Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών για εμβόλιο της εταιρείας Moderna κατά του ιού HIV, που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA, αναμένεται να αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν την ασφάλεια του εμβολίου και θα μετρήσουν τον βαθμό άμεσης ανταπόκρισης στη θεραπεία, σε μια μικρή ομάδα από υγιείς εθελοντές.

Σε αυτήν την πρώτη φάση θα συμμετάσχουν 56 εθελοντές, οι οποίοι έχουν αρνητικό τεστ για AIDS.

Πέρα από την ασφάλεια του σκευάσματος, θα εξετασθεί ο βαθμός ανταπόκρισης των Β-κυττάρων των εθελοντών, τα οποία είναι υπεύθυνα να παράγουν και να συντηρούν αντισώματα στον οργανισμό.

Επίσημα από αύριο

Οι δοκιμές του εμβολίου, για το οποίο η Moderna συνεργάζεται με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για Εμβόλιο κατά του AIDS και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, θα ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη 19 Αυγούστου.



Σπάνια αντισώματα

Η νέα προσέγγιση επικεντρώνεται σε ένα σπάνιο σύνολο αντισωμάτων, που είναι γνωστά ως εξουδετερωτικά. Αυτά τα αντισώματα μπορούν να «αγκιστρωθούν» στις πρωτεΐνες ακίδας του HIV.

Ο χρονικός ορίζοντας

Πάντως, η παραγωγή ενός εμβολίου για το AIDS και η διάθεσή του στην αγορά θα πάρει χρόνια.

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών της Moderna δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2023 και, πριν από τα εμβόλια για τον κοροναϊό, το συντομότερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και στην έγκριση ενός εμβολίου ήταν πέντε χρόνια.