Στα χέρια του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη βρίσκεται ήδη το πόρισμα της ομάδας εργασίας, η οποία επεξεργάστηκε και προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο της εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, η πρόταση της ομάδας εργασίας προβλέπει ότι κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου θα εκτελεί γενική εφημερία κάθε τρεις και όχι κάθε τέσσερις ημέρες, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Βεβαίως, η ως άνω αλλαγή προϋποθέτει την εκ των ων ουκ άνευ ενίσχυση των ιδρυμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άλλως, πολύ απλά, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, όπως παραδέχεται επίσης ένα ικανό μέρος των στελεχών του ΕΣΥ, τα οποία συμμετείχαν στην εν λόγω ομάδα εργασίας.

Επίσης, η πρόταση της ομάδας εργασίας προβλέπει τη ριζική αλλαγή των ομάδων των εφημερευόντων νοσοκομείων, δηλαδή των ομάδων των ιδρυμάτων, τα οποία θα εφημερεύουν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ένσταση του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), σύμφωνα με την οποία δεν είναι καθόλου σκόπιμο να λειτουργήσουν αυτόνομα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), καθώς γιατρό - επειγοντολόγο διαθέτει έναν και μόνον έναν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» και κανένα άλλο ίδρυμα στην Αττική, βρίσκει απήχηση σε ικανό αριθμό μελών της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας για το εφημεριακό.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής δεν πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι, καθώς τα ιδρύματα είναι μέχρι τότε επιβαρυμένα με την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της γρίπης και των άλλων ιώσεων, οι οποίες ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή τον πληθυσμό της χώρας μας.