Η ιστορία έχει δείξει ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 20 χρόνια για να δημιουργηθεί ένα νέο εμβόλιο. Ομως στην περίπτωση του κοροναϊού, που έχει μολύνει περισσότερα από 3,5 εκατ. άτομα, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 250.000 θανάτους και έχει βάλει την παγκόσμια οικονομία στον «πάγο», είναι σαφές ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει τόσο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο έως τα τέλη του έτους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που τουλάχιστον 115 εργαστήρια ανά τον κόσμο δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αμερικανική κυβέρνηση εστιάζει σε 14 έρευνες επιστημόνων, από τις οποίες ελπίζει ότι θα προκύψουν 34 εμβόλια, που θα περάσουν επιτυχώς το τελευταίο στάδιο των δοκιμών και θα τεθούν στην κυκλοφορία. «Αν όλα κυλήσουν σωστά», ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο έως τον Ιανουάριο, δηλώνει ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «μια σειρά από καταστάσεις θα μπορούσαν να πάνε στραβά».

Ανάμεσα στις πιο υποσχόμενες έρευνες αυτή τη στιγμή είναι εκείνη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που μπήκε πρόσφατα στο στάδιο των ανθρώπινων δοκιμών. Εάν το εμβόλιο αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό κάτι που θα φανεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, τότε η AstraZeneca θα αναλάβει την παραγωγή του, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακευτικής, Πασκάλ Σοριό, να προβλέπει ότι οι πρώτες δόσεις για περιορισμένη χρήση θα είναι έτοιμες πριν από τα τέλη του έτους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioN Tech δουλεύουν πάνω σε τέσσερα πιθανά εμβόλια, τα οποία μόλις εισήλθαν στη φάση των ανθρώπινων δοκιμών. Εάν ένα από αυτά δουλέψει, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει από το φθινόπωρο. «Δεν νομίζω ότι αυτό έχει ξαναγίνει στην ιστορία των σύγχρονων εμβολίων», δηλώνει ο επικεφαλής επιστημονικής έρευνας της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, εξηγώντας ότι στα 30 χρόνια της εμπειρίας του στη φαρμακοβιομηχανία δεν είδε ποτέ μια έρευνα να προχωρά τόσο γρήγορα.

Αλλά και η Moderna, το πειραματικό εμβό λιο της οποίας ήταν το πρώτο που δοκιμάστηκε σε ανθρώπους τον Μάρτιο, έκλεισε συμφωνία με την ελβετική φαρμακευτική Lonza, για να αρχίσει την παραγωγή του εμβολίου αυτού τον Ιούλιο, με τελικό στόχο το ένα δισεκατομμύριο δόσεις τον χρόνο. Το μόνο που μένει να φανεί είναι εάν το εμβόλιο της Moderna πράγματι δουλεύει.Στην Ιταλία, η εταιρεία Takis ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι βρήκε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι δοκιμές του σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι.

Από τις 115 έρευνες για το εμβόλιο, οι οκτώ με δέκα μοιάζουν υποσχόμενες, δηλώνει ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, που αναδεικνύεται σε μία από τις πιο σημαντικές φωνές σε αυτή την πανδημία. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να αναπτυχθεί το εμβόλιο, αν και «θα μπορούσε να είναι από εννέα μήνες έως και δύο χρόνια», εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος.

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ

Και ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα φαίνεται να μιλά μόνο για το «πότε» θα είναι έτοιμο το εμβόλιο του κοροναϊού, ένας καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου βάζει στο τραπέζι ένα ερώτημα που κανείς δεν τολμά να ξεστομίσει: Το «εάν». «Υπάρχουν μερικοί ιοί για τους οποίους ακόμα δεν έχουμε εμβόλιο», εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο. «Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ένα εμβόλιο θα εμφανιστεί ή, ακόμα και εάν εμφανιστεί, ότι θα περάσει όλες τις δοκιμές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας», σημειώνει.
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αποτυγχάνει να βρει το εμβόλιο για μια ασθένεια που απειλεί εκατομμύρια. Το 1984, η τότε υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Μάργκαρετ Χέκλερ, ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει τον ιό που αργότερα έγινε γνωστός ως HIV και προέβλεψε ότι οι δοκιμές για το εμβόλιο θα άρχιζαν σε δύο χρόνια. Σχεδόν 40 χρόνια και 32 εκατ. θανάτους αργότερα, ο πλανήτης ακόμα περιμένει το εμβόλιο για το HIV/AIDS.

Και αυτή δεν είναι η μόνη ασθένεια που νίκησε τους επιστήμονες. Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 άτομα μολύνονται από τον δάγκειο πυρετό, όμως οι γιατροί αδυνατούν εδώ και δεκαετίες να βρουν το εμβόλιο γι’ αυτή τη νόσο.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το εμβόλιο για τον CoVID19 θα βρεθεί τελικά, κυρίως γιατί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τον HIV και την ελονοσία, ο κοροναϊός δεν μεταλλάσσεται τόσο γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά, ο Ναμπάρο του Imperial τονίζει ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την πιθανότητα το εμβόλιο αυτό να μη βρεθεί ποτέ.

«Είναι απολύτως αναγκαίο όλες οι κοινωνίες να βρεθούν σε μια θέση όπου θα μπορούν να αμυνθούν απέναντι σε μια διαρκή απειλή του κοροναϊού και να συνεχίσουν την κοινωνική ζωή και την οικονομική δραστηριότητα παρά την παρουσία του ιού», είπε ο Ναμπάρο στο CNN.

Στην αναζήτηση αυτού του Plan B, η μάχη κατά του HIV μπορεί να αποτελέσει οδηγό. Οπως ακριβώς τα αντιιικά φάρμακα μετέτρεψαν τον HIV από «καταδίκη σε θάνατο» σε μια χρόνια πάθηση, έτσι ένα φάρμακο για τον κοροναϊό θα μπορούσε να δώσει τη λύση, έως ότου βρεθεί το εμβόλιο. Οι τελευταίες έρευνες εστιάζουν στην αξιοποίηση ενός φαρμάκου για τον ιό Εμπολα, του Remdesivir, καθώς και σε θεραπείες με πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει.