«Ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων» προειδοποίησε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μία ακόμη φορά κρούει με αφορμή τα συνεχιζόμενα κρούσματα κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό

Κληθείς να σχολιάσει στο Open, το άνοιγμα στα σχολεία και το αν τα παιδιά θα φορούν μάσκες, ο κ. Σύψας ήταν κατηγορηματικός: «Τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού», ήταν το μήνυμα που έστειλε, για να προσθέσει ότι ο δείκτης R δεν θα αυξηθεί από τα παιδιά αλλά από συμπεριφορές και χαλαρότητα των μεγάλων, όπως αυτές οι συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι»

«Με πολύ αυστηρούς κανόνες θα ανοίξουν τα σχολεία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σύψας, εξηγώντας πότε τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά, στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες, οι τάξεις δεν θα είναι μαζί με άλλες τάξεις, ενώ τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά.

Επίσης, επισήμανε με αφορμή τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώνεται τις τελευταίες ημέρες ότι «ο κορονοϊός επιμένει. Έχουμε διασπορά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Έχουμε ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Μας ανησυχούν και τα κρούσματα στα γηροκομεία».

«Πρέπει οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο θέμα της ισπανικής γρίπης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά. Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε».

Και συμπλήρωσε: «Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».

Τόνισε, πάντως, ότι υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική αβεβαιότητα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Γι’ αυτό και επανέλαβε ότι τα μοναδικά «όπλα» για να νικηθεί ο κορονοϊός είναι αποστάσεις, απολυμάνσεις χεριών, μάσκες και αποφυγή συγχρωτισμού.