Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών, η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από Covid-19, μετά από έκθεση στον ιό, 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, είναι μέχρι και 3 φορές μικρότερη σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μειωμένη κατά 8 φορές

Αν και εφόσον μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά 8 φορές από το ότι αν δεν είχε εμβολιασθεί.

Ουσιαστικά για τον εμβολιασμένο είναι μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης.

Φυσιολογικό το 40%

Πάντως, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των ειδικών, σε μια πληθυσμιακή ομάδα που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως, αναμένεται φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% μη εμβολιασμένους.

Αν δεν είχε γίνει εμβολιασμός, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι θα ήταν 3 φορές υψηλότερος.



Η απαντήσεις των ειδικών

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι «δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να κτίσουν ανοσολογική απάντηση με την ίδια αποτελεσματικότητα» και η όποια ανοσολογική απάντηση «είναι πεπερασμένη στην ισχύ της».