Η συνολική ποσότητα του κορoναϊού που έχει μολύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα λίγο μεγαλύτερο κουταλάκι του γλυκού.


Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται ο μαθηματικός και κωμικός Ματ Πάρκερ, ο οποίος υπολόγισε ότι εάν ο συνολικός όγκος των 53 εκατ. περιπτώσεων του κοροναϊού υπολογιστούν σε ml, είναι 8 ml. Δηλαδή, κάτι παραπάνω κουταλάκι του γλυκού, το οποίο χωράει 6 ml. Ο Πάρκερ έκανε αρκετές υποθέσεις ώστε να βρει το σχήμα που θα ταίριαζε. Οπως σημειώνει η «Mirror», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ο κορoνaϊός σε όλη του την έκταση θα χωρούσε σε ένα σφηνοπότηρο.


«Όλο το χάος στον κόσμο, όλο αυτό το πρόβλημα… χωράει σε ένα κουταλάκι του γλυκού», είπε σε podcast. «Στην πραγματικότητα, ο ιός Covid-19 είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερος από ένα ανθρώπινο κύτταρο», υποστηρίζει.


Πώς έγινε ο υπολογισμός αυτός


Για να φτάσει σε αυτόν τον υπολογισμό, ο άνδρας που συστήνεται ως… σταντ απ μαθηματικός (stand-up mathematician) μελέτησε στον Lancet την ποσότητα του ιού που βρίσκεται συνήθως στις μπατονέτες των τεστ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον αριθμό των 300.000 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα παγκοσμίως και υποθέτοντας ότι ο καθένας μολύνθηκε για 14 ημέρες, υπολόγισε τον αριθμό των ατόμων που μεταφέρουν τον ιό.


Κάνοντας μαθηματικούς υπολογισμούς, εκτιμά ότι υπάρχουν 3,3 δισεκατομμύρια κύτταρα Covid-19 στον ανθρώπινο πληθυσμό. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθός τους – και συγκρίνοντας το με το μήκος κύματος του φωτός – ο Πάρκερ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιός καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο.