Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κοροναϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.


«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Το NHS και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσουν με κινητές μονάδες του εμβολιασμούς εντός του Δεκεμβρίου.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους στη Βρετανία ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη Βρετανία.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19.

"Η ηλικία είναι με απόσταση ο μόνος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19", δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο, που ανακοινώθηκε από τη JCVI:

1. Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Η JCVI αναφέρει αυτές οι ομάδες, συνδυαστικά, αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% των θανάτων που μπορούν να προληφθούν από τον κοροναϊό.

Πώς θα κληθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν

Οι πολίτες θα ενημερώνονται για τον εμβολιασμό τους μετά από επιστολή που θα λαμβάνουν.

Στη συνέχεια, θα προσέρχονται στον οικογενειακό τους γιατρό, σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο ή άλλη δομή υγείας, ή στα εμβολιαστικά κέντρα που αυτή τη στιγμή στήνονται ανά την χώρα.

Για να μπορέσει να διεξαχθεί ομαλά και γρήγορα η διαδικασία, θα αξιοποιηθούν 30.000 εθελοντές που θα πάρουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό πολιτών.

Το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κοροναϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA.

Υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας- κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η συντήρηση των εμβολίων

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένονται ακόμη επτά.

Τα εμβόλια διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -80 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ψυγείο χωρά έως και 100.000 εμβόλια.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου και αρχικά θα εμβολιαστούν 100.000 άνθρωποι (επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Σύντομα, περίπου 1 με 1μιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες. Με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους, ενώ ρόλο σε αυτό θα παίξει και το παράδειγμα που θα δώσει το πολιτικό προσωπικό. «Η πειθώ είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει την επιτυχία στον εμβολιασμό» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Λογικό είναι στην αρχή να υπάρχει επιφυλακτικότητα από τους πολίτες αλλά το ποσοστό όσων θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο θα ανέβει στην πορεία, εκτίμησε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το υγειονομικό διαβατήριο, απάντησε ότι τέτοιου είδους σκέψεις υπάρχουν παγκοσμίως, και αποτελούν και ένα είδος κινήτρου που έχει πέσει στο τραπέζι προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. «Δεν γνωρίζουμε τι μορφή θα πάρει ή αν θα καθιερωθεί κάτι τέτοιο, αφού είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης» είπε σχετικά.