Υπάρχει λύση στην Αιμορροϊδοπάθεια? Υπάρχουν ανώδυνες και αποτελεσματικές μέθοδοι για τη θεραπεία? Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μας δίνει όλες τις σχετικές απαντήσεις αλλά και τη λύση για την άμεση αποκατάσταση της υγείας μας.

«Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο», σημειώνει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας».

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα. Παρότι επηρεάζει, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, έως τα 50 έτη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πικάντικων τροφών, το κάθισμα σε κρύα πεζοδρόμια, ή το πρωκτικό σεξ προκαλούν αιμορροΐδες. Δυστυχώς, όμως, τα αίτια, είναι πολύ πιο περίπλοκα, από αυτά.

Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα. Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια. Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία και βέβαια, η κληρονομικότητα.

Ποια είναι, όμως η περισσότερο ενδεδειγμένη μέθοδος αποκατάστασης? «Η επαναστατική μέθοδος «TRILOGY» συνδυάζει όλα τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα των υπερήχων, με την ευελιξία της ασύρματης τεχνολογίας», προσθέτει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, και μέσα σε 15 – 30 λεπτά, ανώδυνα και αναίμακτα, οι ασθενείς έχουν γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες, άμεσα. Η «TRILOGY» θεραπεύει τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου των αιμορροΐδων, δηλαδή την αιμορραγία, τον κνησμό και τον πόνο, αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό και δεν προκαλεί εκτομή ή ακρωτηριασμό των ιστών, αλλά ούτε και πληγή. Παράλληλα, δίδει τη δυνατότητα της αφαίρεσης των αιμορροΐδων, με τοπική αναισθησία (όπου είναι εφικτό)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα ασύρματο μηχάνημα υπερήχων «TRILOGY» έχει εγκατασταθεί στη Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Περιστερίου, του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών. «Πρόσφατα, στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό Journal of Gastroenterology, Hepatology and Endoscopy» συνεχίζει ο Δρ. Α. Ξιάρχος, «δημοσιεύθηκε η 5ετής μελέτη επί συνόλου 4.540 ασθενών, οι οποίοι έλαβαν εξατομικευμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους, δεν παρατηρήθηκε ποτέ, ούτε μία σοβαρή επιπλοκή μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της νόσου».

Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, θα πρέπει να επισκεφθούμε, άμεσα, τον εξειδικευμένο χειρουργό. Η απόφαση για τα επόμενα βήματα της θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διαδικασία της διάγνωσης και όχι με την οποιαδήποτε καθυστέρηση.

«Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Περιστερίου, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού. «Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου», καταλήγει ο Δρ. Ξιάρχος «από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας».

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/