Τον Οκτώβριο αναμένεται να αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αν θα συστήσει τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, όπως μεταδίδει το «Reuters» επικαλούμενο πηγή με «άμεση γνώση της υπόθεσης».

Όπως προστίθεται, μέχρι τότε αναμένεται να έχει κατατεθεί και ο φάκελος της Moderna.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει ήδη το «πράσινο φως»

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει την αναμνηστική δόση για τα άτομα 65 ετών και άνω, όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής νόσου, τους υγειονομικούς και άλλες ομάδες που εκτίθενται συστηματικά στον ιό.

Ωστόσο ο ΕΜΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι μέχρι στιγμής η αναμνηστική δόση δεν είναι απαραίτητη στον γενικό πληθυσμό. Αναγνώρισε πάντως ότι η τρίτη δόση ίσως είναι απαραίτητη σε ασθενείς με εξασθενημένο ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Η απόφαση του ΕΜΑ για την τρίτη δόση του Pfizer αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε η πηγή του Reuters.

Μέχρι στιγμής η Pfizer ή η γερμανική BioNTech που ανέπτυξε αρχικά το εμβόλιο δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ποιους αφορά η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση που ξεκίνησε ο ΕΜΑ στις 6 Σεπτεμβρίου αφορά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης έξι μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό σε άτομα 16 ετών και άνω.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμβόλαια με τη Pfizer για συνολικά 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις. Η τελευταία συμφωνία προβλέπει την προμήθεια τουλάχιστον 900 εκατ. δόσεων, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος πιθανότατα θα χρειαστεί μόνο αν χορηγηθούν μαζικά αναμνηστικές δόσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ.

To ECDC εχει επισημάνει ότι λείπουν κρίσιμης σημασίας δεδομένα για τις ενισχυτικές δόσεις, εν μέρει επειδή δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο διαρκεί η προστατευτική δράση του εμβολιασμού.