Μια απολύτως ικανοποιητική αποκλιµάκωση της επιδηµίας του νέου κορονοϊού, µε τον δείκτη µεταδοτικότητας Rt να βρίσκεται αισθητά κάτω από τη µονάδα, στο 0,82, γνωρίζει η χώρα µας, καθώς όλοι οι σχετικοί επιδηµιολογικοί δείκτες υποχωρούν µε ρυθµούς υψηλότερους από µέτριους.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η αποκλιµάκωση λαµβάνει χώρα µε σχεδόν όλες τις κοινωνικές, οικονοµικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ανοιχτές υπογραµµίζει περαιτέρω την ικανοποίηση που εκφράζουν σχετικά οι ειδικοί επιστήµονες.

Αυτά τονίζει, µεταξύ άλλων, σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισµούς για τα θέµατα του νέου κορονοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισηµαίνει χαρακτηριστικά: «Η πορεία της επιδηµίας είναι ικανοποιητική, δεδοµένου ότι έχουν ανοίξει σχεδόν όλα».
Τα στοιχεία που μαρτυρούν την υποχώρηση και η ικανοποίηση των επιστημόνων για την κατάσταση που επικρατεί, κυρίως στις κλινικές COVID-19

Ενδεικτικό είναι το ηµερήσιο επιδηµιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ) για την Πέµπτη, ηµέρα κατά την οποία σηµειώθηκε ελαφρά αύξηση των καταγεγραµµένων νέων κρουσµάτων του κορονοϊού, καθώς, σε µια πορεία καθαρά καθοδική, δεν είναι απίθανο να σηµειώνονται πρόσκαιρες αυξοµειώσεις και σκαµπανεβάσµατα.

Συγκεκριµένα, στα 1.905 έφτασαν την Πέµπτη τα καταγεγραµµένα νέα κρούσµατα σε όλη τη χώρα, µε τη διενέργεια 48.437 διαγνωστικών µοριακών και rapid tests και µε τον δείκτη θετικότητας να αυξάνεται καθαρά στο 3,93%, έναντι του 3,39% την προηγούµενη Πέµπτη, 20 Μαΐου, αλλά να παραµένει χαρακτηριστικά κάτω από το συµβατικό όριο ασφαλείας του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή κάτω από το 4%. Την ίδια στιγµή, συνεχίστηκε και την Πέµπτη σταθερά η µείωση των διασωληνωµένων ασθενών µε νόσο COVID-19, οι οποίοι έφτασαν εκείνη την ηµέρα τους 540, έναντι των 547 την Τετάρτη 26 Μαΐου, ενώ αισθητά αυξήθηκαν, στους 2.401, οι ασθενείς που έχουν εξέλθει των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκοµείων του ΕΣΥ.

Κάμψη στον δείκτη ημερήσιων θανάτων 

Τέλος, σε ένα τραγικό πάντα στοιχείο, ο ΕΟ∆Υ ανακοίνωσε την Πέµπτη ότι 39 συνάνθρωποί µας έχασαν τη µάχη για τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου COVID-19, µε το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει εκείνη την ηµέρα τους 11.955.

Η πορεία της επιδημίας είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι έχουν ανοίξει σχεδόν όλα
Φαίνεται ότι ακόµα και ο πιο σκληρός επιδηµιολογικός δείκτης, αυτός του ηµερήσιου αριθµού θανάτων, αρχίζει επιτέλους να κάµπτεται. Εξίσου αποκαλυπτική για την αποκλιµάκωση της επιδηµίας στη χώρα µας είναι η κατάσταση που υπάρχει στις κλινικές COVID-19 του αναπληρωµατικού νοσοκοµείου αναφοράς της Αθήνας «Ευαγγελισµός», ως προς τους νοσηλευόµενους µε COVID-19 ασθενείς, αλλά και ως προς τον αριθµό των εισαγωγών τέτοιων ασθενών για νοσηλεία.

Ετσι, σύµφωνα µε όσα αναφέρει σήµερα στα «Π» ο διευθυντής της Πνευµονολογικής Κλινικής του νοσοκοµείου, Γιώργος Μπουλµπασάκος, οι εισαγωγές ασθενών µε COVID-19 δεν είναι πλέον περισσότερες από 30 στον «Ευαγγελισµό», τη στιγµή κατά την οποία το ίδρυµα δεχόταν πριν από πολύ λίγες εβδοµάδες ακόµη και 75-80 εισαγωγές ασθενών µε COVID-19 στις γενικές εφηµερίες του. Ο κ. Μπουλµπασάκος µάς εξηγεί επίσης ότι, ενώ οι νοσηλευόµενοι ασθενείς µε κορονοϊό έφταναν µέχρι πριν από πολύ λίγες εβδοµάδες ακόµα και τους 190, αυτοί δεν είναι πλέον πάνω από 75 σε όλες τις κλινικές COVID-19 του «Ευαγγελισµού», µε αποτέλεσµα το νοσοκοµείο να γυρίσει τις αµέσως επόµενες ηµέρες στη λειτουργία µίας και µόνης κλινικής COVID-19.
Ο “Ευαγγελισμός” θα γυρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη λειτουργία μίας και μόνης κλινικής COVID-19

Συνεπώς, δεν έχει καθόλου άδικο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπογράµµισε µε έµφαση την περασµένη εβδοµάδα ότι «το Εθνικό Σύστηµα Υγείας, για το οποίο πολλοί στοιχηµάτιζαν ότι δεν θα αντέξει, άντεξε. Είναι εντυπωσιακό ότι πλούσιες χώρες, µε κραταιά συστήµατα Υγείας, δεν άντεξαν και κατέρρευσαν µέσα στην κρίση».