«Αυτή είναι η πολιτική της Κίνας τα τελευταία δυο χρόνια», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, για το «σκληρό» lockdown και τις απάνθρωπες εικόνες που έρχονται από τη Σανγκάη, την πόλη που γνωρίζει ξανά το ξέσπασμα του κοροναϊού.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τη Σανγκάη, ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι η Κίνα εφαρμόζει πολύ πιο αυστηρά μέτρα κατά του κοροναϊού σε σχέση με την Δύση, διότι προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του. Όμως, σημείωσε, ότι η πολιτική της «μηδενικής COVID-19» είναι αδιέξοδη, καθώς η μετάδοση του ιού μαζί με την παραλλαγή της Όμικρον 2 είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να μηδενιστεί.

«Έχουμε φύγει από τη λογική ότι δεν θα νοσήσει κανείς έστω και ήπια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο κοροναϊός πλέον έχει αλλάξει και η Κίνα δεν το έχει «καταλάβει». Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, τα κινεζικά εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο να συμβαίνει κάτι άλλο, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, αποτελεί θεωρίες συνωμοσίας.

Σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν προκαλέσει ανησυχία, ο κ. Μόσιαλος, ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν έχουν σχέση με τον κοροναϊό και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για περιστατικά με τις κλασικές μορφές ηπατίτιδας. Όπως ανέφερε, υπάρχει συστηματική επιδημιολογική παρακολούθηση.