Ως «βουνό», το οποίο καλό θα είναι να αποφεύγεται, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, χαρακτήρισε χθες ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, τη διασωλήνωση των βαριά ασθενών με νέο κοροναϊό SARS – COV 2, οι οποίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των υγειονομικών συντακτών για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ως εξής το πρόβλημα:

«Είναι θέμα μαθηματικών και ποσοστών. Αυτό έχει να κάνει, δηλαδή, ότι περιμένουμε μια αρρώστια η οποία είναι σοβαρή, η οποία στο 5% των περιπτώσεων γίνεται critical ill, δηλαδή σοβαρά άρρωστος κάποιος και χρειάζεται ΜΕΘ να διασωληνωθεί. Όσο περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο περισσότερο περιμένουν ανθρώπους να διασωληνώνονται.

Άρα και κάποιοι από αυτούς που ήδη νοσηλεύονται, ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15%, ιδιαίτερα από τις νέες εισαγωγές, μπορεί να διασωληνωθεί.

Αυτό δεν αλλάζει την πρόβλεψη για τη χώρα, αλλά οπωσδήποτε αυξάνει την επαγρύπνηση στο τοπικό επίπεδο, στη μάχη που δίνουν οι γιατροί σώμα με σώμα με αυτόν τον ιό.

Έχω πολλούς γιατρούς, που κατάφεραν και ξεπέρασαν μαζί με τους αρρώστους τους αυτή τη διασωλήνωση, η οποία είναι μία σοβαρή κατάσταση και οδηγεί και σε άλλες επιπλοκές.

Και έχω και γιατρούς οι οποίοι δεν κατάφεραν να την εφαρμόσουν. Δεν κατάφεραν να την αποφύγουν. Αυτή είναι η καθημερινή πρακτική στα νοσοκομεία σε βαριές πνευμονίες.
Εγώ χαίρομαι με αυτούς που ξεπέρασαν το «βουνό». Λυπάμαι με αυτούς που διασωληνώθηκαν, αλλά είναι η μόνη επιλογή για να ζήσουν και να ανταπεξέλθουν.

Νομίζω αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό και το πιο σημαντικό από όλα, είναι οι άνθρωποι που σιγά–σιγά θα αποσωληνώνονται, δηλαδή αυτοί που διασωληνώθηκαν και αποσωληνώνονται και γίνονται καλά. Σιγά–σιγά, ελπίζω θα έχουμε και τέτοιους ανθρώπους».
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα