Την ώρα που το νέο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία, η επιστημονική κοινότητα «ανακάλυψε» μια νέα παραλλαγή της Όμικρον, που όπως όλα δείχνουν δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα PCR τεστ που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα. Έτσι, οι βρετανοί επιστήμονες της έδωσαν το όνομα «Stealth», για να παραπέμπει στα αόρατα μαχητικά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Guardian», οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των συγκεκριμένων κρουσμάτων μέσα σε μόλις μία μέρα, ειδικότερα από τα 101 στα 437.

Στα συνηθισμένα τεστ εντοπίζονται οι περιπτώσεις αυτές ως κρούσματα κοροναϊού, και αν γίνει γονιδιακή ανάλυση αναγνωρίζεται και η μετάλλαξη Όμικρον, όμως λόγω μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησής τους μπορεί να μη γίνει εντοπισμός από τα μοριακά τεστ.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College του Λονδίνου.

«Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά», πρόσθεσε.

Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή «Stealth Omicron» επειδή δεν έχει τη διαγραφή που επιτρέπει στις δοκιμές PCR να την εντοπίσουν.

Η παραλλαγή Stealth λοιπόν, έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την τυπική Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής αλλαγής που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR, να χρησιμοποιηθούν ως ένα πρόχειρο και έτοιμο μέσο για την επισήμανση πιθανών περιπτώσεων.

Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κοροναϊός από όλα τα συνήθη τεστ και μπορεί να αναγνωριστεί ως η παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικών (genomic) τεστ, αλλά τα πιθανά κρούσματα δεν επισημαίνονται με τα συνήθη PCR τεστ που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή της, αλλά ότι η «κρυφή» έκδοση είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η παραλλαγή stealth εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα. Μεταξύ των επτά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, κανένα δεν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπολογίζεται ότι το 6% των 709 περιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν καταχωριστεί στη βάση γονιδιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανήκουν σε αυτή τη μη ανιχνεύσιμη από τα μοριακά τεστ παραλλαγή.

Pfizer: Η τρίτη δόση εμβολίου εξουδετερώνει το στέλεχος Όμικρον

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι η ενισχυτική δόση για την Covid-19 φαίνεται να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης δείχνουν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην Όμικρον, συγκρίσιμο με δύο δόσεις κατά του αρχικού κορωνοϊού και άλλων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί.

Τα δείγματα αίματος από όσους έλαβαν μόνο την κύρια σειρά του εμβολίου, κατά μέσο όρο, είχαν 25πλάσια πτώση των αντισωμάτων κατά της νέας παραλλαγής. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από τη μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον, ανέφεραν οι εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς η εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμιρκον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προσδιορίσουν πώς θα δράσουν τα διαθέσιμα εμβόλια εναντίον της.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Τα ευρήματα καταγράφηκαν λεπτομερώς σε δελτίο τύπου και τα πλήρη δεδομένα δεν έχουν γίνει ακόμη διαθέσιμα σε άλλους επιστήμονες για εξονυχιστική εξέταση, όπως σημειώνει το NBC.

Ωστόσο οι εργαστηριακές μελέτες είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Απαιτούνται επίσης άλλα δεδομένα για να καθοριστεί εάν χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν ότι πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή Όμικρον (οι πρώιμες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα) καθώς και τη νοσηρότητα που προκαλεί (τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που προκαλείται από την μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια). Τα αποτελέσματα της Pfizer-BioNTech είναι τα πρώτα που ανακοινώθηκαν από τους κατασκευαστές εμβολίων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εξετάστηκαν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν λάβει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου. Τα δείγματα συλλέχθηκαν τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ή ένα μήνα μετά την αναμνηστική δόση.

Σημειώνεται πως στις 25 Νοεμβρίου, οι εταιρείες εμβολίων άρχισαν να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο ειδικό για την Όμικρον. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου μπορεί να παραχθούν και να είναι έτοιμες για παράδοση σε περίπου 100 ημέρες, ανάλογα με την έγκριση από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές, δήλωσε η Pfizer.

Η Moderna και η Johnson & Johnson αναμένεται να δημοσιεύσουν εργαστηριακά αποτελέσματα από την μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες ημέρες. Και ακαδημαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα εξετάζουν πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο κατά της Όμικρον.