Τα μπαχαρικά προσφέρουν πολλά οφέλη, μια και οι αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και τη φυσική ανοσία του οργανισμού.

Τα τρία «όπλα» της Φύσης

Κουρκουμάς: Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας και περιλαμβάνει περισσότερες από 300 δραστικές ενώσεις! Η κυριότερη είναι η κουρκουμίνη, αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κουρκουμίνη συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του οργανισμού από νοσήματα και παθήσεις που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες και την οξεία ή χρόνια φλεγμονή. Μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο γνωστικών νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μαύρο πιπέρι: Το μαύρο πιπέρι, σε συνδυασμό με τον κουρκουμά, βοηθά το σώμα να απορροφήσει ευκολότερα τα ευεργετικά κουρκουμινοειδή. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το μαύρο πιπέρι δεν έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη. Είναι γνωστό ως ο βασιλιάς των μπαχαρικών, καθώς είναι δημοφιλές παγκοσμίως για την υπέροχη γεύση του και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άσθματος, της διάρροιας και πολλών άλλων γαστρικών παθήσεων. Επίσης η πιπερίνη, η κύρια δραστική του ένωση, σύμφωνα με έρευνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Σκόρδο: Αν και τεχνικά δεν είναι μπαχαρικό -το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι)- χρησιμοποιείται συνήθως ως παρόμοιος γευστικός παράγοντας στη μαγειρική. Το σκόρδο είναι φυσικά αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει τη συνολική ανοσολογική λειτουργία, αλλά και μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time