Επιχείρηση αποσυμφόρησης των νοσοκομείων και άλλων ιδρυμάτων επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω της απόφασης για δημιουργία δικτύου 500 κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα και πιθανά κρούσματα κορονοϊού καθώς και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ’ οίκον.

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρξει και η δυνατότητα το ΕΚΑΒ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όπως ανέφεραν και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Επιχειρήσεων του και στο Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας (ΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ).

«Πλέον συνεργάζονται όλοι –Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ο Στρατός, όπου χρειαστεί, το ΕΚΑΒ- όλοι οι επιχειρησιακοί βραχίονες του κράτους» τόνισε ο κ. Κίκιλιας, ενώ αναφερόμενος στα κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό είπε πως υπάρχουν πρωτόκολλα δημόσιας υγείας με βάση τον ΕΟΔΥ.

«Σε όλες τις φάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, το ΕΚΑΒ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είμαστε σίγουροι ότι και μέσα από την ετοιμότητα που έχουν, έρχονται να προσθέτουν σημαντική επιχειρησιακή αξία στην όλη μας προσπάθεια» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς. «Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Είναι ένας ‘’πόλεμος’’, όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Στον ‘’πόλεμο’’ αυτό πρέπει ο καθένας μας να μπει μπροστά».

Ως προς την απόφαση για τις κινητές μονάδες ανέφερε πως «κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε». Ειδικότερα, με την απόφαση προβλέπεται η στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια.

Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων με αποζημίωση και των καυσίμων, θα υπάρξει εξοπλισμός ατομικής προστασίας για τα μέλη τους, θα γίνει προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων και προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων.

Παράλληλα, θα παρασχεθεί καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων. «Είναι επιτακτική η άμεση παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 στους νέους επαγγελματίες υγείας που προσλαμβάνονται αυτή τη στιγμή σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Θα περιλαμβάνει τόσο δια ζώσης όσο και απομακρυσμένη κατάρτιση» αναφέρει η απόφαση.

Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ΄οίκον «Στο πλαίσιο της πρόληψης και του καλύτερου συντονισμού κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις επικοινωνίας με τα ύποπτα ή και πιθανά κρούσματα που απαιτούν λήψη δείγματος βιολογικού υλικού» τονίζεται.

Στην απόφαση τα μέτρα αποδίδονται στην «ταχέως εξελισσόμενη επιδημιολογική κατάσταση όσον αφορά την επιδημία της νέας ασθένειας του Κορωνοϊού 2019 (COVID-19) και για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας»

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας το υπουργείο Υγείας λαμβάνει –όπως αναφέρεται- όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορωνοϊού (COVID-19) και θεωρείται σκόπιμη η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για το νέο ιό.

«Τα άτομα πριν να επιβεβαιωθούν ως φορείς, μεταβαίνοντας στα νοσοκομεία αναφοράς ή τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και προκαλούν συμφόρηση αλλά και κινδύνους μετάδοσης της μόλυνσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Μονάδες ΠΦΥ και Νοσοκομεία)» τονίζεται.

Και προστίθεται: «Το Υπουργείο Υγείας για να περιορίσει τις παραπάνω συνέπειες και προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών δημιουργεί δίκτυο νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ΄οίκον. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι μετακινήσεις των πιθανών κρουσμάτων και νοσούντων (μέσω ΕΚΑΒ ή κατ’ εξαίρεση μέσω άλλων μέσων) και άρα και η εξάπλωση του κορονοϊού. Το δίκτυο νοσηλευτών θα δημιουργηθεί για να παρέχει αποκεντρωμένες υπηρεσίας ΠΦΥ νοσηλευτικής φροντίδας και έγκαιρης διάγνωσης νόσησης από τον κορονοϊό (COVID-19) στην κοινότητα και κατ οίκον».