Τη διενέργεια μελέτης που τιτλοφορείται «COVID19GR», με στόχο τη διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARSCΟV2 στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με κεντρικούς συντονιστές τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Μανώλη ∆ερμιτζάκη, και τον Βασίλη Γοργούλη, καθηγητής Ιστολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επίβλεψη του Σ. Τσιόδρα.

Mεταξύ άλλων στόχος είναι η ανάπτυξη «in house», εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARSCΟV2 και η προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο τη λοίμωξη από τον ιό.

«Η Ελλάδα επενδύει σε μια μελέτη κατανόησης της συμβολής του γενετικού υποβάθρου των ασθενών στην εξέλιξη της σοβαρότητας της ασθένειας COVID19», δηλώνει στα «Π» ο κ. Μανώλης ∆ερμιτζάκης και προσθέτει ότι «αυτή η μελέτη θα μας δώσει τη δυνατότητα να ταυτοποιήσουμε γενετικά ευπαθείς ομάδες αλλά και επιθετικά στελέχη του ιού, στοιχεία τα οποία αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουμε υπόψη στην εκτίμηση των ευπαθών ομάδων. Είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος ∆ήμας, τονίζει στα «Π» ότι «ανακοινώσαμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την επιδημιολογική μελέτη του SARSCΟV2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχησης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά η αφρόκρεμα των ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων επιστρατεύεται στην πρώτη γραμμή της μάχης και των εξελίξεων».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «η ελληνική ερευνητική κοινότητα με αυτόν τον τρόπο θα συνεισφέρει στα επιστημονικά δεδομένα, αναζητώντας λύσεις στα ερωτήματα που γέννησε η εξάπλωση της πανδημίας.

Τα ερωτήματα που θα απαντήσει είναι:
  1. Θα έχει η Ελλάδα τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση εξετάσεων ανίχνευσης του ιού αλλά και εξετάσεων αντισωμάτων, ειδικά κατά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα;
  2. Παρόλο που έχουν ταυτοποιηθεί ευπαθείς ομάδες, η προβλεψιμότητα της πορείας ενός ασθενούς είναι σχετικά χαμηλή. Υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν;
  3. Ποια είναι τα πρότυπα μετάδοσης του ιού και ποια είναι τα στελέχη του που κυρίως μολύνουν τον ελληνικό πληθυσμό;
  4. Ποια είναι τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά και κάθε ασθενούς μετά το πέρας της νόσου; Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γεννά πολύ μεγάλες προσδοκίες, καθώς επιτέλους αξιοποιείται ουσιαστικά το εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό της χώρας».