Ο κοροναϊός «σαρώνει» ανά τον κόσμο και καθώς το εμβόλιο μέχρι στιγμής αποτελεί το μοναδικό «όπλο» κατά της νόσου, ζωηρές συζητήσεις πυροδοτεί το ζήτημα του εμβολιασμού με τέταρτη δόση, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να διατηρεί τις επιφυλάξεις του και κορυφαίοι υγειονομικοί φορείς και λοιμωξιολόγοι να προτείνουν την παρασκευή ενός σκευάσματος ειδικά για την κυρίαρχη μετάλλαξη Όμικρον.

Η Δανία θα προσφέρει, πάντως, μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 στους πιο ευάλωτους πολίτες, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ρεκόρ μολύνσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που οι βουλευτές συμφώνησαν να χαλαρώσουν ορισμένους περιορισμούς στο τέλος της εβδομάδας, ένα μέτρο που μεταξύ άλλων αφορά την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των μουσικών σκηνών κι ενώ οι δείκτες νοσηλείας και θανάτων έχουν σταθεροποιηθεί παρά την αύξηση των κρουσμάτων.

«Τώρα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο, πιο συγκεκριμένα μια απόφαση να προσφέρουμε την τέταρτη δόση στους πιο ευάλωτους πολίτες», που έλαβαν μια τρίτη δόση στην αρχή της εκστρατείας των αναμνηστικών δόσεων το φθινόπωρο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χέουνικε.

Η απόφαση αυτή αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, τους καρκινοπαθείς ή όσους πάσχουν από αρθρίτιδα.

Ακόμα κι αν οι δείκτες μολύνσεων παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, άνω των 20.000 κρουσμάτων την ημέρα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που καταγράφονταν πριν από έναν χρόνο.

«Δεν βρισκόμαστε στο χειρότερο σενάριο», σημείωσε ο Δανός υπουργός Υγείας σε δημοσιογράφους. «Έχουμε την επιδημία ξανά υπό έλεγχο. Είναι ένα επίτευγμα δύναμης από όλη την κοινωνία».

Οι βουλευτές συμφώνησαν να ξανανοίξουν από την Κυριακή τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα πάρκα ψυχαγωγίας και οι βοτανικοί κήποι, όπως και να επιτρέπονται θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αν και με περιορισμούς στην παρουσία θεατών.

Οι γαλλικές επιστημονικές αρχές μελετούν, την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου σε άτομα τρίτης ηλικίας.

«Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται όλες περίπου στο ίδιο στάδιο σε αυτά τα θέματα, περιμένοντας τη θέση των επιστημονικών αρχών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Στην πρώτη γραμμή του θέματος, το Ισραήλ άρχισε στις 3 Ιανουαρίου να χορηγεί μια τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εν μέσω μιας εστίας μολύνσεων που συνδέονται με την Όμικρον, την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Η χορήγηση τέταρτης δόσης τελεί ακόμα υπό συζήτηση, είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουμε το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι μας λένε οι επιστημονικές αρχές», συνέχισε το υπουργείο, το οποίο θα περιμένει ιδίως τη γνώμη της ειδικής επιτροπής COSV για τη στρατηγική εμβολιασμών και της Ανώτατης Αρχής για την Υγεία (HAS).

Στη Γαλλία, απέναντι στη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της λοίμωξης με την πάροδο του χρόνου, η δυνατότητα χορήγησης αναμνηστικής δόσης - συνήθως τρίτης δόσης- δόθηκε τον Σεπτέμβριο σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με συννοσηρότητες. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σταδιακά σε ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών.

Στη Γερμανία συζητείται, επίσης, η χορήγηση τέταρτης δόσης ειδικές ομάδες, ενώ οι μολύνσεις αυξάνονται και το σύστημα υγείας δέχεται πίεση.

Πάντως, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.

Ο ΕΜΑ εξέφρασε αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης μιας τέταρτης αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό. «Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.