Όταν ένας βαριά ασθενής με νόσο COVID – 19 νοσηλεύεται σε κλίνη μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι βέβαιο και όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, ενώ έχουν υπάρξει ακόμη και θάνατοι μη διασωληνωμένων νοσηλευομένων σε κλίνη ΜΕΘ βαριά ασθενών με νόσο COVID – 19.

Με τούτο δεδομένο, λοιπόν, μόνο ως προσπάθεια να μας απαλύνει την ανησυχία και την αγωνία μας για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας μοιάζει η δήλωση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασίας Κοτανίδου, στο protothema.gr, σύμφωνα με την οποία… δεν σημαίνει κάτι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι τουλάχιστον 11 βαρέως πάσχοντες από νόσο COVID – 19 διασωληνώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, καθώς ήταν ήδη οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι σε κλίνη ΜΕΘ… Μα, η διασωλήνωση, το λέει και η ίδια η Αναστασία Κοτανίδου, σημαίνει επιδείνωση της ήδη βεβαρυμμένης κατάστασης της υγείας του ασθενή.

Συγκεκριμένα, η λίαν αμφιλεγόμενη δήλωση της Αναστασίας Κοτανίδου έχει ως εξής:

«Μέσα στις ΜΕΘ νοσηλεύονται τα σοβαρά περιστατικά, μπορεί να υπάρχουν και διασωληνωμένοι και άλλοι ασθενείς με βαριά λοίμωξη αλλά δεν έχουν διασωληνωθεί, τούς χορηγείται οξυγόνο και παρακολουθούνται από τους ειδικούς της Μονάδας. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να επιδεινωθούν από τη μια στην άλλη και να χρειαστεί να διασωληνωθούν. Αυτό συνέβη και το τελευταίο 24ωρο. Υπήρχαν στις ΜΕΘ ασθενείς με βαριά εικόνα, κάποιοι στο όριο της διασωλήνωσης. Όταν χρειάστηκε η περαιτέρω ιατρική πράξη της διασωλήνωσης, διενεργήθηκε. Δεν πρόκειται δηλαδή για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονταν με λοίμωξη στις κλινικές για τον κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν αίφνης στις ΜΕΘ. Δεν αποκλείεται να συμβεί και αυτό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς που διασωληνώνονται είναι πολύ σοβαρά και νοσηλεύονται συνήθως εξαρχής στις ΜΕΘ».