Την ανησυχία της επειδή δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ ώστε να νοσηλευτούν όσοι ασθενείς χρειαστεί εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, η Αφροδίτη Ρέτζιου, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.

Όπως η κυρία Ρέτζιου είπε «βαδίζουμε σε μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου», ενώ συμπλήρωσε ότι πως είναι ελάχιστες οι προσλήψεις και πως η κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό ώστε να καλύψει το σύνολο των κενών στα νοσοκομεία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αφροδίτης Ρέτζιου στα Παραπολιτικά 90,1:

«Ως προς τον αριθμό των νοσηλευόμενων και της πληρότητας των ΜΕΘ δεν έχουν αλλάξει δραματικά τα πράγματα αυτό θα φανεί σε 15, δεν είναι δηλαδή δραματική η αλλαγή ωστόσο παραμένουν ανησυχητικά τα πράγματα γιατί δεν έχει αυξηθεί ουσιαστικά ο αριθμών των κλινών ΜΕΘ ώστε να μπορέσουνε και να νοσηλευτούν όσοι ασθενείς χρειαστεί να διασωληνωθούν αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς. Αυτό είναι το ανησυχητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ρέτζιου.

«Προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία των ασθενών με covid και επειδή δεν έχουνε ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να γίνει διαφορετικά, βαδίζουμε ολοταχώς στη μετατροπή για μια ακόμα φορά του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις προσλήψεις και τις μετακινήσεις γιατρών, σημείωσε: «Οι προσλήψεις που έχουνε γίνει είναι ελάχιστες και δεν είναι μόνο ότι δεν έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μέχρι τώρα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει και σχεδιασμό να καλύψει το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων γιατί είναι άλλη η αντίληψη της. Θυμίζω ότι στο πρώτο κύμα ο κ.Κοντοζαμάνης είχε πει «προσλάβαμε 450 επικουρικούς γιατρούς και αυτοί περίσσεψαν» τη στιγμή που τα κενά των οργανισμών του 2012 που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, φτάνουν τις 6.500. Στο non paper που έδωσε το υπουργείο είπε ότι μέχρι τέλος του Νοέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχει προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας 1.381 μόνιμοι γιατροί, αυτό μένει να το δούμε γιατί μέχρι τώρα μόνο 500 μόνιμοι έχουνε προκηρυχτεί και δεν μας έχουνε πει σε αυτό το διάστημα που θα προσληφθούνε αυτοί οι 1300 μόνιμοι πόσοι αποχωρούνε λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους».

«Οι ΜΕΘ για να λειτουργήσουν χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για να λειτουργήσει με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές και έναν γιατρό. Άρα σημαίνει ότι για τα 50 καινούργια κρεβάτια μόνο του ΣΩΤΗΡΙΑ χρειάζονται 250 νοσηλευτές. Προφανώς δεν έχουνε γίνει αυτές οι αναγκαίες προσλήψεις γιατί η κυβέρνηση θέλει με όσο λιγότερο κόστος να διαχειριστεί την επιδημία και προσπαθεί να χωρέσει τις ανάγκες στα όρια αυτού του δημόσιου συστήματος υγείας το οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν στο κόκκινο. Το δεύτερο είναι ότι οι μετακινήσεις που γίνονται αποδεκατίζουν τμήματα και κλινικές», υπογράμμισε η ίδια.