να γνωρίσουμε διεξοδικά, θα έλεγα, το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ και να έρθουμε σε επαφή με το εξαιρετικής ποιότητας και αφοσίωσης ανθρώπινο δυναμικό του. Διαπιστώσαμε ότι αυτό το μοναδικό θεραπευτικό και οργανωτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο να ξανακερδίσουν χιλιάδες άνθρωποι τις ζωές τους, βασίζεται στην αυτοδιαχείριση, στη συμμετοχή και τελικά στην αυτοδιοίκηση.

Η ενέργεια της Κυβέρνησης για κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού και ουσιαστικά αμφισβήτησης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του, υποδηλώνει πρώτα και κύρια έλλειψη γνώσης και σεβασμού απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλει χρόνια τώρα αυτή η κοινότητα ανθρώπων. Καλώ τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Κικίλια, πριν προχωρήσει στην ολοκλήρωση του εγκλήματος προς την «κοινότητα» του ΚΕΘΕΑ, να επισκεφθεί κάποιο από τα προγράμματά του, να μιλήσει με τους ανθρώπους τους και να ακούσει τα βιώματα των αποφοίτων και των οικογενειών τους. Τουλάχιστον τότε δεν θα έχει την δικαιολογία της άγνοιας».