Ένα πολύ σημαντικό επιδημιολογικό στοιχείο, το οποίο προέρχεται από τις ΗΠΑ και αφορά την επίπτωση του στελέχους Ο στα παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών, μπορεί να ανατρέψει ακόμη και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά από τις γιορτές.

Συγκεκριμένα, ιδιαιτέρως στο επίκεντρο της εξάπλωσης του στελέχους Ο του νέου κοροναϊού στις ΗΠΑ, δηλαδή στην Νέα Υόρκη, παρατηρείται ήδη πολύ μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές παιδιών, ηλικίας 5 – 11 ετών, με νόσο COVID – 19 στο νοσοκομειακό σύστημα του μητροπολιτικού συγκροτήματος της χώρας.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι δεν έχει καταγραφεί ακόμη στη Νέα Υόρκη νοσηλεία πλήρως εμβολιασμένου παιδιού, ηλικίας 5 – 11 ετών, με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του μητροπολιτικού συγκροτήματος, καθώς όλες οι σχετικές νοσηλείες αφορούν, μέχρι σήμερα, είτε ανεμβολίαστα είτε μερικώς εμβολιασμένα παιδιά, ηλικίας – 5 – 11 ετών.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρούσε σε αλλαγές, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την λειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελούσε εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.