Με την ενθάρρυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φαρμακοβιομηχανία της Νότιας Αφρικής ανέπτυξε εμβόλιο Covid-19 χρησιμοποιώντας δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για το εμβόλιο της Moderna, χωρίς όμως να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής εταιρείας.

Το εμβόλιο της Moderna επελέγη λόγω της αφθονίας διαθέσιμων δεδομένων αλλά και λόγω της διαβεβαίωσης της αμερικανικής εταιρείας ότι δεν θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για παραβίαση των πατεντών της, αναφέρει το Reuters.

Η Afrigen Biologics ελπίζει να αρχίσει εντός του έτους τις δοκιμές του εμβολίου, το οποίο βασίστηκε στην γνωστή αλληλουχία του mRNA της Moderna.

Η Moderna βρίσκεται εξάλλου σε συνομιλίες με τη Δεξαμενή Ιατρικών Πατεντών (MPP), φορέα που στηρίζεται από τον ΟΗΕ για την παραγωγή γενοσήμων με δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων.

Η Moderna και η Pfizer είχαν απορρίψει αίτημα του ΠΟΥ να άρουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ωστόσο ο ΠΟΥ επέλεξε μια ομάδα φαρμακοβιομηχανιών σε φτωχότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Afrigen, προκειμένου να τους προσφέρει την τεχνογνωσία παρασκευής εμβολίων.