Η ανησυχία του κοινού, και στη χώρα μας, ιδιαιτέρως μετά από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα, έχει βάλει στο περιθώριο την υψηλή δραστηριότητα της γρίπης, σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Να δούμε και λίγο τι γίνεται με τη γρίπη, μας καλεί, με δήλωσή του στα parapolitika.gr, ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Γιάννης Δαγρές.

Συγκεκριμένα, η δήλωση του Γιάννη Δαγρέ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τον περασμένο Δεκέμβριο που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Κίνα ο νέος κορονοϊός COVID-19, μέχρι και τις 26-2-2020, έχουν διαγνωσθεί παγκοσμίως 81.296 προσβεβλημένα άτομα.
Από αυτά έχουν αναρρώσει πλήρως τα 30.359 και έχουν καταλήξει τα 2.770, ενώ υπάρχουν 48.167 περιστατικά τα οποία ακόμα νοσούν. Από αυτά, τα 39.300 δείχνουν ήπια κλινική εικόνα, ενώ τα 8.867 σοβαρή ή κρίσιμη.

Ο ιός αυτός δηλαδή παρουσιάζει μία θνησιμότητα της τάξης του 3,41%, που στη χειρότερη περίπτωση ίσως να φτάσει θεωρητικά στο 8 με 9%.
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα (26-2-2020) έχει διαγνωσθεί ένα (1) περιστατικό ασθενούς προσβεβλημένου με τον νέου κορονοϊό, περιστατικό ήπιας μορφής που αναρρώνει.

Την ίδια στιγμή εδώ στην Ελλάδα, για την κλασσική εποχιακή γρίπη, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη Έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, 20-2-2020), έχουμε 676 νοσοκομειακώς διαγνωσμένα κρούσματα, από τα οποία έχουν καταλήξει τα 60.
Μία εγχώρια θνησιμότητα δηλαδή, λόγω της γρίπης, της τάξης του 8,88%.

Υπερδιπλάσια δηλαδή εκείνης που διεθνώς αποδίδεται στον νέο κορονοϊό, ή δυνητικώς συγκρίσιμης αλλά μόνο αν τυχόν επαληθευθεί ένα θεωρητικό ενδεχόμενο που στο προσεχές μέλλον ο νέος κορονοϊός παρουσιάσει κάποιο διαφορετικό πιθανό μέγιστο.

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο του κορονοϊού όσο και της γρίπης, το σύνολο σχεδόν των ασθενών που νοσούν βαριά είναι κατά κανόνα άτομα μεγάλης ηλικίας ή με ήδη βεβαρημένη υγεία. Δεν έχει διεθνώς καταγραφεί, μέχρι στιγμής, βαριά ασθενής από κορονοϊό στην ηλικιακή ομάδα των ανηλίκων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τωρινά επίσημα στοιχεία, ο νέος κορονοϊός, αν και επίσης εξαπλώνεται σχετικά ευρέως όπως πχ. και η γρίπη, χαρακτηρίζεται ως μία ήπια απειλή, αντίστοιχη με όλες εκείνες αντίστοιχες εποχιακές-χειμερινές με τις οποίες έχουμε μάθει να ζούμε δεκαετίες τώρα».